Hopp til hovedinnhold

Sissel Tolaas. Smellscapes

Sissel Tolaas. Smellscapes

Smellscapes av Sissel Tolaas vises nå i Sølvberget galleri. 

SisselTolaas

Sissel Tolaas, en av våre fremste samtidskunstnere, åpnet den første utstillingen i det nye Sølvberget galleri onsdag 9.september.
- Vi gleder oss over å kunne åpne det nye galleriet med en internasjonalt anerkjent kunstner fra Stavanger, sier gallerileder Hildegunn Birkeland. 
Tolaas er født i Stavanger, oppvokst på Stord og har i mange år bodd og arbeidet i Berlin. Hun er representert i viktige samlinger og museer rundt i verden. 

Allerede på Sølvberget

Tolaas viser allerede godt igjen på veggene i Sølvberget. Det har hun gjort siden kulturhuset åpnet på midten av 80-tallet.
- Et av hennes tidlige verker Amor-Proximi inngikk som en del av den offentlige utsmykkingen av Stavanger kulturhus. Det ble satt fyr på, men henger nå i en bearbeidet utgave i trappeoppgangen her på huset, forteller Birkeland.
At mange har sterke meninger om kunst i Stavanger er altså ikke noe nytt.

Lukt

Utstillingen som kom til Sølvberget 9. september er imidlertid noe helt annet. Lukt er stikkordet.
- Tolaas er opptatt av å utvikle våre sanser og er en av få kunstnere i verden som arbeider med lukter. Hun forsker på hvordan lukter påvirker våre følelser, vår toleranse og våre fordommer, sier gallerilederen.
Tolaas er en av ytterst får internasjonalt anerkjente kunstnere som arbeider med lukt som tema. Hun har samlet over 7000 uliker dufter og samlet dem i studioet sitt i Berlin. Hun har samlet lukter fra byer over hele verden og tappet dem på flasker. Hun har utforsket koblinger mellom lukt og hukommelse og arbeidet med gigantselskaper som Mercedes Benz og Luis Vuitton. Hun er også kjent for å ha gjenskapt lukten av første verdenskrig. Denne ytterst ubehagelige, men særdeles virkningsfulle, utstillingen finnes i det forsvarshistoriske muséet i Dresden. 

Amerika

Collage utstilling

I utstillingen som vises i Sølvberget galleri vil flere arbeider inngå. En ny bearbeidet utgave av prosjektene Smellscape Kansas City Kansas/ Kansas City Missouri vil bli presentert.
- Utstillingen passer altså utmerket til årets Kapittel-tema som er Amerika. Det var et mål for oss å få utstillingen åpnet i forkant av festivalen, sier Birkeland.
Publikum vil altså få møte lukter i ulike situasjoner og former i utstillingen.
- Det å tolerere lukten av andre – skape nysgjerrighet om hverandre gjennom lukt – er begynnelsen på å akseptere hverandre på en ny måte, har Tolaas selv uttalt om smellscape-prosjektet.
I forlengelse av denne utstillingen er det et mål at Tolaas lager et utstillingsprosjekt basert på duften av oljebyen Stavanger, Smellscape Stavanger.

Høy kvalitet

Ambisjonene for det nye galleriet er klare: Sølvberget galleri skal presentere utstillinger med samtidskunst av høy kvalitet. Utstillingene skal tilstrebe å vise arbeider av lokale, regionale, nasjonale og internasjonale kunstnere. Som en del av Sølvberget skal utstillingene speile husets øvrige programvirksomhet hvor litteratur, film, musikk og ytringsfrihet inngår. Kulturhussjef Marit Egaas ser fram til åpningen.
- Vi er veldig fornøyde med at galleriet nå er på plass. Dette vil utvide tilbudet vårt og sørge for at Rogalands best besøkte kulturinstitusjon får flere bein å stå på. Det styrker Sølvberget og det styrker hele kunstmiljøet i Stavanger. Det nye galleriets åpningstider følger i tillegg bibliotekets, noe som betyr at vi har kveldsåpent til kl. 19 alle ukedager. Galleriet vil altså ha åpent langt mer enn tidligere, sier Egaas.
Birkeland supplerer:
- Sølvberget, med den nye førsteetasjen, her den mest vellykka møteplassen i Stavanger. Å ha et kvalitetsgalleri med romslige åpningstider midt i sentrumskjernen i et hus som har 1,2 millioner besøkende i året vil garantert gi mange mennesker god anledning til å møte kunsten, sier Birkeland.

