Hopp til hovedinnhold

Sølvberget cinematek: høst 2021

Sølvberget cinematek: høst 2021

Cinemateket har startet sesongen. Neste film er den sovjetiske klassikeren "Og tranene flyr".

NB! Vi gjør oppmerksom på at Odeon Kino Stavanger holder åpent med gjeldende nasjonale smitteverntiltak. Dette medfører store begrensninger på publikumskapasiteten.

BILLETTSALG på Odeon kino Stavanger. 

traneneflyr

Torsdag 16. september kl. 18:00
Tirsdag 21. september kl. 12:00
OG TRANENE FLYR
Originaltittel: Letyat zhuravli
Regi: Mikhail Kalatozov
Sovjetunionen, 1957
Skuespillere: Tatyana Samoylova, Aleksey Batalov, Vasiliy Merkurev
Russisk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Kjæresteparet Boris og Veronika sine veier splittes med tyskernes invasjon under 2. verdenskrig. Og tranene flyr er et ypperlig uttrykk for den nyorienteringen som fant sted i sovjetisk film etter Stalins død. Et langt friere kunstnerisk klima ga rom for å bringe mennesket tilbake til lerretet, etter en periode hvor partiautorisert propagandafilm hadde dominert. Og tranene flyr er preget av en varm, om enn meget vemodig, menneskelighet som gjør den til en både rørende og skjellsettende filmopplevelse.

Funny_Games

Torsdag 23. september kl. 18:00
Tirsdag 28. september kl. 12:00
FUNNY GAMES
1t 49m (109 minutter)
Østerrike, 1997
Regi: Michael Haneke
Skuespillere: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Frank Giering, Arno Frisch, Stefan Clapczynski
Tysk, engelsk
Aldersgrense: 15 år
Michael Haneke har med Funny Games laget et fascinerende og forstyrrende lite snerr av en film. Tonen settes allerede i åpningsscenen, hvor vi ser en familie på vei til landstedet sitt. Musikken veksler sjokkaktig mellom den klassiske musikken de spiller i bilen, og den ekstremt aggressive speed-metalen til John Zorns Naked City. Når de kommer fram til landstedet, får de uventet besøk av to unge gutter. Resten av filmen er et skrikende nifst mareritt om hvordan familien terroriseres av de to gjestene. Den ene henvender seg stadig til kamera – til oss – for å liksom invitere oss med på den artige lille selskapsleken deres, noe som bare gjør det hele enda mer ondskapsfullt.

strangersonatrain

Torsdag 30. september kl. 18:00
Tirsdag 5. oktober kl. 12:00
STRANGERS ON A TRAIN
1t 41m (101 minutter)
USA, 1951
Regi: Alfred Hitchcock
Skuespillere: Farley Granger, Ruth Roman, Robert Walker, Leo G. Carroll, Patricia Hitchcock
Engelsk tale, utekstet
En underholdende og ondskapsfull film fra «the master of suspense».
Hva foregår i hodet på en tennisspiller under en kamp? For Guy Haines er det å vite at han forventes å drepe faren til en mann som på sin side har bevist at han er kapabel til drap. Hvordan havnet han i denne situasjonen? Åpenbart ved hjelp av Hitchcocks sans for diabolske plot, men også Patricia Highsmiths roman og det fortreffelige manuset av Raymond Chandler. Som i Alfred Hitchcocks beste filmer er premisset absurd, men akkurat innenfor troverdighetens grenser.

chihiro

Lørdag 9. oktober kl. 12:00
Barnas cinematek: CHIHIRO OG HEKSENE
2t, 5 min
Regi: Hayao Miyazaki
Japan, 2001
Norsk tale
Aldersgrense: 9 år

10 år gamle Chihiro skal flytte til en ny by sammen med foreldrene sine. På veien til det nye huset tar faren en snarvei - noe som får dramatiske konsekvenser. De kommer fram til noe som ser ut som en nedlagt fornøyelsespark, men det er faktisk et badehus for slitne ånder. Badehuset er kontrollert av den onde heksa Yubaba.

kikisbudservicenor

Lørdag 6. november kl. 12:00
Barnas cinematek: KIKI’S BUDSERVICXE
1t, 43 min.
Regi: Hayao Miyazaki
Japan, 1989
Norsk tale
Aldersgrense: 6 år

Når hekser fyller tretten år, må de forlate hjemmet og bli selvstendige på et nytt sted. En fullmånekveld klatrer Kiki opp på sopelimen sin og setter kursen mot havet, eventyret og det nye livet...

lovetann

Lørdag 4. desember kl. 12:00
Barnas cinematek: Løvetannbarn
1t, 6 min
Regi: Claude Barras
Frankrike/Sveits, 2016
Norsk tale
Aldersgrense: 6 år

Etter å ha mistet moren sin blir den 9 år gamle gutten Squash sendt på et barnehjem med andre foreldreløse barn på samme alder. Etter hvert blir Squash forelsket i en jente, Camille, og sammen med de andre barna prøver han å hindre at hennes slemme tante tar henne derfra. 

Kontaktinfo:
Sølvberget cinematek 
Magnus Cappelen  
Tlf. +47 938 05 258

Støttet av:

NFI-logo_rgb_pos_article_image

TIDLIGERE PROGRAM HØSTEN 2021

denstoreillusjon

Torsdag 2. september kl. 18:00
Tirsdag 7. september kl. 12:00
DEN STORE ILLUSJONEN
Originaltittel: La grande illusion
1t 53 m
Frankrike, 1937
Regi: Jean Renoir
Skuespillere: Jean Gabin, Dita Parlo, Pierre Fresnay
Fransk tale, tysk og engelsk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 12 år
Under første verdenskrig blir to franske soldater tatt til fange og plassert i tysk fangeleir. Etter flere rømningsforsøk blir de plassert på et høysikkerhets fort i Alsace, Frankrike som tilsynelatende er umulig å flykte fra.  2 år før krigen laget Jean Renoir sitt mesterverk og ble den første ikke-engelskspråklige film til å bli Oscar-nominert i kategorien årets best film.

Nattsvermeren

Fredag 3. september kl. 21:00
Lørdag 4. september kl. 21:00
NATTSVERMEREN
Spilletid 1t 58m
USA, 1991
Regi: Jonathan Demme
Skuespillere: Anthony Hopkins, Jodie Foster, Scott Glenn, Anthony Heald
Aldersgrense: 15 år
Engelsk tale, utekstet
30-årsjubileum! Nattsvermeren innledet bølgen av seriemorderfilmer som preget Hollywood på 90-tallet, og har, sammen med Seven, blitt stående som en av de beste og mest skremmende.

En psykopat kalt Buffalo Bill er ettersøkt for å ha drept og flådd seks kvinner. Den ferske FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) settes på saken, og i et forsøk på å forstå massemorderes psyke oppsøker hun Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) på Chesaspeare Hospital for the Criminally Insane. Lecter er en seriemorder med gode manerer og en gourmet med eksotiske smakspreferanser (han spiser ofrene sine «…with some fava beans and a nice chianti»). Før han ble tatt for å ha drept og spist ni mennesker var han også en høyst respektert psykiater, noe som danner grunnlaget for den intense spenningen som oppstår mellom ham og Starling. Hun er tydelig fascinert over denne høyst intelligente, men notorisk onde, herremannen, og på en mesterlig måte skildrer Jonathan Demme hennes følelser i skjæringspunktet mellom fascinasjon og frykt.

påveimotlivet

Torsdag 19. august kl. 18:00
Tirsdag 24. august kl. 12:00
PÅ VEI MOT LIVET
Originaltittel: Les quatre cents coups
1t 39m
Frankrike, 1959
Regi: François Truffaut
Skuespillere: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy, Claire Maurier
Fransk tekst, norsk tekst
Aldersgrense: 12 år
François Truffauts På vei mot livet var en av filmene som markerte starten på den franske bølgen. I motsetning til regissør-kolleger som Godard og Resnais, som i langt større grad eksperimenterte med filmmediet, er Truffaut opptatt av det menneskelige, og viser en sjelden følsomhet og presisjon i karaktertegning og miljøskildring. Truffaut framstiller 13-åringen Antoine Doinels prøvelser med selvbiografisk ømhet.

Til tross for filmens på alle måter alvorlige tema, er tonen lett og stilen lekende. Truffaut dveler ikke unødig ved sine høyst sannsynlig bitre barndomsminner, men framstiller en vanskelig og hard oppvekst i all sin mangefasetterte, subjektive realisme.

therider

Torsdag 26. august kl. 18:00
Tirsdag 31. august kl. 12:00
THE RIDER
1t 44m
USA, 2017
Regi: Chloé Zhao
Skuespillere: Brady Jandreau, Mooney, Tim Jandreau
Engelsk tale, ingen tekst
Aldersgrense: 12 år
Den unge rodeo-rytteren Brady bor i South Dakotas "badlands" midt i hjertet av Nord-Amerika, og gjør sitt beste for å forsørge sin far og søster. Men når Brady får en hjerneskade etter en rodeoulykke, blir plutselig karrieren hans satt på spill. Fra regissøren av den oscarbelønte filmen «Nomadland».

oldboy

Torsdag 9. september kl. 18:00
Fredag 10. september kl. 21:30
Tirsdag 14. september kl. 12:00
OLDBOY
2 timer
Regi: Park Chan-Wook
Sør-Korea, 2003
Skuespillere: Choi Min-sik, Yoo Ji-Tae, Kang Hye-jeong
Koreansk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 18 år
En mann har sittet innesperret etter kidnapping i femten år. Han har 5 dager på å finne mannen bak kidnappingen. Hevnthrilleren, til Park Chan-Wook ble raskt en kulthit og følgelig forsøkt med mislykket remake i Hollywood-drakt.
Oldboy vant Grand Prix på Cannes-festivalen i 2003, og vil bli stående ikke bare som Park Chan-wooks definitive gjennombrudd, men som en av de største filmkunstverkene etter årtusenskiftet. Den er blodig, brutal, banebrytende og briljant, og utfordrer både intellekt og sanseapparat.

apestjernen

Lørdag 11. september kl. 12:00
Barnas cinematek: APESTJERNEN
1t, 14 min.
Regi: Linda Hambäck
Norge/Sverige/Finland, 2020
Norsk tale
Aldersgrense: Tillatt for alle

Tenk å plutselig få en gorilla som mamma! Jonna er foreldreløs og drømmer om en mamma. En dag ruller en sliten bil opp foran barnehjemmet, og Jonna blir håpefull. Men ut av bilen kommer en Gorilla! Apestjernen» er basert på den kritikerroste boka skrevet av Frida Nilsson.

TIDLIGERE PROGRAM VÅREN 2021

elefantmannen

Tirsdag 26. januar kl. 12.00 
Onsdag 27. januar kl. 18.00 
Elefantmannen (1980)
Spilletid: 2t 4m (124 minutter)
Originaltittel The Elephant Man
USA, 1980
Regi: David Lynch
Skuespillere: Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft, John Gielgud
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
David Lynchs nydelige, hjerteskjærende og fullstendig tidløse film om elefantmannen Joseph Merrick. I sin andre film forteller David Lynch den uendelig triste historien om «elefantmannen» Joseph Merrick, en mann så grusomt deformert på grunn av en sjelden sykdom at han vekker frykt og avsky hvor han enn viser seg. 

david-lynch-the-art-life-poster

Onsdag 27. januar kl. 12.00
Torsdag 28. januar kl. 20:00 
DAVID LYNCH: THE ART LIFE (2017) 
Spilletid: 1t, 28 min
USA, 2017
Regi: Jon Nguyen
Engelsk tale, norsk tekst
Vi gratulerer mesterregissøren med 75-årsdagen! Dette er et svært åpenhjertig portrett av kunstner og filmmaker David Lynch, som diskuterer sitt tidlige liv og hendelsene som formet hans syn på kunst og den kreative prosessen. Lynch beskriver hendelser og anekdoter fra sin ungdom som gir oss det beste innblikk i hans fantasi. Vi følger hans kunstneriske utvikling, fra veltilpasset ungdom med økende interesse for maleriet, til inspirerte, men fryktelige år i Philadelphia med like engasjerte studenter, inkludert hans venn Jack Fisk. 

Gordon & Paddy - nøttemysteriet i skogen

Lørdag 30. januar kl. 12:00
Barnas cinematek: GORDON & PADDY
Spilletid: 1t, 5 min
Regi: Linda Hambäck
Sverige, 2017
Norsk tale
Tillatt for alle
Bli med politimester Gordon på et herlig eventyr for de minste!
En nøttetyv herjer i skogen og rykter om at det kan være den store, skumle reven får de andre dyrene til å skjelve i buksene. Politimester Gordon vet ikke hva han skal gjøre. Han trenger en kjapp og effektiv assistent. Ved en tilfeldighet kommer han over den ensomme, lille musa Paddy som viser seg å være perfekt til jobben! Sammen legger de ut på et vakkert og spennende eventyr for å løse mysteriet og gjenvinne skogens ro. Filmen er basert på bøkene om Detektiv Gordon av Ulf Nilsson, som også står bak den populære serien om Lillesøster kanin. 

millennium-actressposter

Torsdag 28. januar
Tirsdag 2. februar
MILLENNIUM ACTRESS (2001)
Spilletid: 1t 27m
Originaltittel Sennen joyû
Japan, 2001
Regi: Satoshi Kon
Skuespillere: Miyoko Shôji, Mami Koyama, Fumiko Orikasa
Japansk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år
Forvirrende, dristig, poetisk og kompleks. Millennium Actress er alle disse tingene, men mest av alt et eksempel på hva animasjonsfilm kan være på sitt aller mest kreative. Et filmstudio skal bli sanert og en ivrig dokumentarist sporer opp studioets største stjerne, Fujiwara Chiyoko. Litt av et scoop, i og med at hun trakk seg tilbake 30 år tidligere og siden har skydd offentligheten.

chungking-expressposter

Onsdag 3. februar kl. 12.00 
Onsdag 3. februar kl. 18.00 
CHUNGKING EXPRESS (1994)
Spilletid 1t 42m 
Originaltittel: Chung Hing sam lam
Hong Kong, 1994
Regi: Wong Kar Wai
Skuespillere: Brigitte Lin, Takeshi Kaneshiro, Tony Chiu-Wai Leung
Kantonesisk tale, mandarin, engelsk, japansk, hindi,  norsk tale
Aldersgrense 15 år

En svimmel, blå storbyfabel fra Hong Kongs gigantiske boligkompleks Chungking Mansions. Filmen ble Wong Kar Wais store internasjonale gjennombrudd. Chungking Express handler om to kjærlighetssyke politimenn som stadig ender opp på gatekjøkkenet «Midnight Express» i sin ensomme ferd gjennom Hong Kong-natten.

