Hopp til hovedinnhold

Out of the Darkness

Fotoutstillingen Out of the Darkness tar deg med til Nord-Irlands blodige fortid gjennom pressefotografens linse.

Out of the Darkness inneholder minneverdige og gripende blinkskudd som reflekterer provinsens dramatiske historie og endring fra 1970-tallets turbulens frem til en mer fredfylt politisk situasjon. Utstillingen gir oss derfor et enestående innblikk i en ekstraordinær epoke i Nord-Irlands historie.

Tar pulsen

Et godt pressefoto kan berøre oss sterkt, ikke minst fordi vi opplever det som et pålitelig vitne, et bevis på at noe faktisk har skjedd. Noen av de bildene som gjør sterkest inntrykk er kanskje fotografiene av pårørende som bærer sine døde til graven. En mann (faren?) brister i gråt ved kisten til en av de tre små brødrene som ble drept av en bensinbombe i Ballymoney i 1998.

Sentrale hendelser som "Bloody Sunday"20. januar 1972 i Londonderry; den britiske hæren dreper 14 katolikker, dokumenteres med bilder av menn som blir arrestert, truet med våpen, og fader Daly og andre forsøker å skaffe medisinsk nødhjelp til en av dem som har blitt skutt.

"Boys against men". Foto: Mal McCann.

Kontraster

Andre bilder gjengir en mer fredlig tilværelse; barn og politikere i lek med ball på gaten, og George Best, The Belfast Boy, i lek med ball på Windsor Park, Nord-Irlands landslagsarena.

Kapittelutstilling

Årets Kapittelfestival, Kapittel 08, har murer som tema, og Out of the Darkness er årets kapittelutstillingen.

Pressefotoene fra Nord-Irland kan du se på på Kulturtorget helt fram til 28. september.

Google+