Hopp til hovedinnhold

Fin Serck-Hanssen m.fl. HEN - flytende kjønn

FIN SERCK-HANSSEN Gjermund (Queer style), 2016.

Denne uken er siste sjanse til å se utstillingen HEN - flytende kjønn i Sølvberget galleri. 

Utstillingen fyller galleriet til 24. mars, og tematiserer hvordan det flytende kjønn og spørsmålet om HEN - også kalt det tredje pronomen - reflekteres i samtidskunsten. Flere av verkene viser hvordan kjønn og identitet er konvensjonsbetinget og kan relateres til sosiale og politiske endringsprosesser. 

Diskusjonen i de senere år rundt dette flytende kjønn har ikke bare utfordret stereotypene knyttet til det mannlige versus det kvinnelige, men også den biologiske versus den kulturbetingede oppfatningen av kjønn. Under dette igjen ligger en kritisk gransking av  den tokjønnsmodellen, som for mange oppleves som en undertrykkende mekanisme i samfunnet.

Menneskerettigheter

Det kjønnsoverskridende perspektivet som denne utstillingen inviterer til, dreier seg i tillegg om menneskerettigheter. I mange land er det å være homofil eller transperson fortsatt ulovlig. Heller ikke vi er fri for disse holdningene når det viser seg at ordet «homo» er det mest utbredte skjellsordet i den norske skolen.

Her kan samtidskunsten være et felt hvor kjønnsoverskridende tenkemåter og praksiser løftes frem og tematiseres, et sted hvor de strikte grensene åpnes mot en type humanisme som både ivaretar ytringsfriheten og tilbyr rom for mangfold.

For Sølvberget galleri er det en viktig oppgave å fylle vår samfunnsrolle gjennom å formidle kunstnerisk lys på mange av de problemstillinger som lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) har satt på dagsorden i de siste år.

Ane-Lan_Mother-and-Child_100-x-80-cm_-c-print-224x320

 

 

 

 

 

 

 

 

ANE LAN Mother and child, 2014

Utstillingen viser tegninger, grafikk, videoinstallasjoner, videoverk, foto, tekstilnstallasjoner og arkivmateriale.

Deltagende kunstnere

Marit Victoria Wulff Andreassen, Dania Burger, Nan Goldin, Narve Hovdenakk, Maria Høeg og Bolettte Berg, Ane Lan, Bjarne Melgaard, Geir Moseid, Astrid Runde Saxegaard, Fin Serck- Hanssen, Andres Serrano, Kjartan Slettemark, Lesia Vasylchenko, Synnøve G. Wetten og Ming Wong.

Utstillingsåpning 

Vi inviterer til utstillingsåpning  lørdag 26. januar kl. 14.00 i Sølvberget galleri ved kurator Tone Lyngstad Nyaas, som også kommer til bokprat torsdag 14. februar kl. 12.00, med foredrag om utstillingens kunstnere og verker. 

Kontaktperson: 
Hildegunn Birkeland, Gallerileder
Mobil: 97640261
E-post: hildegunn.birkeland@solvberget.no

 
 

Åpningstider:

Tirsdag–fredag kl. 10.00–16.00
Lørdag–søndag kl. 12.00–16.00
Mandag stengt

Google+