TheChessGameoftheWind

Torsdag 4. februar kl. 18.00
Tirsdag 9. februar kl. 12.00
THE CHESS GAME OF THE WIND (1976)
1t 40m (100 minutter)
Originaltittel: Shatranj-e baad
Iran, 1976
Regi: Mohammad Reza Aslani
Skuespillere: Shohreh Aghdashloo, Shahram Golchin, Mohamad Ali Keshavarz
Persisk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år
En iransk gotisk familiehistorie. Da den iranske filmskaperen Mohammad Reza Aslani var på et loppemarked i 2015, oppdaget han plutselig noe mellom gamle filmkostymer og snurrepiperer: sin egen film. The Chess Game of the Wind (originaltittel Shatranj-e baad, også kjent som Chess of the Wind) var Aslanis første spillefilm, og hadde premiere under Tehran International Film Festival i 1976. Men premieren ble sabotert etter en konflikt mellom Aslani og festivalens sjefskurator, filmen trukket fra konkurransen og produsenten forlot prosjektet. Aslani fikk organisert en privat visning for Henri Langlois, Roberto Rossellini og Satyajit Ray, som alle oppmuntret ham til ikke å gi opp. The Chess Game of the Wind ble likevel aldri vist igjen, og etter den iranske revolusjonen i 1979 ble filmen bannlyst på grunn av det som ble ansett som anti-islamsk innhold.

capefear

Onsdag 10. februar kl. 12:00
Onsdag 10. februar kl. 18:00
CAPE FEAR (1962)
Spilletid: 1t 46m
USA, 1962
Regi: J. Lee Thompson
Skuespillere: Gregory Peck, Robert Mitchum, Polly Bergen
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
En psykologisk og nervepirrende klassiker, med Robert Mitchum som hevngjerrig rovdyr.
Max Cady (Robert Mitchum) slipper ut av fengsel etter å ha sonet åtte år for voldtekt. Nå vil han ha hevn, og holder advokaten Sam Bowden (Gregory Peck) ansvarlig ettersom Bowden var et sentralt vitne i saken. På utspekulert og manipulerende vis jobber eksfangen seg inn mot advokaten og hans familie. 

ivansbarndom

Torsdag 11. februar kl. 18.00
Tirsdag 16. februar kl. 12.00
IVANS BARNDOM (1962)
Spilletid: 1t 37m
Originaltittel Ivanovo detstvo
Sovjetunionen, 1962
Regi: Andrej Tarkovskij
Skuespillere: Nikolaj Burljaev, Valentin Zubkov, Evgenij Zjarikov, Stepan Krylov, Nikolai Grinko, Andrej Michalkov-Kontjalovskij
Russisk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Tarkovskijs utsøkte første spillefilm i ny kopi direkte fra Mosfilm! Selv i sin første spillefilm finner vi igjen alle Andrej Tarkovskijs varemerker: Hans stillferdige poesi, som gjennomsyrer alt fra billedkomposisjon til skuespill. Hans mesterlige måte å hente ut de indre ressurser hos sine skuespillere, slik at selv et krigsdrama som Ivans barndom blir befolket av mennesker, ikke stereotyper. Karakterenes indre liv er like viktig som det ytre, drømmer og minner blir visualisert og bidrar til en løs narrativ struktur. 

romeojulie

Torsdag 18. februar kl. 18.00
Tirsdag 23. februar kl. 12.00
ROMEO + JULIE (1996)
Spilletid: 2t 0m
Originaltittel: Romeo + Juliet
USA, 1996
Regi: Baz Luhrmann
Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Claire Danes, John Leguizamo, Paul Sorvino
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 12 år
Verdens mest berømte kjærlighetshistorie av William Shakespeare, i Baz Luhrmanns postmoderne drakt. Baz Luhrmanns elleville filmatisering av det berømte Shakespeare-stykket favner Leonardo DiCaprio og Claire Danes i noen av sine aller fineste roller. Romeo og Julie vakte oppsikt, avsky og begeistring da den kom i 1996, som en fullstendig annerledes og moderne måte å gjøre Shakespeare på – med hektisk klipperytme, rastløst kamera, et øredøvende soundtrack og fargesterke tablåer.

dazedposter

Torsdag 25. februar kl. 18.00
Tirsdag 2. mars kl. 12.00
DAZED & CONFUSED (1993)
Spilletid: 1t 42m
USA, 1993
Regi: Richard Linklater
Skuespillere: Jason London, Wiley Wiggins, Matthew McConaughey, Parker Posey, Milla Jovovich, Ben Affleck
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
Richard Linklaters oppvekstklassiker – dyppet i like mengder glede og vemod. Året er 1976, stedet er Austin, Texas, og det er siste dag på Robert E. Lee High School før sommerferien. Stemningen er elektrisk. Mange skulker de siste timene, cruiser målløst rundt i bilene sine, hører på musikk og prater forventningsfullt om kveldens store fest, som «alle» skal på.

TOYAPOSTER

Lørdag 27. februar kl. 12:00
Barnas cinematek: TOYA (1956)
Barnefilmklassikeren «Toya» ble en publikumssuksess da den kom på kino i 1956. Lille Toya kommer som foreldreløs flyktning til sin nye adoptivfamilie på en liten øy utenfor Stavanger. Der blir hun godt tatt vare på og får nye venner. Men gleden over den nye tilværelsen varer ikke lenge. På grunn av en misforståelse blir Toya mistenkt for å ha stjålet penger fra sine nye foreldre. Aldersgrense: tillatt for alle (passer for 6 år og oppover

 

 

løperjenten

Torsdag 4. mars kl. 14:00
LØPERJENTEN 
Spilletid: 1t, 50 min
Regi: Vibeke Løkkeberg
Norge, 1981
Norsk tale, utekstet
Et historisk oppvekstdrama i etterkrigstidens Bergen. Familien til 7 år gamle Kamilla er i oppløsning. Hennes foreldre har en manglende evne til å se forbi sine egne behov. Filmen mottok kritikerprisen i 1981 og har i ettertid blitt innlemmet i Unescos liste over de mest betydningsfulle filmene fra Norge.

fargo

Torsdag 4. mars kl. 18:00
Tirsdag 9. mars kl. 12:00
FARGO
1t 38m (98 minutter)
USA, 1996
Regi: Joel Coen
Skuespillere: William Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare, Bruce Bohn
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år

Fargo, som slett ikke er “basert på en sann historie” som det står å lese på fortekstene, utspiller seg i et snødekt Minnesota befolket av fåmælte, jordnære skandinavisk-ættede raringer. Bilselgeren Jerry Lundegaard har havnet i et økonomisk uføre og trenger penger kjapt. Hans “geniale” plan går ut på å leie et par småskurker til å kidnappe hans egen kone og kreve $80.000 i løsepenger fra hennes velstående far. Enkelt nok, men så går alt til helvete.

Katteprinsen (plakat)

Lørdag 6. mars kl. 12:00
Barnas cinematek: KATTEPRINSEN (2002)
Japan, 2002
Animasjon
Tillatt for alle
Norsk tale
1t 15 min
En eventyrlig film for store og små katteelskere! En natt våkner skolejenta Haru av et rabalder ute i gata. Det er en parade til hennes ære, hun har nemlig reddet en katt fra å bli overkjørt av en bil. Hvordan kan de få takket henne nok? Jo, ved å la henne få gifte seg med selveste Katteprinsen! De bortfører henne til Kattekongeriket. Ved hjelp av den snille og modige Baronen forsøker hun å befri kattene fra den griske kongen og flykte hjem igjen til den virkelige verden.

vanishingpoint

Torsdag 11. mars kl. 18:00
Fredag 12. mars kl. 21:00
Tirsdag 16. mars kl. 12:00
VANISHING POINT
1t 39m (99 minutter)
USA 1971
Regi: Richard C. Sarafian
Skuespillere: Barry Newman, Cleavon Little, Dean Jagger, Victoria Medlin
Engelsk tale, utekstet
Vanishing Point skiller seg fra de fleste andre bilfilmer fordi den etablerer en eksistensiell karakter, og filmen ser faktisk mer ut som en desperat road-movie enn en bilfilm.

Filmen handler om den tidligere politimannen Kowalski, som jobber med å kjøre biler fra Denver til San Francisco. En dag inngår han et veddemål om å kjøre en svart Dodge Charger denne strekningen på 15 timer. Et umulig prosjekt, men Kowalski fyller både bilen og seg selv med amfetamin og setter av gårde på og utenfor veien i en nådeløs fart.

MV5BZmY4Yjc0OWQtZDRhMy00ODc2LWI2NGYtMWFlODYyN2VlNDQyXkEyXkFqcGdeQXVyNjU0OTQ0OTY@._V1_

Søndag 14. Mars kl. 17:30
SOLARIS
2t 47m (167 minutter)
Originaltittel: Solyaris
Sovjetunionen, 1972
Regi:Andrej Tarkovskij
Skuespillere: Natalija Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet
Russisk og tysk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 12 år
Solaris er en sovjetisk science fiction-film basert på den polske forfatteren Stanislav Lems roman med samme tittel fra 1961. Plottet foregår på en romstasjon i bane rundt planeten Solaris, hvor en vitenskapelig ekspedisjon har strandet på grunn av at tre av vitenskapsmennene har havnet i en emosjonell krise. Psykolog Kris Kelvin reiser til romstasjonen med oppdrag om å evaluere situasjonen, men blir rammet av det samme mystiske fenomenet som de andre.

makeup

Torsdag 18. mars kl. 18:00
Fredag 19. mars kl. 21:00
Tirsdag 23. mars kl. 12:00
MAKE UP
1t 26m (86 minutter)
Storbritannia, 2020
Regi: Claire Oakley
Skuespillere: Molly Windsor, Joseph Quinn, Stefanie Martini
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år

18 år gamle Ruth (Windsor) ankommer et forblåst kystlandskap i Cornwall, Sørvest-England, midt på svarteste natta. Hun skal treffe kjæresten Tom (Quinn), som jobber ved et ferieområde bestående av bobiler og campinghytter. Turistsesongen er på hell. De to har vært sammen i tre år, men kjemien er ikke helt der den burde være. I tillegg er det noe fremmedgjørende og dødt over det folketomme området. De sorte bølgene slår truende opp mot stranden. Ruth sliter med å finne seg til rette – landskapet ser ut til å skjule noe og hun finner lange, røde hår på kjærestens klær.
Make Up spinner videre inn i noe som handler om langt mer enn sjalusi og utroskap. Claire Oakleys debutfilm er en psykologisk, tidvis surrealistisk thriller om en hovedperson som forsøker å finne frem til sin seksuelle identitet.

stalker1979

Søndag 21. mars kl. 17:30
Onsdag 24. mars kl. 12:00
STALKER
2t 42m (162 minutter)
Sovjetunionen, 1979
Regi: Andrej Tarkovskij
Skuespillere: Aleksandr Kaidanovskij, Anatolij Solonitsin, Nikolai Grinko, Alissa Freindlikh
Russisk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 15 år

Andrej Tarkovskijs filmer åpner dørene til en gåtefull billedverden mettet med religiøse og filosofiske betydninger. Regissørens uttalte mål er å løfte tilskueren ut av hverdagens vanetenkning og åpne for nye erkjennelser. Og sjelden treffer han oss så direkte som i Stalker – en film om en reise til virkelighetens yttergrenser.
Den ytre handlingen i Stalker foregår i en nær fremtid, og kan tolkes som en allegori over forholdet mellom kunst, vitenskap og tro. Det har oppstått et mystisk område hvor naturlovene er satt ut av kraft. Det antydes at området er et resultat av en kjernefysisk katastrofe, eller muligens et resultat av et besøk fra verdensrommet. Inn i dette farlige området følger vi en forfatter og en vitenskapsmann. Med seg har de en «stalker»; en veiviser som kjenner kunsten å bevege seg gjennom det farlige og uforutsigbare landskapet. Målet for reisen er et rom i sentrum av sonen, der myten forteller at ens innerste ønsker vil gå i oppfyllelse.

eggshamer

Torsdag 25. mars kl. 18:00            
Søndag 28. mars kl. 18:00
Tirsdag 30. mars kl. 12:00
EGGS
1t 26m (86 minutter)
Norge, 1995
Regi: Bent Hamer
Skuespillere: Sverre Hansen, Kjell Stormoen, Leif Andrée, Juni Dahr
Norsk tale, ingen tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
Bent Hamer spillefilmdebuterte med denne pussige perlen av en film, et nærstudium av hverdagslig eksentrisitet, familielivets farer og alderdommens monotoni. Til tonene av Nitimens kjenningsmelodi «Memories of You», tar Eggs oss med til et lite hus i utkant-Norge, der de to brødrene Far og Moe har bodd sammen i en halv evighet. Livet har blitt en vane, rutinene er perfeksjonert etter lang tids trening, om det nå gjelder kaffedrikking, toalettbesøk, husvask eller veiing på baderomsvekta. Tilværelsen og tosomheten er under full kontroll, helt til den dagen Fars milkshakedrikkende og eggesamlende svenske sønn dukker opp.

E_C sitatplakat

Lørdag 27. mars kl. 12:00
Barnas cinematek: ERNEST & CELESTINE
1t 19 min
Frankrike, 2012
Regi: Benjamin Renner, Stéphane Aubier, Vincent Patar
Norsk tale
Aldersgrense: tillatt for alle

Ernest er en stor bjørn og Celestine ei lita mus. De lever i hver sin verden: Bjørnene over bakken og musene under. De er på mange måter redde for hverandre, og alle mener det er til det beste. Men i dag skal alt forandre seg.

Celestine er ei uredd mus. Hun tror ikke at alle bjørner er farlige. På et oppdrag oppe hos bjørnene møter hun en utsultet Ernest. Han prøver å spise henne, men Celestine slipper unna og leder ham til en butikk full av godterier som de bryter seg inn i. Ernest blir tatt av politiet og Celestine hjelper ham med å flykte. Som takk lover Ernest og hjelpe Celestine med å stjele bjørnetenner, noe som musene trenger når de mister sine egne fortenner. Men alt går ikke etter planen og snart er de på flukt fra både bjørne- og musepolitiet.

kanarifuglered

Tirsdag 6. april kl. 12:00
KANARIFUGLEN
Norge 1973
Regi: Pål Bang-Hansen
Med: Arne Lindtner Næss, Julie Ege, Lasse Kolstad, Sverre Holm, Kjetil Bang-Hansen
Norsk tale, utekstet
1t 26min,
A: 12år 

Jan er en ung mann i etableringsfasen. Han jobber i personalavdelingen i stor bedrift, under den upopulære personalsjefen Gregersen. Under et jobbseminar på Kanariøyene, legger de to ut på en svømmetur. Gregersen får problemer, og Jan later som om han svømmer inn til land for å hente hjelp. Men han gjør ingenting, og Gregersen drukner. Dermed ligger det i kortene at Jan har en forfremmelse i vente.