Les mer om kunstnerens lukt-prosjekter i Newsweek og Huffington Post.
 

Fakta og historikk:

  • Galleri Sølvberget ble først etablert i 1987 i Stavangers nye kulturhus, Sølvberget. Det lå i husets 4.etasje og var på rundt 200 kvadratmeter.
  • Galleriet åpnet 4.november med en utstilling av Jan Groth. Det ble fort et meget anerkjent galleri som samarbeidet med de fremste galleriene i Norden.
  • Via samarbeidspartnere som Galleri Riis, Galleri Wang, Gallerie Nordenhake, Galleri Bohman, Galleri Mikael Andersen, Hennie –Onstad kunstsenter med flere kunne galleriet presentere utstillinger med kunstnere som Inger Sitter, Kjell Erik Killi-Olsen, Kjell Nupen, Tom Sandberg, Per Barclay, Fin Serck- Hanssen, Jan Håfström, Paul Osipov, Mogens Andersen, Cristo, Robert Mapplethorpe, Andres Serrano, og Joseph Boys
  • Grunnet store kutt i Sølvbergets budsjett, ble galleriet lagt ned i januar 1997.
  • Etter mobilisering fra kunstvenner i store deler av landet snudde Stavanger-politikerne og det ble fra 1997 satset på å bygge opp en stor utstillingshall i kulturhusets 2. etasje. Den nye utstillingshallen Kulturtorget ble kalt Sølvberget galleri.
  • Nasjonal museet, Brandts Kunsthall, Haugar Kunstmuseum, Hennie-Onstad kunstsenter, CCA, Ronald Feldman Fine Arts, Moderna museet, Lynch Tham og Silvia Cintra var noen av de nye samarbeidspartnere som muliggjorde utstillinger med arbeider av kunstnere som Nam June Paik, Louise Bourgeois, Andy Warhol, Robert Rausenberg, Per Kirkeby, Richard Hamilton, Kiki Smith, Vanessa Phaff, Ida Applebroog, Julie Roberts m.fl.
  • Galleriet kunnet stadig vise til gode besøkstall.
  • Høsten 2010 ble Sølvberget igjen pålagt nye kutt i sitt budsjett og galleriet ble foreslått nedlagt. Etter ny mobilisering og bred mediedekning fattet Sølvbergets styre et vedtak om at galleriet skulle videreføres i ”Nye Sølvberget”, altså som en del av rehabiliteringen av alt innholdet i huset.
  • Onsdag 9.september åpner nye Sølvberget galleri. Det legges til tidligere lokaler i 2.etasje og fremstår i ny form med et areal på 280 kvadratmeter.

Kontaktinformasjon:
Hildegunn Birkeland, gallerileder
Mobil: 97 64 02 61
E-post: hildegunn.birkeland@solvberget.no

Marit Egaas, kulturhussjef
Mobil: 908 53 123

 

 

 

Galleriets åpningstider:

Mandag – torsdag     10.00 – 19.00
Fredag                         10.00 – 17.00
Lørdag                         10.00 – 16.00 
Søndag                        Stengt

Vi tilbyr faglige omvisninger hver tirsdag kl. 12.00. Da vil Sølvbergets formidlere fortelle om den aktuelle utstillingen. Større grupper bes ta kontakt med Hildegunn Birkeland - 97640261 for avtale på forhånd. 

Google+