Hopp til hovedinnhold

Få med deg omvisninger i galleriet

Aase Texmon Rygh-utstilling på Sølvberget

I høst kan du se arbeider av modernismens «Grand Old Lady» innen norsk skulptur i galleriet på Sølvberget. Mandager, torsdager og lørdager er det omvisninger i utstillingen "Evighetens form".

Aase Texmon Rygh ble født i 1925, og som 27-åring var hun den første som introduserte abstrakt skulptur i den norske offentligheten i vandreutstillingen «Evighetens form».

Du kan se utstillingen på Sølvberget ut 2016. I utstillingsperioden blir det omvisninger i utstillingen mandager klokken 12, samt torsdager klokken 13 og lørdager klokken 13. 

For omvisninger med workshop for skoleklasser og andre grupper vennligst kontakt: marte.moen.danielsen@solvberget.no eller hildegunn.birkeland@solvberget.no.
 

To 5-åringer titter gjennom en Møbius

Utstillingen handler hovedsakelig om hennes hovedverker: de såkalte møbiusskulpturene. Texmon Rygh oppdaget det matematiske møbiusprinsippet i det tekniske museet i Paris på 80-tallet. Et bånd vridd 180 grader før endene festes, som gir en form uten forside eller bakside, innside eller utside, begynnelse eller slutt. Texmon Rygh har skapt fem variasjoner over dette prinsippet: rund, stående, liggende, dobbel og trippel, i flere ulike materialer. Vi får i denne utstillingen oppleve alle fem i steinen diabas.

Aase Texmon Rygh

Aase Texmon Rygh ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1944–46 og Kunstakademiet i København i 1948–49. Det finnes over 40 av hennes skulpturer i offentlig eie, overalt i Norge,  Hun ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2001.

I Stavanger kjenner mange hennes skulptur "Møbius stående", som står ved Stavanger kunstmuseum. 

NB: Torsdag 3. november er Aase Texmon Rygh tema på torsdagsbokpraten på Sølvberget, kinosal 5 klokken 12. Sigrun Åsebø fra universitetet i Bergen tar for seg vilkårene for kvinnelige kunstnere på 1950- og 60-tallet. På Sølvberget kan du også låne biografien om henne som Øivind Storm Bjerke har skrevet

 

Åpningstider:

Mandag - fredag
10.00 - 16.00
Lørdag
12.00 - 16.00

Google+