På Kanariøyene innleder Jan også et forhold til den unge og vakre flyvertinnen Kari, til tross for at han har kone og to små barn hjemme. Filmen handler om hvordan han, som egentlig er en ung idealist, trosser sine moralske prinsipper når sjansene byr seg.

happytogether

Torsdag 8. april kl. 18:00
Tirsdag 13. april kl. 12:00
HAPPY TOGETHER
1t 36m (96 minutter)
Originaltittel: Chun gwong cha sit
Hong Kong/Japan/Sør-Korea, 1997
Regi: Wong Kar Wai
Skuespillere: Tony Leung, Leslie Cheung, Chen Chang
Mandarin, kantonesisk, spansk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Et musikalsk og poetisk stykke filmkunst fra Wong Kar Wai. Wong Kar Wai dro til Argentina for å spille inn Happy Together, som handler om et homofilt par, Ho og Lai, som går fra hverandre etter en krangel på vei til de berømte Iguaza-fallene. Lai får etterhvert jobb som på en tango-bar i Buenos Aires, hvor han en dag får se Ho i armene på en rik amerikaner. Rent estetisk ligner ikke Happy Together på forgjengerne, Chungking Express, Ashes of Time og Fallen Angels. Den visuelle stilen er roligere og mindre frenetisk enn de lettere svimle Hong Kong-filmene. Deler av filmen er som et rent filmdikt i vibrerende, mettede farger, akkompagnert av Frank Zappa og Piazzolas vakre tango.

harakiri

Torsdag 15. april kl. 18:00
HARAKIRI
2t 15m (135 minutter)
Originaltittel: Seppuku
Japan, 1962
Regi: Masaki Kobayashi
Skuespillere: Tatsuya Nakadai, Shima Iwashita, Akira Ishihama, Yoshio Inaba
Japansk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Masaki Kobayashis Harakiri er en av de mest visuelt slagkraftige, men samtidig poetisk finstemte, av de såkalte jidai geki-filmene (periodefilmer) fra Japan etter krigen. Med Harakiri byr Kobayashi på langt mer enn den tradisjonelle samurai-filmens serie av velkoreograferte sverddueller og kampscener; hans siktemål er først og fremst å avromantisere og avheroisere samurai-myten ved å problematisere den velkjente æreskodeksen som ligger til grunn for samuraienes virksomhet. I Harakiri skildrer han et uthult og korrupt samurai-samfunn som ikke en gang respekterer den siste ærefulle handling – det rituelle selvmord, harakiri.

caravaggio

Onsdag 12. mai kl. 18:00
Tirsdag 18. mai kl. 12:00
CARAVAGGIO
1t 33m (93 minutter)
Storbritannia, 1986
Regi: Derek Jarman
Skuespillere: Nigel Terry, Sean Bean, Dexter Fletcher, Spencer Leigh, Tilda Swinton, Garry Cooper
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Regissør Derek Jarman er opptatt av både kunstner og kunstnerpersonlighet i Caravaggio. Det er ikke usannsynlig at han har følt slektskap med Michelangelo Merisi da Caravaggio, den italienske maleren som levde i overgangsfasen mellom renessansen og barokken (1573 - 1610), og som vi burde kjenne like godt som Rembrandt. Ikke minst fordi det var Caravaggio som “fant opp” filmlyset – chiaroscuro – utnyttelsen av kontrastene mellom lys og skygge, mange hundreår før filmens fødsel.

Kontroversiell livsførsel og kunstnerisk virke har skygget for Caravaggios berømmelse. Jarman har gravd seg ned i historiens mørke, tilsatt en porsjon fantasi og samtidighet, og gitt oss en film som både er “renessanse-revival” og “ny-neo-realisme”.

amadeus

Torsdag 20. mai kl. 18:00            
Tirsdag 25. mai kl. 12:00
AMADEUS
2t 41m (161 minutter)
USA, 1984
Regi: Milos Forman
Skuespillere: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense:12 år

I Milos Formans film om det store geniet Mozart forblir det et åpent spørsmål hvordan den umodne og barnslige guttungen med prompehumor kunne skape den lovpriste musikken som filmen presenterer i rikelige mengder. Forman lar oss heller se privatmennesket Wolfgang Amadeus med rivalens, den middelmådige komponisten Salieris, misunnelige blikk. Salieri påstår å ha drept det unge geniet og filmen går påstanden nærmere etter i sømmene.

Filmen er tatt opp på location i Formans ungdomsby Praha. Der står 1700-talls-arkitekturen uberørt, og filmen blir slik også et grandiost tidsbilde av rokokkoen. Med stearinlys som hovedbelysning lyktes det Formans faste fotograf Michael Ondricek å skape øyeblikk som virker som om de er tatt rett ut av datidens malerier.

metropolitanposter

Torsdag 27. mai kl. 18:00
Tirsdag 1. juni kl. 12:00
METROPOLITAN
1t 38m (98 minutter)
USA, 1990
Regi: Whit Stillman
Skuespillere: Carolyn Farina, Edward Clements, Christopher Eigeman, Taylor Nichols
Engelsk tekst, norsk tale
Aldersgrense: Tillatt for alle
Metropolitan er en kritikerrost film som oppviser det som kom til å bli Stillmans signatur: Avslørende studier av gruppemekanismer og utsøkt vittig dialog. Stillman tar oss med til en vennegjeng som har kommet sammen for å stråle i hverandres selskap. Midt i denne gruppen av selvbevisste og selvsikre overklasse-ungdommer står den litt mindre velstående Tom, som har et godt øye til Serena.

holymountain

Torsdag 3. juni kl. 18:00
Fredag 4. juni kl. 21:00
Tirsdag 8. juni. kl. 12:00
HOLY MOUNTAIN
1t 54m (114 minutter)
Originaltittel: La montaña sagrada
Mexico/USA, 1973
Regi: Alejandro Jodorowsky
Skuespillere: Alejandro Jodorowsky, Horácio Salinas, Juan Ferrara, Valerie Jodorowsky
Spansk/engelsk, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Etter midnight-movie suksessen El Topo ville Jodorowsky lage den ultimate cinematiske tour de force. Mange syntes El Topo var langt ute, men mannen ville gå enda lengre. Resultatet ble The Holy Mountain; et visuelt jordskred av religiøs symbolikk, metafysikk, skatologi, alkymi, splatter, kaos og psykedelia.

 Jodorowsky sa «I ask of cinema what most North Americans ask of psychedelic drugs» og av hans seks filmer er The Holy Mountain det beste eksemplet på akkurat dette. Filmen er en samling av de mest bisarre og absurde scener festet til film. Samtidig er Jodorowsky en dyktig historieforteller, når man aksepterer at dette er filmen hvor virkelig alt kan skje – og gjør det – er det også en riktig underholdende og tidvis hysterisk morsom film. Og tross høytsvevende metaforer og rabiat symbolbruk, syr Jodorowsky det hele i hop med en av filmhistoriens beste twist-endinger. The Holy Mountain er som ingen andre filmer du har sett, og må oppleves.
Lasse Marhaug

chinatown

Torsdag 10. juni kl. 18:00
Lørdag 12. juni kl. 20:30
Tirsdag 15. juni kl. 12:00
CHINATOWN
2t 11m (131 minutter)
USA, 1974
Regi: Roman Polanski
Skuespillere: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år
Chinatown er en detektivhistorie som har fått sin høyst fortjente klassikerstempel på grunn av flere framtredende profilers sterke innsats: Robert Townes Oscar-vinnende manus, Roman Polanskis overbevisende regi og Jack Nicholson, som gjør en av sine beste roller noensinne.

Nicholson er den tidligere LA-politimannen J.J. Gittes som nå livnærer seg ved å grave i andre folks skittentøysvask. Han spionerer og tar bilder av menn og kvinner med partnere som mistenker dem for å bedrive utroskap. Gittes er en arrogant drittsekk, men én dag dukker det opp en sak hvis tråder går i andre retninger enn billige én natts motellrom. Etter hvert som Gittes finner ut stadig mer om denne mystiske saken, viser det seg at det er Gittes som faktisk er den mest moralske personen i hele denne verdenen av korrupte politikere og politifolk. Chinatown låner mange av den klassiske film noirens trekk, men framstår som mye rikere både i plot, miljøtegning og karakterer.

harakiri

Tirsdag 22. juni kl. 12:00
HARAKIRI
2t 15m (135 minutter)
Originaltittel: Seppuku
Japan, 1962
Regi: Masaki Kobayashi
Skuespillere: Tatsuya Nakadai, Shima Iwashita, Akira Ishihama, Yoshio Inaba
Japansk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Masaki Kobayashis Harakiri er en av de mest visuelt slagkraftige, men samtidig poetisk finstemte, av de såkalte jidai geki-filmene (periodefilmer) fra Japan etter krigen. Med Harakiri byr Kobayashi på langt mer enn den tradisjonelle samurai-filmens serie av velkoreograferte sverddueller og kampscener; hans siktemål er først og fremst å avromantisere og avheroisere samurai-myten ved å problematisere den velkjente æreskodeksen som ligger til grunn for samuraienes virksomhet. I Harakiri skildrer han et uthult og korrupt samurai-samfunn som ikke en gang respekterer den siste ærefulle handling – det rituelle selvmord, harakiri.

TIDLIGERE PROGRAM HØSTEN 2020

zombi-child_poster

Torsdag 20. august kl. 18:00
Tirsdag 25. august kl. 12:00
ZOMBI CHILD
Spilletid: 1t, 43 min
Frankrike, 2019
Regi: Bertrand Bonello
Skuespillere: Louise Labeque, Wislanda Louimat, Katiana Milfort, Mackenson Bijou, Adilé David
Fransk, haitiansk, engelsk tale, engelsk tekst  
Aldergrense: 15 år
Dels teen horror movie, dels historisk allegori, Zombi Child fletter sammen to epoker: Haiti i 1962, der en død mann blir gjenopplivet ved hjelp av voodoo, og nåtidens Paris, representert ved en eksklusiv kostskole. Felles for begge er bruken av sort magi for å oppnå diskutable formål.

psychoposter

Torsdag 27. august kl 18:00
Fredag 28. august kl. 21:30
Tirsdag 1. september kl. 12:00
PSYCHO
Spilletid 1t 50m (110 minutter)
USA, 1960
Regi: Alfred Hitchcock
Skuespillere: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
60-årsjubileum for en av tidenes klassiskere. Alfred Hitchcocks «Psycho» sjokkerte filmverdenen i 1960 med historien på Bates Motel. Med sine ikonografiske scener, modernistiske filmmusikk og rolletolkninger av Anthony Perkins og Janet Leigh står filmen fortsatt stødig i 2020. 

triptogreece_poster

Torsdag 3. september kl. 18.00 
Tirsdag 8. september kl. 12.00
THE TRIP TO GREECE
Spilletid 1t 43m (103 minutter)
Storbritannia, 2020
Regi: Michael Winterbottom
Skuespillere: Steve Coogan, Rob Brydon, Kareem Alkabbani
Engelsk tale, svensk tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
Passende nok avsluttes Michael Winterbottoms The Trip-saga i Hellas – sivilisasjonens vugge, komedien og tragediens fødested og landet der en rekke flyktninger lever under umenneskelige forhold. Steve har nylig spilt inn Greed sammen med Winterbottom, men legger nå ut på en tur i Odyssevs fotspor. Han og Rob raser fra sted til sted og lunsj til lunsj, mens de filosoferer over livet, døden og kunsten.

youngahmed

Torsdag 10. september kl. 18.00
Tirsdag 15. september kl. 12.00 
UNGE AHMED
Spilletid: 1t 20m (80 minutter)
Originaltittel: Le jeune Ahmed
Belgia/Frankrike, 2019
Regi: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
Skuespillere: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen
Fransk og arabisk tale, norsk tekst
Aldersgrense 9 år
I mer enn 40 år har brødrene Luc og Jean-Pierre Dardenne filmet sentral-europas skyggesider, først som dokumentarister, senere som arvtagere til den neorealistisk fiksjonsfilmen. To gullpalmer og et utall andre priser, blant annet beste regi for Unge Ahmed i Cannes 2019, taler sitt tydelige språk. Denne gangen går de rett inn i hjertet av troen og den muslimske befolkningens utfordringer når de dras i forskjellige retninger – hvor ortodokse kan/skal de være?

laputa_norskplakat-kopi

Lørdag 12. september kl. 12:00
BARNAS CINEMATEK: LAPUTA- HIMMELSLOTTET
Japan, 1986
Regi: Hayao Miyazaki
Norsk tale
Aldersgrense: 9 år
En dag faller piken Sheeta ned fra himmelen. Rundt halsen bærer hun en magisk krystall som har vært i familien i flere generasjoner. Denne magiske krystallen er både pirater og hæren ute etter, fordi den viser vei til Laputa, himmelslottet oppe i skyene. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kapittel Film vises i samarbeid med Sølvberget Cinematek. Billetter til Kapittel Film-visninger kan kjøpes her .

WhiteRiotposter

Onsdag 16. september kl. 16:30
Kapittel Film: WHITE RIOT
Regi: Rubika Shah
Storbritannia, 2019
I 1976 ble Rock Against Racism (RAR) dannet som en respons på Eric Claptons uttalte støtte til den rasistiske politikeren Enoch Powell. Bevegelsen ble både en viktig politisk aktør samt en musikalsk smeltedigel mellom punk og reggae. Ved hjelp av RAR og band som The Clash ble musikken og det anti-fascistiske budskapet spredt til et bredt publikum. Engelsk tale, norsk tekst. 1t, 20 min

 

 

internetwarriors

Onsdag 16.september kl. 18:30
Kapittel Film: THE INTERNET WARRIORS
Regi: Kyrre Lien
Dokumentarist Kyrre Lien har reist rundt i verden for å møte mennesker bak tastaturet og gi et representativt bilde av nettdebattanter. Hvem skjuler seg bak tastaturet?  Engelsk tale, 22 min.

 

 

 

Dogcalledmoney

Torsdag 17. september kl. 16:30
Kapittel Film: A DOG CALLED MONEY
Regi: Seamus Murphy
Storbritannia, 2019
Vi følger artisten PJ Harvey på reise til Kosovo, Afghanistan og Washington. Dokumentaren er tett på innspillingen av albumet «Hope Demolition Six», hvor vi får et innblikk i hvordan hennes reiser i verden gir inspirasjon til hennes kunstneriske virke. Engelsk tale, utekstet. 1t, 34 min.

 

 

bloorstime

Torsdag 17. September kl. 18:30
Kapittel Film: BLOORS TIME
Regi: Amir Farzollahi
Iran, 2020
En dokumentar om ære, mot og kløktighet i samtidens iranske journalistikk, sentrert rundt den innflytelsesrike krimjournalisten Mohammad Bolouri. Flere iranske journalister analyserer Bolouri sine spor i iransk journalistikk.
Iransk tale , engelsk tekst. 1t, 30min

 

 

largent

Torsdag 17. september kl. 18.00 
Tirsdag 22. september kl. 12.00 
L'ARGENT
Spilletid 1t 25m (85 minutter)
Frankrike/Sveits, 1983
Regi: Robert Bresson
Skuespillere: Christian Patey, Didier Baussy, Michel Briguet, Andre Cler, Marc Fourneau
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år
Robert Bressons siste film er basert på Tolstojs novelle «Den falske seddelen» fra 1905, som forteller om hvordan én ond handling (sirkuleringen av en falsk pengeseddel) setter i gang en kjedereaksjon av onde handlinger og uheldige hendelser, helt til én god gjerning snur historiens forløp og er katalysator for en tilsvarende serie av gode handlinger.

einarøkland

Fredag 18. september kl. 16:30
Kapittel Film: EINARS VEG
Regi: Hans Erik Voktor
Norge, 2020
Et åpenhjertig blikk på årets 80-årsjubilant. Fra sitt barndomshjem på Valevåg reflekterer han over liv og karriere. I kombinasjon av personlige intervjuer og arkivopptak gis en økt forståelse for de personer og hendelser som har satt avtrykk på mennesket og poeten Einar Økland. Norsk tale, utekstet. 45 min.

