Hopp til hovedinnhold

Grete Prytz Kittelsen. Scandinavian Design

I samarbeid med Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design viste Sølvberget galleri utstillingen Scandinavian Design.

Utstillingen Scandinavian Design | Grete Prytz Kittelsen presenterer høydepunkter innen norsk og skandinavisk design; 100 av Grete Prytz Kittelsens fargerike og vakre bruksgjenstander i stål, jern og emalje, samt et knippe utvalgte arbeider fra flere av Skandinavias beste designere. Spennet er stort og gir en bred presentasjon vår nærmeste designhistorie.

Grete Prytz Kittelsen (f. 1917) er blitt kalt Scandinavian Design-dronningen. Hun regnes blant Nordens fremste formgivere, og har mer enn noen vært med på å sette norsk design på verdenskartet. Blant hennes største meritter var helt nye emaljefarger og en revolusjonerende teknikk der hun tegnet og freste i metallet - noe som ga unike mønstre og farger. Etter at hun hadde lansert denne teknikken i sine sølvarbeider, begynte hun sitt samarbeid med Cathrineholm A/S i Halden i 1955 - hvor hun skapte sine "vakrere hverdagsvarer".

Vandreutstillingen omfatter 100 av hennes fargerike og vakre bruksgjenstander i stål, jern og emalje for dette firmaet. "Mix and match"-servisene med tallerkener, fat, boller og kasseroller fant veien til tusener av hjem, og er i dag designikoner og ettertraktede samleobjekter.
Scandinavian Design ble i utgangspunktet knyttet til utviklingen av modernismen på 1950- og 60-tallet og presentert på utallige utstillinger, handelsmesser og i publikasjoner. I både kommersiell og kulturell sammenheng - offisielt eller uoffisielt - har det tegnet et bilde av Skandinavia med enkle, ukompliserte former, funksjonalitet og et demokratisk budskap.

Med postmodernismens gjennombrudd i 1970- og 80-årene kom scandinavian design i bakgrunnen, men tidlig på 1990-tallet kan man snakke om et comeback, en ny gullalder for begrepet scandinavian design, som varer frem til i dag.

Utstillingen vises fram til og med 20. desember.

INFORMASJON

Scandinavian Design
Grete Prytz Kittelsen

26. september til 20. desember

 

  • Mandag - fredag kl. 10.00 - 16.00
  • Torsdag kl. 12.00 - 19.00
  • Lørdag kl. 11.00 - 16.00
  • Søndag kl. 13.00 - 17.00

 

Kontaktpersoner:

Roar Houen

 

 

Hildegunn Birkeland

 

 

Google+