 

 

booksellersposter

Fredag 18. september kl. 18:30
Kapittel Film: THE BOOKSELLERS
Regi: D.W. Young
USA, 2019
Antikvariske bokhandlere er delvis detektiver, delvis forretningsfolk. Menneskene bak bokhandlene er også like forskjellige som det brede historiske materialet de formidler. Utviklingen til de antikvariske bokhandlerne er imidlertid dyster med utallige nedleggelser de siste 30 årene. The Booksellers tar publikum med inn i New York sine stadig færre, men fortsatt rike gullgruve av historisk materiale og dedikerte litteraturformidlere. Engelsk tale, norsk tekst. 1t, 39 min.  

 

 

WhiteRiotposter

Søndag 20. september kl. 15:00
Kapittel Film: WHITE RIOT
Regi: Rubika Shah
Storbritannia, 2019
I 1976 ble Rock Against Racism (RAR) dannet som en respons på Eric Claptons uttalte støtte til den rasistiske politikeren Enoch Powell. Bevegelsen ble både en viktig politisk aktør samt en musikalsk smeltedigel mellom punk og reggae. Ved hjelp av RAR og band som The Clash ble musikken og det anti-fascistiske budskapet spredt til et bredt publikum. Engelsk tale, norsk tekst. 1t, 20 min

 

 

apenbaringen-web

Søndag 20. september kl 17:00
Kapittel Film: ÅPENBARINGEN
Regi: Vibeke Løkkeberg
Norge, 1977
Løkkebergs spillefilmdebut. Poet Marie Takvam spiller hovedrollen som den 50-årige husmoren som gjennomgår en krise etter at barna har flyttet hjemmefra. Etter å ha samlet krefter på et sommerhotell drar hun hjem og finner sin mann i seng med en annen kvinne. Norsk tale, utekstet. 1t, 20min.

 

løperjenten

Søndag 20. september kl. 20:00
Kapittel Film: LØPERJENTEN
Regi: Vibeke Løkkeberg
Norge, 1981
Et historisk oppvekstdrama i etterkrigstidens Bergen. Familien til 7 år gamle Kamilla er i oppløsning. Hennes foreldre har en manglende evne til å se forbi sine egne behov. Filmen mottok kritikerprisen i 1981 og har i ettertid blitt innlemmet i Unescos liste over de mest betydningsfulle filmene fra Norge. Norsk tale, utekstet. 1t, 50 min.

 

 

On-The-Rocks-Movie-Poster

Fredag 2. oktober kl. 21:00
Lørdag 3. oktober kl. 21:00
Søndag 4. oktober kl. 18:00
Tirsdag 6. oktober kl. 12:00
ON THE ROCKS
1t 36m (96 minutter)
USA, 2020
Regi: Sofia Coppola
Skuespillere: Rashida Jones, Bill Murray, Marlon Wayans
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 12 år

Laura (Rashida Jones) bor i New York med mann og barn, men begynner å mistenke at familielivet ikke er så idyllisk som det kan virke. Er ektemannen Dean (Marlon Wayans) utro med sin kollega? Laura slår seg sammen med faren Felix (Bill Murray), en aldrende playboy som mener han har fasiten på hvordan menn fungerer. Det er duket for spiontokt i New York. Målet er å finne bevis for at Dean ikke er til å stole på, men kanskje både mistanken og reisen gjennom byen vel så mye handler om behovet for å bringe far og datter nærmere hverandre?
Med On the Rocks får vi endelig gleden av å se Bill Murray i en spillefilm av Sofia Coppola igjen, 17 år etter Lost in Translation. Sammen med Somewhere er da også Lost in Translation Coppola-filmen On the Rocks minner mest om; i stemning og lynne, og med kommunikasjonsvansker mellom mennesker som en slags basis. Denne nye, lune komedien handler i tillegg om ulike oppfatninger av forhold og forventninger på bakgrunn av alder og kjønn – rammet inn av et moderne New York og musikk av Phoenix. 

stellapolaris

Torsdag 8. oktober kl. 18:00
Tirsdag 13. oktober kl. 12:00
STELLA POLARIS
Spilletid 1t 29m (89 minutter)
Norge, 1993
Regi: Knut Erik Jensen
Skuespillere: Anne Krigsvoll. Ketil Høegh, Eirin Hargaut, Vegard Jensen
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense 9 år
Etter en lang karriere som dokumentarfilmskaper og NRK-medarbeider, laget Knut Erik Jensen en dristig spillefilmdebut med Stella Polaris, der tilstand, stemning og følelser hadde prioritet fremfor den rene handling. Filmen skildrer en landsdel over en periode på 40 år, og kretser rundt en kvinnes minner og drømmebilder om oppvekst, kjærlighet og natur. Filmen fungerer både som en hyllest til kystbefolkningen, og som en klagesang over hvordan utviklingen endret disse miljøene.

sangenfrahavet

Lørdag 10. oktober kl. 12:00
Barnas cinematek: SANGEN FRA HAVET
Irland, 2014
Norsk tale
Aldersgrense: 6 år
En fantastisk fortelling for små og store. Inspirert av det irske sagnet om selkiene - en skapning som er halvt sel, halvt menneske - forteller filmen et eventyr om en bror og en søsters fabelaktige reise gjennom myter, magi og fortidens glemte hemmeligheter.

 

 

The Trial of the Chicago 7 TheTrialoftheChicago7_Vertical_Main_RGB_THEATRICAL_NB

Torsdag 8. oktober kl. 20:00
Fredag 9. oktober kl. 21:00
Søndag 11. oktober kl. 18:00
Onsdag 14. oktober kl. 13:00
THE TRIAL OF THE CHICAGO 7
Spilletid 2t 9m (129 minutter)
USA, 2020
Regi Aaron Sorkin
Skuespillere: Eddie Redmayne, Alex Sharp, Sacha Baron Cohen
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 15 år
Det som var ment å være en fredelig protest under Demokratenes landsmøte i Chicago, Illinois, 1968 ble i stedet et voldelig sammenstøt mellom politiet og nasjonalgarden. De ansvarlige bak protesten, deriblant Abbie Hoffman, Jerry Rubin, Tom Hayden og Bobby Seal, ble saksøkt og stilt til retten for konspirasjon, eggende til opptøyer. Rettssaken som fulgte ble en av de mest notoriske i historien.

inthemood

Torsdag  15. oktober kl. 18:00
Tirsdag 20. oktober kl. 12:00
IN THE MOOD FOR LOVE
Spilletid 1t 38m (98 minutter)
Originaltittel Hua yang nian hua
Produsert Hongkong/Frankrike 2000
Regi Wong Kar-wai
Skuespillere: Tony Leung, Chiu Wai, Maggie Cheung, Rebecca Pan, Lai Chen
Kantonesisk og fransk tale, norsk tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
En intens, stillfaren og elegant film om kjærlighetssorg og savn.
Lengselen gjennomsyrer In the Mood for Love, der forløsningen ligger i de små gestene og drømmen om hva som var – eller det som kunne ha vært. Wong Kar-wais stemningsbaserte periodedrama uttrykker nostalgi i flere ledd; gjennom formidlingen av den vare kjærlighetshistorien som et fragmentert minne, men også i den detaljerte gjenskapningen av Hong Kong på 1960-tallet. 

vredensdruer

Spesialvisning i Sal 1, Filmteateret
Lørdag  24. oktober kl. 19:00
VREDENS DRUER
2t 9m (129 minutter)
Originaltittel: Grapes of Wrath
USA, 1940
Regi: John Ford
Skuespillere: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine
Engelsk, utekstet
Aldersgrense: 12 år

Filmhistoriens største episke dokument over depresjonstidens Amerika bygger på John Steinbecks roman om familien Joad, som sammen med hundretusener andre små farmere («the Okies») ble fordrevet av de som eide jorda og startet en folkevandring til California – lokket av mulighetene for arbeid som fruktplukkere. Men frukteiernes arbeidspolitiske metoder drev dem ut i ny elendighet.

Filmatiseringen Vredens druer utspiller seg i USA på 30-tallet, da familier ble drevet fra sine gårder av bankene og søkte vestover etter ny lykke. Familien Joad forsøker å holde sammen når deres eksistens trues, og gjennom deres historie settes «den lille mann» og familieverdier opp mot den hensynsløse maktbruken til det kapitalistiske systemet. Det er en kjernesunn og sentimental fortelling, men fabelaktig som film, og vakkert fotografert av Gregg Toland som etter dette var med på å skape det banebrytende mesterverket Citizen Kane av Orson Welles. Vises i samarbeid med festivalen Kåkånomics.

la haine

Torsdag 22. oktober kl. 18:00
Tirsdag 27. oktober kl. 12:00
HATET
1t 38m (98 minutter)
Originaltittel: La haine
Frankrike, 1995
Regi: Mathieu Kassovitz
Skuespillere: Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Chucks a Molotov cocktail through the sedate window-front of modern French cinema. The Independent
Den franske filmen Hatet kom som en knyttneve i 1995, og er like aktuell 25 år seinere. Denne hardtslående og særdeles heftige filmen om uro og vold i en fransk forstad, tegner et bilde av et uforsonlig hat mellom samfunnets utstøtte (arbeidsløse og innvandrere) og samfunnets forvaltere (politiet). 

wild-at-heart-movie-poster-1990-1020277955

Torsdag 29. oktober kl. 18:00
Tirsdag 3. november kl. 12:00
WILD AT HEART
2t 5m (125 minutter)
USA, 1990
Regi: David Lynch
Skuespillere: Nicolas Cage, Laura Dern, Diane Ladd, Willem Dafoe, Isabella Rossellini, Harry Dean Stanton, Crispin Glover
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 18 år
Kjæresteparet Lula og Sailor er på flukt. Lulas psykopatiske mor nekter å akseptere den brennende kjærligheten hennes datter føler for Sailor og hun setter alle midler i verk for å spore dem opp og sette en stopper for deres forhold. Imens raser kjæresteparet av gårde i sin glinsende cadillac på en underlig ferd gjennom sørstatene. Hvor enn de stopper ender de alltid opp i situasjoner som grenser til det abnorme og de møter stadig de merkeligste karakterer som alle synes å ha en utpreget sleskhet til felles. Det går til tider svært hardt for seg, med sinnssyke ransmenn og perverse leiemordere, men Lula og Sailor klarer alltid å kjempe seg levende ut av det, takket være deres ubrytelige kjærlighet til hverandre.

Wild at Heart blir av mange regnet som en allegori over Trollmannen fra Oz. Her er den gule mursteinsveien byttet ut med glohet sørstatsasfalt, og den strekker seg gjennom et pervertert og ondskapsfullt landskap, skildret med David Lynchs karakteristiske og slagkraftige filmestetikk. Som en av de få regissørene som fullt ut behersker den postmoderne fortelleteknikken, har Lynch pakket filmen med absurde ulogiske hendelser som hele tiden ligger på lur under en glatt overflate av rene farger, tradisjonelt eventyr og stereotype figurer.

unforgiven

Torsdag 5. november kl. 18:00
Tirsdag 10. november kl. 12:00
NÅDELØSE MENN
2t 12m (132 minutter)
Originaltittel: Unforgiven
USA, 1992
Regi: Clint Eastwood
Skuespillere: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år
Nådeløse menn er westernfilmen som ble utropt til klassiker allerede før den hadde hatt premiere, og som likefullt innfridde forventningene. Eastwood trenger inn i selve voldens psykologi, når han tar et kraftig oppgjør med såvel western-sjangerens voldsromantikk som sin egen mytologiske skikkelse innenfor samme sjanger. Sjelden har avsløringen av revolvermennenes nedrighet vært så konsekvent og uglamorøs som her.

ulvehunden

Lørdag 7. november kl. 12:00
Barnas Cinematek: ULVEHUNDEN
Frankrike/USA, 2018
Aldersgrense 6 år
Basert på Jack Londons klassiske fortelling. Ulvehunden er en eventyrlig fortelling som utforsker forholdet mellom mennesker, natur og dyreriket. Satt til år 1890 under gullrushet i Klondike møter vi Hvittann, en ulvehund som opplever både det beste og verste av menneskeheten.

 

 

1900_Novecento

Torsdag 12. november kl. 17:30
Tirsdag 17. november kl. 12:00
Onsdag 18. november kl. 17:30 EKSTRAVISNING!
1900
5t 17m + 30 min pause
Originaltittel: Novecento
Italia, 1976
Regi: Bernardo Bertolucci
Skuespillere: Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda, Donald Sutherland, Burt Lancaster, Sterling Hayden
Italiensk, engelsk
Aldersgrense: 18 år

I 1900 skildrer Bertolucci framveksten av det moderne Italia fra arbeiderklassens første nølende opprør mot en føydal samfunnsform, fram til den annen verdenskrig munner ut i seier over fascismen. Italia er blitt forandret, et nytt demokrati står på trappene, men fremdeles er det langt fram til målet: Et samfunn hvor folket selv er herrer over sin skjebne.

Bertolucci tar utgangspunkt i det myldrende livet på et gods like etter århundreskiftet. To guttebarn blir født: Alfred (Robert De Niro) er sønn av den allmektige godseieren, Olmo (Gérard Depardieu) av en fattig landarbeider. I barndom og ungdomstid blomstrer vennskapet, da overskrides de rigide sosiale lovene som styrer samfunnslivet rundt dem med letthet.Slutten av første verdenskrig blir et vendepunkt i deres forhold: Olmo vender tilbake fra fronten som overbevist sosialist. Alfred, som i utgangspunktet er liberal godseier, blir i kraft av sin klassetilhørighet et gissel for det fascistiske regimet. Til slutt blir han et passivt redskap for fascistlederen Attila.

Bertolucci fyller sitt fem timer lange historiske verk med nok dramatikk og spenning til at det blir lett for tilskueren å følge med på ferden. På mange måter er 1900 en italiensk utgave av et storslått Hollywood-epos.

HILLBILLY_TEASER_Vertical_Main_RGB_NB

HILLBILLY ELEGY
13.11 kl. 20:30
14:11 kl. 18:00
15.11 kl. 18:00
Spilletid 1t 56m 
USA, 2020
Regi: Ron Howard
Skuespillere: Haley Bennett, Amy Adams, Glenn Close 
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 15 år
En jusstudent ved Yale trekkes tilbake til sin hjemby og for å ta et oppgjør med familiens fortid, lokale verdier og den amerikanske drømmen. Basert på bestselgeren «Hillbillyens klagesang: en biografi om en familie og kultur i krise» av J.D. Vance. Begrenset kinovisninger før Netflixpremiere 24.november.

wolfwalkers_norsk_plakat

Barnas cinematek-spesial: 
WOLFWALKERS 
31.10 kl. 12:00
01.11 kl. 16:00
08.11 kl. 16:00 (Utsolgt)
15.11 kl. 15:30 (Ekstraforestilling)

Spilletid 1t 50m 
Irland, 2020
Regi: Tomm Moore, Ross Stewart
Skuespillere/stemmer: Honor Kneafsey, Sean Bean, Maria Doyle Kennedy, Eva Whittaker
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 9 år
Sjelden sjanse til å se den nye animasjonsfilmen til folkene bak Sangen fra havet og The Secret of Kells på kino NB! Filmen har engelsk tale med norsk tekst og passer for større barn. Aldersgrense 9 år.
Sammen med faren drar den unge jegeren Robyn til Irland for å jage bort en ulveflokk. Men alt skal endre seg når hun møter Mebh, en vilter jente som bor i skogen. Det viser seg nemlig at hun kommer fra et sagnomsust folk som er mennesker om dagen og ulver om natten. Wolfwalkers er en fantastisk ny animasjonsfilm fra de Oscar-nominerte skaperne av Sangen fra havet. Den er regissert av kritikerroste Tomm Moore og Ross Stewart, og er den tredje filmen i hans Irland-trilogi. 
Filmen har begrenset kinolansering i Norge fra 30. oktober, før den lanseres på Apple TV+ 11. desember. 

mankposter

MANK
20.11 kl. 20:30
21.11 kl. 18:00
22.11 kl. 18:00
25.11 kl. 13:00
27.11 kl. 18:00 Ekstraforestilling
28.11 kl. 18:00 Ekstraforestilling
29.11 kl. 18:00 Ekstraforestilling
Spilletid 2t, 11 min 
USA, 2020
Regi: David Fincher
Skuespillere: Lily Collins, Amanda Seyfried, Tom Burke
Engelsk tale, norsk tekst
Filmhistorien om 1930-tallet i Hollywood ses med nytt blikk gjennom øynene til samfunnskritikeren og den alkoholiserte manusforfatteren Herman J. Mankiewicz, mens han jobber iherdig for å fullføre manuset til Citizen Kane. Begrenset antall visninger av mesterregissør David Fincher (Seven, Fight Club, Zodiac) sin nye film som får Netflixpremiere 4. desember.

wolfwalkers_norsk_plakat

Barnas cinematek-spesial: 
WOLFWALKERS- ekstraforestillinger!
Lørdag 28.11 kl. 15:30
Søndag 29.11 kl. 15:30
Spilletid 1t 50m 
Irland, 2020
Regi: Tomm Moore, Ross Stewart
Skuespillere/stemmer: Honor Kneafsey, Sean Bean, Maria Doyle Kennedy, Eva Whittaker
Engelsk tale, norsk tekst

Aldersgrense: 9 år
Sjelden sjanse til å se den nye animasjonsfilmen til folkene bak Sangen fra havet og The Secret of Kells på kino NB! Filmen har engelsk tale med norsk tekst og passer for større barn. 
Sammen med faren drar den unge jegeren Robyn til Irland for å jage bort en ulveflokk. Men alt skal endre seg når hun møter Mebh, en vilter jente som bor i skogen. Det viser seg nemlig at hun kommer fra et sagnomsust folk som er mennesker om dagen og ulver om natten. Wolfwalkers er en fantastisk ny animasjonsfilm fra de Oscar-nominerte skaperne av Sangen fra havet. Den er regissert av kritikerroste Tomm Moore og Ross Stewart, og er den tredje filmen i hans Irland-trilogi. 

Filmen har begrenset kinolansering i Norge fra 30. oktober, før den lanseres på Apple TV+ 11. desember.

dressedtokill

Torsdag 26. november kl. 18:00
Tirsdag 1. desember kl. 12:00
DRESSED TO KILL
1t 44m (104 minutter)
USA, 1980
Regi: Brian De Palma
Skuespillere: Angie Dickinson, Nancy Allen, Michael Caine, Keith Gordon
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
Brian De Palmas virtuose og drømmeaktige thriller, som fortsatt forfører og forskrekker. Etter særegne sjangerøvelser som Carrie og The Fury, ble Brian De Palma enda mer raffinert i sitt formspråk med sin forførende sjokk-thriller Dressed to Kill. Filmen er en av de mest ur-depalma’ske i mesterens karriere, og står seg som et kroneksempel på rendyrket, visuell filmskaping.

ailosreise

Lørdag 5. desember kl. 12:00
Barnas cinematek: AILOS REISE- ET NORDNORSK EVENTYR
Frankrike / Finland / Norge, 2018
Aldersgrense: 6 år
Mot slutten av vinteren i nord, når solen endelig titter opp og det evige mørket er forbi, blir et lite reinsdyr født. I Ailos reise – Et nordnorsk eventyr må nyfødte Ailo overvinne prøvelsene som står foran ham i den til tider brutale nordnorske villmarken. Her får vi se nordnorsk natur på sitt aller flotteste og med alt det har å by på - et fantastisk dyreliv og nydelig landskap.

 

atlantis

Torsdag 3. desember kl. 18:00
Tirsdag 8. desember kl. 12:00
ATLANTIS
1t 46m (106 minutter)
Ukraina, 2019
Regi: Valentín Vasyanovitsj
Skuespillere: Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak
Ukrainsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 15 år
En prisvinnende og visuelt imponerende fremtidsfabel fra et utbombet Ukraina.
Den aktuelle konflikten og landskapet i Donbass danner utgangspunktet for Atlantis – men i filmen har vi rykket noen år frem i tid og befinner oss i 2025. Ukraina ligner et post-apokalyptisk område, langt på vei ødelagt etter krig med Russland. Den dystopiske fiksjonen er ikke så langt unna dagens virkelighet. Regissør Valentín Vasyanovitsj har uttalt at det ikke er en økonomisk, men en økologisk katastrofe som er områdets største trussel.

Atlantis vant hovedprisen under Tromsø internasjonale filmfestival i år og prisen for beste film i Horisonter-seksjonen (Orizzonti) under fjorårets filmfestival i Venezia.

midnight-sky-poster

Fredag 11. desember kl. 20:30
Lørdag 12. desember kl. 20:30
Søndag 13. desember kl. 18:00
THE MIDNIGHT SKY
Spilletid: 2t, 5 min
Regi:George Clooney
Skuespillere: George Clooney, Sophie Rundle, Felicity Jones

 

 

mongoland

Torsdag 10. desember kl. 18:00 Utsolgt!
Torsdag 10. desember kl. 20:30 Ekstraforestilling!
Fredag 11. desember kl. 20:00 Ekstraforestilling!
Lørdag 12. desember kl. 20:00 Ekstraforestilling!
Søndag 13. desember kl. 18:00 Ekstraforestilling!
Tirsdag 15. desember kl. 12:00
MONGOLAND
Spilletid 1t 24m (84 minutter)
Norge, 2001
Regi: Arild Østin Ommundsen
Skuespillere: Pia Tjelta, Kristoffer Joner, Gro Elin Hjelle, Vegar Hoel
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense 12 år
Endelig tilbake på kino! En sjarmerende stavangersk romantisk julekomedie. Det er kvelden før lille julaften. Pia kommer hjem etter å ha på reise i et halvt år, og regner med å ta opp tingene der hun slapp. Målet er å finne Kristoffer, kjæresten som skulle ha vært med på reisen, men som sviktet i siste liten. Det blir mer komplisert enn hun hadde trodd. Kristoffer er som sunket i jorden.

I jakten på Kristoffer treffer Pia på flere mer eller mindre misfornøyde og desillusjonerte personer. Vegar, Pias gamle bestekompis, søvnløs og frustrert over en innbilt fysisk skavank. Rap-artisten Gary som er skuffet over manglende problemer å rappe om. Den britiske oljearbeideren Wayne, med et desillusjonert syn på kjærligheten som brakte ham til Norge. Stian, rocke-gitarist som jobber på gartneri fordi platekontrakten gikk fløyten. Samt en prinsippfast taxi-sjåfør. Midt i alt dette dukker nissen opp, og ting begynner å skje.

it_s a wonderful life

Torsdag 17. desember kl. 18:00 NB! Få billetter igjen.
Tirsdag 22. desember kl. 12:00
IT'S A WONDERFUL LIFE
Spilletid 2t 9m (129 minutter)
USA, 1946
Regi: Frank Capra
Skuespillere: James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense Tillatt for alle
I It's a Wonderful Life forteller Frank Capra nok en gang om det hederlige, vanlige mennesket, og ingen kunne fortelle slike historier bedre enn ham. Pliktoppfyllende George Bailey har lagt sine egne drømmer til side for å drive videre familiens husbank etter farens død. Jobben og den beskjedne økonomiske avkastning gjør ham med årene desillusjonert, og i tillegg blir han uskyldig mistenkt for økonomisk kriminalitet. Skammen og fortvilelsen fører ham til randen av selvmord. Ikke bare venner må hjelpe til for å få ham på andre tanker, også engler må gripe inn for at han skal innse at livet er fantastisk, og at verden ville vært et fattigere sted uten hans bidrag.

TIDLIGERE PROGRAM VÅREN 2020

arriettas-hemmelige-verden-plakat

Lørdag 4. januar kl. 12:00
Barnas Cinematek: 
ARRIETTAS HEMMELIGE VERDEN
Originaltittel Kari-gurashi no Arietti
Regi: Hiromasa Yonebayashi
Japan, 2011
Norsk tale
Lengde 1 t. 34 min.
Aldersgrense 6 år
Studio Ghiblis film basert på Mary Nortons klassiske barnebok Lånerne.
Under gulvet i et stort vakkert hus, i en magisk gjengrodd hage, bor bittelille Arrietta på 14 med sine like små foreldre. I huset bor en gammel dame som er lykkelig uvitende om sine leieboere. Alt de eier lager de fra ting de har lånt. Vann, mat, strøm og møbler. Bord, stoler og kjøkkenredskaper. De låner bare litt hver gang, så ingen skal legge merke til det. Men å leve skjult er ikke så lett. Derfor er livene deres alltid fulle av fare og spenning.

Les-Enfants-de-la-Mer-anime-film

Torsdag 9. januar kl. 18:00
Tirsdag 14. januar kl 12:00
CHILDREN OF THE SEA
Spilletid: 1t 50m (110 minutter)
Originaltittel Kaijû no kodomo
Japan, 2019
Regi: Ayumu Watanabe
Skuespillere: Mana Ashida, Hiiro Ishibashi, Seishû Uragami
Japansk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 9 år
Filmen er basert på en manga av Daisuke Igarashi, hvis tidligere manga Little Forest allerede er blitt filmatisert flere ganger. Igarashi er kjent for sin vakre, fargerike og ekspressive tegnestil, og evne til å fange naturen med en nærmest surrealistisk spirituell tilnærming. Dette har blitt med i filmatiseringen av Children of the Sea, der naturen får en minst like fremtredende rolle som våre helter.

paraplyene

Torsdag 16. januar kl. 18:00
Tirsdag 21. januar kl. 12:00
PARAPLYENE I CHERBOURG
Spilletid 1t 31m
Originaltittel Les parapluies de Cherbourg
Frankrike, 1964
Regi: Jacques Demy
Skuespillere: Catherine Deneuve, Anne Vernon, Nino Castelnuovo
Fransk tale, norsk tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
Å kalle Paraplyene i Cherbourg en musikal er ikke helt presist. I motsetning til vanlige musikaler som veksler mellom mer realistiske talescener og sangnumre, blir alle replikker sunget i Jacques Demys mest kjente film – et grep som kler filmen godt. Historien er så enkel at det kan låte som en klisjé, og når ordene blir for banale, klarer sang og dans å heve filmen slik at klisjé blir til magi.

orlando

Torsdag 23. januar kl. 18:00
Tirsdag 28. januar kl. 12:00
ORLANDO
Spilletid 1t 33m
Storbritannia, 1992
Regi: Sally Potter
Skuespillere: Tilda Swinton, Billy Zane, Lothaire Bluteau, Charlotte Valandrey, Quentin Crisp
Engelsk tale og fransk tale, norsk tekst
Aldersgrense 9 år
På slutten av 1500-tallet forærer dronning Elizabeth en storslagen eiendom til sin yndling Orlando, mot at han lover henne å holde seg ung og vakker. Etter dronningens død utforsker Orlando kjærligheten på 1600-tallet, deltar i strabasiøse krigshandlinger på 1700-tallet og ender opp med den erkjennelse at han verken kan ta liv eller miste sitt eget. Han faller inn i en lang og tung søvn, og våkner ikke før på 1800-tallet – som kvinne.

fryktenslønn

Torsdag 30. januar kl. 18:00
Tirsdag 4. februar kl. 12:00
FRYKTENS LØNN
Spilletid: 2t 11m 
Originaltittel: Le salaire de la peur
Frankrike/Italia, 1953
Regi: Henri-Georges Clouzot
Skuespillere: Yves Montand, Charles Vanel, Folco Lulli, Peter van Eyck, Vera Clouzot
Fransk og engelsk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år
Kombinasjonen av sitrende spenning og inngående personskildringer gjør Fryktens lønn til en udødelig klassiker. Filmen stakk av med både Gullbjørnen og Gullpalmen i 1953 og har blitt både sitert (Peckinpahs The Wild Bunch, Kubricks 2001 – en romodyssé) og kopiert i ettertid (Howard W. Kochs Violent Road og William Friedkins The Sorcerer).

eventyrarktis

Lørdag 1. februar kl. 12:00
Barnas cinematek: 
EVENTYR I ARKTIS
Spilletid: 1t, 21 min
Frankrike, 2016
Regi: Rémi Chayé
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense: 6 år
Sasha drømmer om Arktis og grubler over skjebnen til bestefaren. Han var en anerkjent forsker og polfarer som forsvant på sin siste ekspedisjon for å erobre Nordpolen. Sasha har alltid vært fascinert av den eventyrlige livet til bestefaren, og kjenner kallet: å være en oppdagelsesreisende. Sashas foreldre derimot ønsker at hun skal gifte seg inn i aristokratiet. Uredde Sasha trosser sin skjebne og flykter hjemmefra, og legger ut på en eventyrlig reise mot Nord, på leting etter bestefaren og skipet hans.

Lyset fra sjokoladefabrikken plakat

Torsdag 6. februar kl. 18:00
Tirsdag 11. februar kl. 12:00
LYSET FRA SJOKOLADEFABRIKKEN
Spilletid 1t 5m 
Norge, 2019
Regi: Dag Johan Haugerud
Skuespillere: Andrea Bræin Hovig, Henriette Stenstrup, Birgitte Larsen, Andrine Sæther
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense: Tillatt for alle. Filmen er beskrevet som «en musikal om musikk og moral», og selv om ikke det danses her, flettes samtalene sammen med stykker av Aleksandr Skrjabin, Lalo Schifrin, Claude Vivier og Ravel. Som i Haugeruds andre filmer, er også Lyset fra sjokoladefabrikken dialogdrevet, og mye av humoren oppstår i spriket mellom det som føles eller tenkes, og det som sies eller ikke sies. 

giganten

Torsdag 13. februar kl. 18:00
Tirsdag 18. februar kl. 12:00
GIGANTEN
Spilletid 3t, 21m
Originaltittel Giant
USA, 1956
Regi: George Stevens
Skuespillere: Rock Hudson, Elizabeth Taylor, James Dean, Carroll Baker
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
James Deans siste film. Rancheieren Bick Benedict reiser til oppdretter-familien Lynnton for å kjøpe en hingst. Under besøket blir han bergtatt av Leslie, eldstedatteren i huset. Det ender med giftemål og kursen settes mot Texas, hvor Benedicts gigantiske ranch befinner seg. Familien er velstående og kan unne seg et liv i sus og dus. Det kan ikke rancharbeideren Jett Rink, men han har store vyer i den retningen. Også han blir betatt av Leslie, men vet ikke helt hvordan han skal oppnå kontakt.

akira

Torsdag 27. februar kl.18:00
Tirsdag 3. mars kl. 12:00  
AKIRA
Spilletid 2t 4m 
Japan, 1988
Regi Katsuhiro Ôtomo
Japansk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Akira er en av de mest kjente mangafilmene som er laget. Regissør Katsuhiro Otomo er også mannen bak tegneserien Akira, som er berømt over hele Japan og utgjør fast inventar på alle japanske gutterom. Handlingen er satt til et postapokalyptisk «Neo-Tokyo». Hovedpersonene er unge rebelske helter, noen av dem med overnaturlige evner. Uten å være direkte knyttet til hverandre kjemper de en kamp for å overleve, men tvinges etterhvert inn i et overjordisk komplott hvor den mystiske skikkelsen Akira spiller en sentral rolle.

RichardStorken756x1080

Lørdag 29. februar kl. 12:00
Barnas cinematek: 
RICHARD STORKEN
Spilletid: 1t, 25 min
Sjanger: Animasjon / Barnefilm / Familiefilm
Regi: Toby Genkel, co-regi Reza Memari
Nasjonalitet: Belgia / Luxembourg / Norge / Tyskland
Aldersgrense: 6 år
Den foreldreløse spurven Richard vokser opp i en storkefamilie, og tror derfor at han er en av dem. Når storkene trekker sørover til Afrika om høsten, må de forlate Richard, en liten spurv vil ikke overleve den lange reisen. Men Richard er en modig fyr, og bestemmer seg for å følge etter. Aldersgrense 6 år.  

sovevognsmordet

Torsdag 5. mars kl. 18:00
Tirsdag 10. mars kl. 12:00
SOVEVOGNSMORDET
Spilletid: 1t 35m
Originaltittel: Compartiment tueurs
Frankrike, 1965
Regi: Costa-Gavras
Skuespillere: Yves Montand, Simone Signoret, Jacques Perrin, Cathrine Allegret, Jean-Louis Trintignant
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 9 år
Sovevognsmordet var Costa-Gavras’ debutfilm. I motsetning til hans etterfølgende arbeider er den mer eller mindre renset for politisk engasjement. Tilbake står en intrikat og spennende thriller, som blant annet gjorde seg bemerket på grunn av det imponerende knippet av velrenommerte skuespillere.

souvenir

Torsdag 14. mai kl. 18:00
Onsdag 20. mai kl. 20:00
THE SOUVENIR 
Spilletid: 2t 0m
Storbritannia, 2019
Regi: Joanna Hogg
Skuespillere: Honor Swinton Byrne, Tom Burke, Tilda Swinton
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
En rik, sofistikert og underholdende film om destruktiv kjærlighet, og både et fascinerende tidsbilde fra 80-tallets Storbritannia og en mer impresjonistisk anlagt film om kunstnerkall og å finne fotfestet i livet. Filmen var blant de mest kritikerroste filmene i fjor, sammen med filmer som Parasitt, Portrett av en kvinne i flammer og Marriage Story.

The Souvenir utspiller seg i 1980-tallets London, der den unge studenten Julie (spilt av Honor Swinton Byrne) forfølger sine ambisjoner om å bli filmskaper. Hun blir kjent med den noe eldre karismatiske, kjederøykende og verdensvante Anthony (Tom Burke), som introduserer henne til den høykulturelle verden han beveger seg i. Et lidenskapelig, men farlig forhold begynner å utvikle seg.

lastdetail

Torsdag 28. mai kl. 18:00
Tirsdag 2. juni kl. 12:00
THE LAST DETAIL
Spilletid: 1t 44m 
Produsert USA 1973
Regi: Hal Ashby
Skuespillere: Jack Nicholson, Otis Young, Randy Quaid, Clifton James
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år
Jack Nicholson var et hett navn tidlig på 70-tallet etter Easy Rider. Han tok selv initiativet til The Last Detail, som var så grov i språket at produksjonsselskapet Colombia først nektet å lansere den i USA. Men det var før Nicholson fikk prisen for beste mannlige hovedrolle i Cannes for en skuespillerprestasjon som var med på å definere hans mange rebelske karakterer i senere filmer. Han har selv beskrevet dette som sin beste rolle og likte dårlig at den bare innbrakte ham en nominasjon til Oscar. Men filmen har mange kvaliteter i tillegg til hovedrolleinnehaveren. Den er en slags tragisk dramakomedie, full av vindskeiv sosialrealisme og besk samfunnskritikk. En brautende og slibrig marinefilm som samtidig er bittert «antimarine».

loveandanarchy

Tirsdag 9. juni kl. 12:00
LOVE AND ANARCHY
Spilletid: 2t 0m 
Originaltittel Film d'amore e d'anarchia
Italia, 1973
Regi: Lina Wertmüller
Skuespillere: Giancarlo Giannini, Mariangela Melato, Lina Polito, Eros Pagni
Italiensk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Vi er i Italia på 1930-tallet. Filmens hovedperson, den milde Tunin, blir vitne til en grufull henrettelse av en politisk opposisjonell. Etter å ha sett liket hengt opp til skrekk og gru bestemmer han seg for å fullføre det han mener var den dødes store oppgave i livet – å myrde Benito Mussolini. Tunin drar til Roma og oppsøker sin anarkistiske kontakt, som kobler ham med den prostituerte Salomè. Horehuset hvor hun holder til er nemlig populært blant fascistene og et strategisk sted for å studere målet. Lina Wertmüller (f. 1928) er kjent for sine komedier der hun stadig tar opp politiske og sosiale temaer. Hun forteller uten filter om virkeligheten og er gjerne direkte og lidenskapelig i sin formidling, ofte aggressiv, noe som understrekes av en ustrakt bruk av zoom og dramatisk bakgrunnsmusikk. 

bait

Torsdag 4. juni kl. 18:00
Onsdag 10. juni kl. 20:00
BAIT
Spilletid: 1t 29m 
Storbritannia, 2019
Regi: Mark Jenkin
Skuespillere: Edward Rowe, Mary Woodvine, Simon Shepherd
Engelsk tale, svensk tekst
Aldersgrense 12 år

«[a] dreamlike masterpiece … one of the defining British films of the decade.»
Mark Kermode, The Guardian

En av fjorårets mer usannsynlige suksesser – den britiske filmen Bait er i utgangspunktet en lavbudsjettsfilm, spilt inn i kornete svart-hvitt med et opptrekkbart 16mm-kamera, og fremkalt av regissøren selv. Dette gjør at filmen har et tydelig amatørpreg, men det virker ikke mot den – tvert imot gir dette filmen en særegen estetikk og en veldig fysisk, taktil følelse, ulikt de fleste filmer du ser for tiden. Bait utspiller seg i en liten engelsk fiskerlandsby, hvor turistene er i ferd med å ta over for det tradisjonelle landsbylivet. Dette er kjernen i det tettspilte og ofte komiske dramaet som utspiller seg omkring brødrene Martin og Steven, som kommer fra en familie av lokale fiskere. Barndomshjemmet deres har blitt solgt til turister fra London som vil oppleve noe ekte og autentisk.

casablanca

Torsdag 11. juni kl. 18:00
Lørdag 13. juni 12:00
Onsdag 17. juni kl. 20:00
CASABLANCA
Spilletid: 1t 42m 
USA, 1942
Regi: Michael Curtiz
Skuespillere: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Dooley Wilson, Claude Rains
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 9 år
Casablanca er en av filmhistoriens mest feirede, udødelige filmer. Er det vidunderlige vakre, mykt gåtefulle Ingrid Bergman eller bitre, men akk så følsomt mandige Humphrey Bogart som bergtar oss? Eller er det – som Umberto Eco har hevdet – at summen av filmens praktfulle banaliteter skaper noe som er større enn seg selv. Uansett – as time goes by, play it again… and again!

gåogse

Torsdag 18. juni kl. 18:00
Tirsdag 23. juni  kl. 12:00
GÅ OG SE
Spilletid: 2t 22m
Originaltittel: Idi i smotri
Sovjetunionen, 1985
Regi: Elem Klimov
Skuespillere: Alexei Kravchenko, Olga Mironova, Vladas Bagdonas
Russisk, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
En krass og realistisk skildring av krigen mellom Sovjet og Tyskland. I filmens innledning befinner vi oss i landsbyen Prekhodi i Hvite-Russland hvor SS iscenesetter nedbrenningen av landsbyen som et stykke markedsunderholdning med groteske detaljer. Gå og se er hard kost for publikum. Regissøren Elem Klimov sier selv at virkeligheten var enda verre. Filmen bygger på selvbiografisk materiale fra forfatteren Adomovic i boken Jeg er fra en brennende landsby, samt regissørens egne minner fra barndommen.

bandapart

Torsdag 25. juni kl. 18:00
Tirsdag 30. juni kl. 12:00
OUTSIDERBANDEN
Originaltittel: Bande à part
Spilletid: 1t, 35 min
Frankrike, 1964
Regi: Jean-Luc Godard
Skuespillere: Anna Karina, Claude Brasseur, Danièle Girard
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Outsiderbanden er av mange beskrevet som Godards mest åpne og fornøyelige film, og regissører som Quentin Tarantino og Hal Hartley er tydelig inspirerte av den.
Kompisene Arthur og Franz er to selvopptatte unge typer som vil leke gangster. De mimer Billy The Kids død, løper ned korridorene i Louvre i full fart, imiterer småfikse dansetrinn og tropper halvhjertet opp på kurs for å forsøke å lære seg engelsk. Her møter de Odile, som for å bli akseptert som deres venn, tilbyr dem en ekte kriminell handling: De kan stjele hennes tantes penger.

TIDLIGERE PROGRAM HØST 2019

pfiction

Torsdag 22. august kl. 18:00
Fredag 23. august kl. 21:30
Tirsdag 27. august kl. 12:00
PULP FICTION
2t, 34 min.
USA, 1994
Regi: Quentin Tarantino
Skuespillere: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Harvey Keitel
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 18 år
Pulp Fiction er en av de viktigste amerikanske filmene på 90-tallet og en storøyd postmodernistisk lek med genrekonvensjoner; en overraskende underholdende og uforutsigbar filmatisk in-joke for dem som vokste opp med populærkultur på 70- og 80-tallet. Referansene inkluderer det lave og det høye, og Tarantino er like entusiastisk overfor Bruce Lee som Jean-Luc Godard.

marienbad

Torsdag 29. august kl. 18:00
Tirsdag 3. september kl. 12:00
I FJOR I MARIENBAD
Originaltittel: L'année dernière à Marienbad
1t, 34 min
Frankrike, 1961
Regi: Alain Resnais
Skuespillere: Delpine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoeff
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år
 
I fjor i Marienbad vakte stor oppmerksomhet, og ble emne for høylydt diskusjon, da den første gang ble vist på filmfestivalen i Venezia i 1961. Noen avviste den som «pretensiøst nonsens», andre utropte den til et mesterverk. Helt klart var det at Alain Resnais og manusforfatter Alain Robbe-Grillet sammen hadde laget et kontroversielt stykke filmkunst. I ettertid har filmen blitt betraktet som en av de mest gåtefulle filmene som noensinne er blitt laget. Det er en underlig verden vi tas med inn i: Filmens bilder, karakterer og rytme gir den en tvetydighet som nærmest avviser premissene for en tradisjonelt fortalt film.

verk uten skaper

Torsdag 5. september kl. 18:00
Tirsdag 10. september kl. 12:00
VERK UTEN SKAPER
Originaltittel:  Werk ohne Autor
Lengde: 3t, 9 min
Regi: Florian Henckel von Donnersmarck
Skuespillere: Tom Schilling, Paula Beer, Sebastian Koch, Saskia Rosendahl
Tyskland, 2018
Tysk tale, dansk tekst
Aldersgrense 15 år

Verk uten skaper er den tredje filmen til Florian Henckel von Donnersmarck, som hadde stor suksess med Oscar-vinneren De andres liv i 2006, og litt mindre suksess med den engelskspråklige The Tourist med Angelina Jolie og Johnny Depp i 2010. Med Verk uten skaper er Donnersmarck tilbake i Tyskland, og det merkes at han igjen spiller på hjemmebane, med den samme fortellemessige nerven og fingerspitzgefühlen som gjorde De andres liv til en så uforglemmelig filmopplevelse for så mange. Igjen handler det om menneskeskjebner i politisk turbulente tider, i denne episke filmen om livet, kjærligheten og kunsten i etterkrigstidens Europa. 

easy rider

Torsdag 12. september kl. 18:00
Tirsdag 17. september kl. 12:00
EASY RIDER
Lengde: 1t, 35 min
USA, 1969
Regi: Dennis Hopper
Skuespillere: Dennis Hopper, Peter Fonda, Jack Nicholson
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
Easy Rider følger de to hippiene Captain America og Billy, som på hver sin imponerende motorsykkel cruiser gjennom sørstatene. Filmen er en anarkistisk og politisk ukorrekt odyssé om en nasjon som er på vei til å miste uskylden. Easy Rider ga det endelige signalet om at nå var det rockemusikken og ungdomskulturens tid til å forme filmen – og ikke omvendt.

ponyonordvdfr

BARNAS CINEMATEK
Lørdag 14. september kl. 12:00
PONYO PÅ KLIPPEN VED HAVET
Regi: Hayao Miyazaki
Produksjonsland: Japan
Språk: norsk tale
Lengde 1 t. 41 min.
Produksjonsår 2008
Aldergrense 6 år

Ponyo på klippen ved havet er Hayao Miyazakis egen tolkning av H.C. Andersens Den lille havfruen. Filmen handler om en ung gutt som blir venn med en merkelig seende gullfisk som han kaller Ponyo. Hennes største ønske er å leve blant menneskene med den gutten hun elsker.
NB! Barnas cinematek er reklamefri sone, så møt opp til angitt tid.

KAPITTELFILM 18-22 september
i samarbeid med Kapittelfestivalen. 
Billetter selges på www.kapittel.no
 

FEMALE_PLEASURE_web

Kapittelfilm
18. september kl. 16:30
#FEMALE PLEASURE (2018)
Regi: Barbara Miller 
Engelsk tale, ingen tekst
En global fortelling om hvordan kvinnens kropp og seksualitet har blitt undertrykt gjennom hele verdenshistorien. Engelsk tale, ingen tekst. 97 min

 

 

 

 

 

THE POETESS_Clean

Kapittelfilm
18. september kl. 18:30
THE POETESS (2017)
Regi: Stefanie Brockhaus, Andreas Wolff
En Saudi-Arabisk kvinne deltar i Million's Poet, verdens største arabiske poesikonkurranse. Bak sløret kritiserer hun det patriarkalske arabiske samfunnet, noe som setter ytringsfriheten på prøve. Arabisk tale, engelsk tekst. 89 min

 

 

 

 

 

facesplaces

Kapittelfilm
19. september kl. 16:30
FACES PLACES (2017)
Regi: Agnes Varda 
En nesten 90-årig Agnes Varda legger ut på reise rundt omkring i Frankrike sammen med den unge gatekunstneren JR. På reisen dannes et usannsynlig vennskap. Underveis fotograferer og portretter de mennesker de møter på sin vei. Fransk tale, engelsk tekst. 94min

 

 

 

 

 

vardaby

Kapittelfilm
19. september kl. 18:00
24. september kl. 12:00
VARDA BY AGNES
Lengde: 1t, 55 min
Frankrike, 2018
Regi: Agnès Varda
Fransk tale, engelsk tekst
Tillatt for alle
Agnès Varda tar plass på en teaterscene. Pioneren i fransk nybølge-film, fotografen og installasjonskunstneren er en institusjon i seg selv, men også en sterk motstander av enhver form for institusjonell tenkning. I denne filmen, som er hennes siste før hun døde 29.mars i år, gir hun et innblikk i sitt kunstnerskap og sine visjoner og ideer gjennom en kombinasjon av livlige foredrag foran ulike publikum og klipp fra filmer – det hele sydd sammen mer assosiativt enn kronologisk. 

selfie-trailer-del-documentario-partecipato-di-agostino-ferrente-6

Kapittelfilm
20. september kl. 16:30
SELFIE
Lengde: 1t, 16 min.
Italia, 2019
Regi: Agostino Ferrente. 
De to 16-åringene Alessandro og Pietro kommer fra det belastede Traianodistriktet i Napoli. Et brutalt sted å vokse opp, hvor veien til kriminalitet og fortapelse er kort. Guttene får i oppdrag å skildre sin hverdag i selfie-modus med hver sin telefon, noe de gjør med varme og humor med et alvorlig bakteppe. 
Italiensk tale, engelsk tekst. 76 min.

cch

Kapittelfilm
20. september kl. 18:30
COLD CASE HAMMARKJÖLD (2018)
Regi: Mads Brügger 
I 1961 styrtet flyet med FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld på mystisk vis i Zambia (daværende Rhodesia), og Hammarskjöld og mannskapet omkom. Over 50 år senere er mysteriet fremdeles uløst, og den danske journalisten, filmskaperen og provokatøren Mads Brügger tar oss med på en reise for å avdekke sannheten. Engelsk tale, ingen tekst. 124 min.

 

 

 

 

 

Tønes plakat highres

Kapittelfilm
22. september kl. 12:00
TØNES (2019)
Regi: André Løyning, Kristian Landmark
I 2018 feiret Frank «Tønes» Tønnesen 25 år som artist. Siden hans første konsert under en klassefest på Grubeheimen i Sokndal kommune har den tidligere elektrikeren fra Hauge i Dalane blitt en av våre største og viktigste artister. Et portrett av visesangeren som ble boende i hjembygda, og skriver sanger som berører de fleste av oss. Norsk tale, utekstet 75 min.

paulinekael

 

Kapittelfilm
22. september kl 14:00
WHAT SHE SAID: THE ART OF PAULINE KAEL (2018)
USA, 2018 
Regi: Rob Garver 
Portrett av den legendariske og kontroversielle filmkritikeren Pauline Kael. Mislikt og beundret i en manndominerende bransje blir hun beskrevet som filmkritikkens Jack Kerouac av Quentin Tarantino. Engelsk tale, ingen tekst. 94 min.

 

 

 

 

 

mcenroe

Kapittelfilm
22. september kl. 16:00
JOHN McENROE: IN THE REALM OF PERFECTION
Regi: Julian Faraut 
Årstallet er 1984 og det er finale i French Open mellom Ivan Lendl og mannen som troner øverst på verdensrankingen: John McEnroe. Engelsk tale, ingen tekst. 95 min.

 

 

 

 

 

marianne+leonard

Kapittelfilm
22. september kl 18:00
MARIANNE & LEONARD : WORDS OF LOVE
Regi: Nick Broomfield 
Et dypdykk i forholdet mellom Leonard Cohen og hans norske musé Marianne Ihlen, som begge gikk bort høsten 2016. Engelsk tale, ingen tekst. 102 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

astarisborn

26. september kl 18:00
1. oktober kl. 12:00
A STAR IS BORN (1954)
Lengde: 3t, 1 min
USA, 1954
Regi: George Cukor
Skuespillere: Judy Garland, James Mason, Jack Carson
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 9 år
Det var journalist og manusforfatter Adela Rogers St. Johns som først kom med filmideen om det unge talentet som hjelpes fram av sin eldre, erfarne og alkoholiserte kjæreste og til slutt overskygger ham, sterkt inspirert av filmbransjen hun hadde blitt kjent med under sitt arbeid i Hollywood i stumfilmperioden. Siden har vi sett historien på lerretet mange ganger. Først kom tre versjoner hvor hovedpersonen er en lovende skuespiller: What Price Hollywood fra 1932, så A Star is Born med Janet Gaynor fra 1936 og deretter den første musikalversjonen, som er den vi viser på Cinemateket nå. Etter dette kom to filmer til hvor skuespillerkarakteren er gjort om til en sangerinne: A Star is Born fra 1976 med Barbara Streisand og Kris Kristofferson og så den foreløpig siste fra 2018 med Lady Gaga og Bradley Cooper.

I musikalen A Star is Born fra 1954 spiller Judy Garland sin kanskje beste rolle noensinne. Hun briljerer med sangnumre i alle mulige sjangre, danser og stepper og gjør de tre timene filmen varer til en strålende Technicolor-drøm.

phenomena

Torsdag 3. oktober kl. 18:00
Tirsdag 8. oktober kl. 12:00
PHENOMENA
Spilletid 1t 56m (116 minutter)
Italia, 1985
Regi: Dario Argento
Skuespillere: Jennifer Connelly, Daria Nicolodi, Fiore Argento
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 15 år

Åtte måneder etter at en ukjent morder har kuttet hodet av en turist, ankommer Jennifer Corvino Sveits for å begynne på en privatskole der. Etter å ha gått i søvne, bevitnet et nytt mord og gått seg vill i skogen, ender hun opp hos en entomolog som oppdager at hun har et talent for å kommunisere med insekter, en merkelig egenskap som kanskje kan hjelpe henne å løse mordgåten.

petravonkant

Torsdag 10. oktober kl. 18:00
Tirsdag 15. oktober kl. 12:00
PETRA VON KANTS BITRE TÅRER
Spilletid 2t 4m (124 minutter)
Originaltittel: Die bitteren Tränen der Petra von Kant
Tyskland, 1972
Regi: Rainer Werner Fassbinder
Skuespillere: Margit Carstensen, Hanna Schygulla, Katrin Schaake
Tysk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år

34 år gamle Petra von Kant (Carstensen) er en vellykket motedesigner som bor sammen med sin underdanige og stumme assistent Marlene. Tidlig i filmen forteller hun en venninne hvor lykkelig hun er i sitt nye liv som lesbisk, og hvor glad hun er for å være kvitt sin motbydelige, undertrykkende ektemann. Petra forelsker seg hodestups i den vakre modellen Karin (Schygulla), inviterer henne til å flytte inn i leiligheten sin, og reagerer med sykelig sjalusi når Karin fortsetter å ha forhold til menn.

sto2018024_reven_packshot

Lørdag 12. oktober kl. 12:00
BARNAS CINEMATEK:
DEN STORE STYGGE REVEN
Regi: Patrick Imbert og Benjamin Renner
Produksjonsland: Frankrike
Språk: norsk tale
Produksjonsår: 2017
Lengde: 80 min
Aldersgrense: tillatt for alle

Den som tror at det er rolig og fredelig på landet tar feil. Her finner du nemlig spesielt hissige dyr; en rev som tror han er en kylling, en kanin som jobber som stork, og en and som vil bli julenisse! Hvis du er på landet på ferie, kjør forbi dette stedet!! NB! Barnas cinematek er reklamefri sone, så møt opp til angitt tid. 

alien1979poster

Torsdag 17. oktober kl. 18.00
Fredag 18. oktober kl. 21.30
Tirsdag 22. oktober kl. 12.00
ALIEN
Spilletid 1t 57m (117 minutter)
USA, 1979
Regi: Ridley Scott
Skuespillere: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt, Harry Dean Stanton
Engelsk, utekstet
Aldersgrense 15 år
Visningsformat DCP
Fire menn, to kvinner og en katt i et romskip møter en voldsom utfordring når de får selskap av en blindpassasjer fra det ytre rom. Romvesenet har ikke bare dårlige manerer og et skrekkinngytende ytre, men også en glupsk appetitt som stilles av at den forsyner seg av besetningen, en etter en.

grey-gardens-129423-poster-xlarge

Torsdag 24. oktober kl. 18:00
Tirsdag 29. oktober kl. 12:00
GREY GARDENS
Spilletid 1t 35m (95 minutter)
USA, 1975
Regi: Ellen Hovde, Albert Maysles, David Maysles & Muffie Meyer
Medvirkende: Edith Bouvier Beale, Edith 'Little Edie' Bouvier Beale
Engelsk, utekstet
Aldersgrense 6 år
Dokumentar om aristokratene Edith Bouvier Beale og datteren Edie som var nære slektninger av Jaqueline Kennedy Onassis. Big Edie var utdannet sopran, og Little Edie en vakker kvinne som drømte om et liv på scenen. Så forlot de alt og flyttet til East Hampton på Long Island utenfor New York, til en stor villa ved navn Grey Gardens, så forfallen at myndighetene truet med å stenge den for brudd på sanitetsforskriftene.

kasparhauser

Torsdag 31. oktober kl. 18:00
Tirsdag 5. november kl. 12:00
GÅTEN KASPAR HAUSER
Spilletid 1t 50m (110 minutter)
Originaltittel: Jeder für sich und Gott gegen alle
Tyskland 1975
Regi: Werner Herzog
Skuespillere: Bruno S., Walter Ladengast, Brigitte Mira, Hans Musaus, Willy Semmelrogge
Tysk tale , norsk tekst
Aldersgrense 15 år

Hvem var Kaspar Hauser? Mer enn tusen bøker og titusen artikler er skrevet om denne gåtefulle skikkelsen. En morgen i mai 1828 sto han, skitten og forfallen på torget i Nürnberg med en lapp i hånden. Lappen var fra hans far og fortalte at faren ikke lenger maktet å ta vare på sin sønn og at han nå måtte klare seg selv. Helt ute av stand til å kommunisere og med et sett usedvanlige sansegenskaper ble Kaspar Hauser en kuriositet for leger, sirkuspublikum og overklassen.

fightclub

Torsdag 7. november kl. 18:00
Tirsdag 12. november kl.12:00
FIGHT CLUB
Spilletid 2t 19m (139 minutter)
USA, 1999
Regi: David Fincher
Skuespillere: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham-Carter
Engelsk, utekstet
Aldersgrense 18 år
Vår mann (Edward Norton) har en trygg kontorjobb og en stilig leilighet som skal definere hvem han er, men følelsesmessig er han tom. For å fylle livet sitt med noe, begynner han å oppsøke ulike støttegrupper. Så møter han Tyler Durden (Brad Pitt), en karismatiker som introduserer ham for slåssingens magiske verden. For vår mann blir rå nevekamper sikkerhetsventilen som hindrer ham fra å gå i luften.

MAYA_DIGIPOS_1080X1514H NÅ k-mandag

Lørdag 9. november kl. 12:00
BARNAS CINEMATEK
MAYA OG HEKSEBLOMSTEN
Regi: Hiromasa Yonebayashi
Produksjonsland: Japan
Språk: norsk tale
Lengde: 1 t. 43 min.
Produksjonsår: 2017
Aldersgrense 6 år

Den tilsynelatende vanlige jenta Maya snubler over en magisk blomst, og døren til en hemmelig verden åpner seg. En verden full av hekser og trolldom. Unge Maya følger etter en mystisk katt inn i en skog og oppdager en gammel sopelime og en forunderlig blomst. Den forbudte Hekseblomsten som kun blomstrer en gang hvert syvende år. NB! Barnas cinematek er reklamefri sone, så møt opp til angitt tid.

high life poster

Torsdag 14. november kl. 18:00
Tirsdag 19. november kl. 12:00
HIGH LIFE (2018)
Spilletid 1t 53m (113 minutter)
Regi: Claire Denis
Skuespillere: Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, Mia Goth
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
En gjeng dødsdømte kriminelle er sendt ut i verdensrommet på et vanskelig oppdrag. Målet er å finne en alternativ energikilde og å underveis delta i eksperimenter knyttet til menneskelig reproduksjon. Den dominerende, men sensuelle Dr. Dibs (Binoche) styrer mannskapet med jernhånd – kledd i sorte hansker og med sprøytespissen innen rekkevidde.

early spring

Torsdag 21. november kl. 18:00
Tirsdag 26. november kl. 12:00
EARLY SPRING
Spilletid 2t 24m (144 minutter)
Originaltittel Sôshun
Japan, 1956
Regi: Yasujiro Ozu
Skuespillere: Ryo Ikebe, Chikage Awashima, Keiko Kishi, Chishu Ryu
Japansk, engelsk tekst
Aldersgrense 6 år
Sugiyama er en typisk japansk kontorrotte, en «sarariman». Men han mistrives på jobb og sliter i forholdet til kona Masako. Når en vakker ung flørt på kontoret legger sin elsk på ham, griper han sjansen til forandring. Masako aner at noe er galt, men det er først når mannens elskerinne, satt ut av kollegaenes beskyldninger over å ødelegge et ekteskap, dukker opp hjemme hos dem, at får hun bekreftet mistankene. Sugiyama beslutter å gjøre bot og forlater byen for å bosette seg på landet.

IRISHMAN_Vertical_RGB_Norway_NO

Fredag 22. november kl. 20:00
Lørdag 23. november kl. 20:00
Søndag 24. november kl. 19:00
Onsdag 27. november kl. 18:00
Spesialvisning: THE IRISHMAN (2019)
Regi: Martin Scorsese
Lengde: 3t, 29 min
Skuespillere: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel, Anna Paquin, Bobby Cannavale, Ray Romano
Språk: Engelsk, norsk tekst
Format: 4K DCP
Sølvberget cinematek viser Martin Scorsese sin nyeste film uken før Netflixpremieren! Dette er en unik mulighet til å se filmen på kino før den slippes på Netflix 27. november. 
The Irishman er en episk saga om organisert kriminalitet i etterkrigstidens USA fortalt gjennom øynene til krigsveteranen Frank Sheeran – en gangster og leiemorder som jobbet sammen med noen av de mest beryktede menneskene i det 20. århundret. På 1950-tallet blir lastebilsjåfør Frank Sheeran involvert i Russell Bufalino og hans kriminelle gjeng i Pennsylvania. Når Sheeran klatrer i gradene og blir Russels fremste håndlager tilbys han også å jobbe for Jimmy Hoffa - en mektig fagforeningssjef med tette bånd til organisert kriminalitet.

dracula

Torsdag 28. november kl. 18:00
Tirsdag 3. desember kl. 12:00
BRAM STOKER'S DRACULA
Spilletid 2t 8m (128 minutter)
USA, 1992
Regi Francis Ford Coppola
Skuespillere: Gary Oldman, Anthony Hopkins, Winona Ryder, Sadie Frost, Keanu Reeves, Tom Waits
Engelsk, utekstet
Aldersgrense: 15 år
Visningsformat DCP
«Stjel fra de beste», sier Francis Ford Coppola i et intervju og det er tydelig noe han lever etter selv. Hans filmatisering av Abraham Stokers milepæl innen den gotiske litteraturen er en samling av høydepunkter hentet fra 70 år med vampyrfilm.

Gary Oldman som Grev Dracula virker ved første øyekast som et underlig valg, som med sin magre kropp ikke minner særlig om de andre store rollefortolkerne; Bela Lugosi, Cristopher Lee og Frank Langella. Det tar ikke lang tid før man ser at Oldman var et godt valg: Det han mangler i fysikk, tar han igjen i originalitet og intensitet. Med sine 40 millioner dollar ble dette den mest storslagne av alle Dracula-filmatiseringer. Kulisser, sett, kostymer, store navn, locations og utstyr bærer alt preg av at her er det ikke spart på noe. Filmen fikk tre oscars og det er betegnende hva den fikk de for; beste kostymer, beste make-up og beste lyd-effekter.

 

echo

Torsdag 5. desember kl. 18:00
Tirsdag 10. desember kl. 12:00
ECHO(2019)
Spilletid 1t 19m (79 minutter)
Island, 2019
Regi: Rúnar Rúnarsson
Skuespillere: Sigurmar Albertsson, Bent Kingo Andersen, Sif Arnarsdóttir, Ari Arnarson
Islandsk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 6 år

En skoleavslutning som drukner i et hav av lysende mobiltelefoner når alle de overivrige foreldrene skal filme sitt eget barn. Ansatte som danser til Jingle Bells mellom dyreskrotter på et slakteri. En jente som hjemme hos sin pappa møter stesøsteren for første gang. Noen ungdommer som stjeler øl fra en nyttårsfest. Echo er en film sammensatt av 56 korte scener, hver bestående av én enkelt kamerainnstilling. Klippene er sortert kronologisk fra midten av desember til starten på det nye året, og har tilsynelatende ikke har annet til felles enn at de foregår på Island.

denlilleprinsen

BARNAS CINEMATEK
Lørdag 7. desember kl 12:00
DEN LILLE PRINSEN
Regi: Mark Osborne
Produksjonsland: Frankrike/ Canada
Språk: norsk tale
Lengde 1 t. 46 min.
Produksjonsår: 2015
Aldersgrense 6 år
Basert på boken med samme navn!
En liten jente lever i en veldig voksen verden sammen med sin mor, som gjør alt hun kan for å forberede datteren på voksenlivet.
Jenta blir etterhvert kjent med sin smågale nabo, Flyveren, som introduserer henne til en ny og spennende verden, full av eventyr og lek: den lille prinsens verden. Et univers hvor alt kan skje, om man våger å reise ut i det ukjente.
NB! Barnas cinematek er reklamefri sone, så møt opp til angitt tid. 

Dette var programmet for høsten 2019:

it_s a wonderful life

Torsdag 12. desember kl. 18:00
Tirsdag 17. desember kl. 12:00
IT'S A WONDERFUL LIFE
Spilletid 2t 9m (129 minutter)
USA, 1946
Regi: Frank Capra
Skuespillere: James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense Tillatt for alle
Visningsformat DCP

I It's a Wonderful Life forteller Frank Capra nok en gang om det hederlige, vanlige mennesket, og ingen kunne fortelle slike historier bedre enn ham. Pliktoppfyllende George Bailey har lagt sine egne drømmer til side for å drive videre familiens husbank etter farens død. Jobben og den beskjedne økonomiske avkastning gjør ham med årene desillusjonert, og i tillegg blir han uskyldig mistenkt for økonomisk kriminalitet. Skammen og fortvilelsen fører ham til randen av selvmord. Ikke bare venner må hjelpe til for å få ham på andre tanker, også engler må gripe inn for at han skal innse at livet er fantastisk, og at verden ville vært et fattigere sted uten hans bidrag.

TIDLIGERE PROGRAM VÅR 2019

death-in-venice-vintage-movie-poster-original-40x60-18

Torsdag 17. januar kl. 18:00
Tirsdag 22. januar kl. 12:00
DØDEN I VENEDIG 
2t 10m (130 minutter)
Orginaltittel: Morte a Venezia
Produsert: Italia/Frankrike/USA 1971
Regi: Luchino Visconti
Skuespillere: Dirk Bogarde, Bjørn Andersen, Silvana Mangano
Språk: Italiensk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 12 år
Visningsformat: DCP
Komponist Gustav von Aschenbach dyrker den klare logikken og forsøker å bygge opp et strengt musikalsk system i sine verk, men hans avantgardistiske kunst bringer ham på kollisjonskurs med den offentlige mening. Framføringen av verkene hans ender ofte i skandale. Oppstyret går ham til slutt på nervene og han bestemmer seg for å ta en ferie. Møtet med Venezia, en by som langsomt råtner og synker i havet, blir et vendepunkt for den middelaldrende kunstneren.

MAQUIA.POSTER.SWE.WEB.v3

24. januar kl. 18:00
29. januar kl. 12:00
MAQUIA
1t 55m (115 minutter)
Orginaltittel: Sayonara no Asa ni Yakusoku no Hana o Kazarō
Japan, 2018
Regi: Mari Okada
Språk: Japansk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 9 år
Visningsformat: DCP
Maquia tilhører en rase alvelignende mennesker, iolph, som lever uvanlig lange liv, såpass lange at de har følt trangen til å isolere seg på en øy, langt borte fra resten av verden. Men så møter hun et menneskebarn. Iolphene tilbringer livene sine i harmoni med naturen og vever tiden inn i lange, vakre og intrikate stoffer som er svært ettertraktet av kjennere. Allerede fra de er barn blir de advart mot å ha noe med andre å gjøre, særlig mot å føle noe for dem med et mye kortere livsløp. Menneskene på sin side misunner iolphenes nesten evige ungdom og frykter det som er annerledes, men etter lang tids isolasjon er iolphene blitt nærmest mytiske, glemt av de fleste.

seven chances

Torsdag 31. januar kl. 18:00
Tirsdag 05. februar kl. 12:00
SEVEN CHANCES
 56m (56 minutter)
USA, 1925
Regi: Buster Keaton
Skuespillere : Buster Keaton, Ruth Dwyer, T. Roy Barnes, Snitz Edwards
Stum,  engelsk tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
Visningsformat: DCP
«The Great Stone Face», «The King of Deadpan», «The Man who Never Laughs». Buster Keatons mange kallenavn refererte stort sett til hans urørlige steinansikt. Men selv uten å bevege en muskel hadde Keaton en fantastisk ekspressivitet. Som i mange av kollega Chaplins filmer bruker Keaton hele Hollywoods geografi som location i filmene sine. Dette er Seven Chances et godt eksempel på. Filmen handler om sjenerte og forelskede Jimmie som arver en stor sum penger – på betingelse av at han gifter seg innen kvelden er omme. 

EN KATT I PARIS norsk plakat

Lørdag 2. februar kl. 12:00
 Barnas Cinematek:
EN KATT I PARIS
1 t, 4 min.
Originaltittel Une Vie de chat
Frankrike, 2011
Animasjon 
Norske stemmer: Line Verndal, Per Christian Ellefsen, Kåre Conradi m.fl.
Regi: Alain GagnolJean-Loup Felicioli
Norsk tale
Aldersgrense: 9 år
Katten Dino lever et dobbeltliv. På dagtid er han en søt kattepus. Om natten er han makkeren til tyven Nico. Fra 9 år. 

pixote

Torsdag 7. februar kl. 18:00
Tirsdag 12. februar kl. 12:00
PIXOTE 
2t 8m (128 minutter)
Orginaltittel: Pixote a lei do mais fraco
Brasil, 1981
Regi: Héctor Babenco
Skuespillere: Fernando Ramos da Silva, Jorge Juliao, Gilberto Moura, Edison Lino
Portugisisk tale, engelsk tekst
Prisbelønt og kritikerrost film fra slummen i São Paulo. Pixote er en ti år gammel foreldreløs gutt som plukkes opp av politiet og sendes til et fengselsaktig barnehjem hvor livet er nesten like brutalt som på gata. Her blir han kjent med noen av de eldre ungdommene, og sammen klare de å rømme. Tilbake på gata lever de som dop-pushere og halliker, blant prostituerte, narkomane og andre utskudd. 

our time

Torsdag 14. februar kl. 18:00
Tirsdag 19. februar kl. 12:00
OUR TIME
2t 57m (177 minutter)
Orginaltittel: Nuestro Tiempo
Mexico, 2018
Regi: Carlos Reygadas
Skuespillere: Carlos Reygadas, Natalia Lopez, Phil Burgers
Spansk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Visningsformat: DCP
Carlos Reygadas nyeste film er en drømmeaktig og kontemplativ skildring av et forhold som sakte går i stykker. Som i Michelangelos Antonionis Natten følger vi et par gjennom ulike episoder, av og til hver for seg og av og til sammen, og ser dem gjøre hverandre vondt selv om de egentlig elsker hverandre. 

opera

Torsdag 21. februar kl. 18:00
Tirsdag 26. februar kl. 12:00
OPERA
1t 47m (107 minutter)
Italia, 1987
Regi : Dario Argento
Skuespillere: Cristina Marsillach, Ian Charleston, Urbano Barberini, Daria Nicolodi, Antonella Vitale
Italiensk og engelsk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 18 år
Visningsformat DCP
Horror av den italienske mesteren Argento og hans skildring av en ung operasanger som forfølges av en besatt beundrer. 

l_atalante

Torsdag 28. februar kl. 18:00
Tirsdag 5. mars kl. 12:00
L'ATALANTE
1t 29m (89 minutter)
Frankrike, 1934
Regi: Jean Vigo
Skuespillere : Michel Simon, Jean Dasté, Dita Parlo
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 12 år
Visningsformat: DCP
Filmen handler om et nygift par som lever sammen med en gammel sjøulk på en pram. Nærgående og visjonært poetisk skildres livet ombord. Her beveger vi oss i kanalene og småbyene rundt Paris, et miljø og et landskap som sterkt inspirerte Vigos kreativitet.

Milo- månens vokter (plakat)

Lørdag 2. mars kl 12:00
Barnas Cinematek:
MILO- MÅNENS VOKTER
1t , 24 min
Frankrike, 2014
Regi: Alexandre Heboyan, Benoît Philippon
Norsk tale
Norske stemmer:  Scott Maurstad, Espen R. Bjerke, Tiril Heide-Steen, Simen Sand, Ivar Nørve, Per Skjølsvik
Aldersgrense: 6 år
Visningsformat: DCP

I en magisk verden blir Milo, en rampete faun, valgt som vokter av månen. Men på hans aller første dag som vokter klarer han å miste den. 
En underjordisk demon utnytter seg av Milos katastrofale start som vokter, og stjeler solen. Uten månen og solen finnes det ingen balanse!
Sammen med Solar, solens vokter, og Glimt, reiser Milo ut på en spennende og utfordrende reise for å vinne tilbake det de har mistet.

edward saksehånd

Torsdag 7. mars kl. 18:00
Tirsdag 12. mars kl. 12:00
EDWARD SAKSEHÅND
Spilletid 1t 45m (105 minutter)
Orginaltittel Edward Scissorhands
USA, 1990
Regi: Tim Burton
Skuespillere : Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest, Anthony Michael Hall, Vincent Price
Engelsk, utekstet
Aldersgrense 9 år
Edward Saksehånd er blant Tim Burtons aller mest personlige filmer, en fargesprakende, melankolsk og humoristisk eventyrfortelling med elementer vi kan kjenne igjen fra både tysk ekspresjonisme, Frankenstein, Edgar Allan Poe, så vel som Burtons egen oppvekst i Burbanks forstadsmiljø. Johnny Depp og Winona Ryder gjør storslåtte rolletolkninger av Edward og tenåringsjenta Kim. 

shining

Torsdag 14. mars kl. 18:00
Fredag 15. mars kl. 21:30
Tirsdag 19. mars kl. 12:00 
THE SHINING (extended version)
Norsk tittel: Ondskapens hotell
Spilletid: 2t 24 min 
Produsert: Storbritannia/USA 1980
Regi: Stanley Kubrick
Skuespillere: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Barry Nelson
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 18 år
Visningsformat: DCP

Jack Torrance tar seg jobb som vaktmester på The Overlook Hotel, som han skal passe i vinterhalvåret når det holder stengt. Før avreise får han spørsmål fra ledelsen om han takler såpass langvarig isolasjon. Jack blåser av advarselen, og ser på jobben som en glimrende anledning til endelig å få fred til å skrive den romanen han har hatt i magen så lenge, og reiser av gårde med kona og deres lille sønn. Men en snøstorm gjør at den lille familien blir totalt avstengt fra omverdenen.

wanda

Torsdag 21. mars kl. 18:00
Tirsdag 26. mars kl. 12:00
WANDA
Spilletid 1t 42m (102 minutter)
Produsert USA 1970
Regi: Barbara Loden
Skuespillere : Barbara Loden, Michael Higgins, Dorothy Shupenes, Peter Shupenes
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år

Wanda er den eneste spillefilmen Barbara Loden selv har regissert. Gjennom sin nære og intime vérité-stil tar filmen oss med til et eksosdiset forstadslandskap. Vi følger den milde, men forvillede Wanda (Loden) på hennes ferd mellom slitte bardisker og skitne motellrom, etter et samlivsbrudd der hun også har mistet ansvaret for barna. Wanda er et følsomt og usminket portrett av en kvinne på randen av både storsamfunnet og sammenbruddet.

on the town

Torsdag 28. mars kl. 18:00
Tirsdag 2. april kl. 12:00
ON THE TOWN
Spilletid 1t 38m (98 minutter)
USA, 1949
Regi: Stanley Donen & Gene Kelly
Skuespillere: Gene Kelly, Frank Sinatra, Jules Munshin, Vera-Ellen, Betty Garret, Ann Miller
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: Tillatt for alle

De tre muntre matrosene Gabey (Kelly), Chip (Sinatra) og Ozzie (Munshin) er på 24-timers perm i New York, og ønsker i løpet av oppholdet å få med seg det meste av byens severdigheter. Severdighetene inkluderer i dette tilfellet også byens damer. Gabey forelsker seg hodestups i månedens postergirl, som henger i glass og ramme på t-banen. Når de så møter henne, bare for å se henne forsvinne i menneskemylderet, er eventyret i gang – og sjansene for at ingen av dem forlater New York ukysset store. On the Town ble et gjennombrudd for musikal-sjangeren, i og med at den for første gang flyttet musikalen ut av de klaustrofobiske studioene, til location-opptak i New Yorks gater.

kiki_sitat_a4

Lørdag 30. mars kl. 12:00
Barnas cinematek:
KIKIS BUDSERVICE
1 t, 43 min. 
Regi: Hayao Miyazakili
Originaltittel: Majo no takkyûbin
Japan, 1989
Animasjon 
Norske stemmer: Siv Klynderud, Ida Lind, Espen Sandvik, Ove Christian Owe
Aldersgrense: Tilatt for alle

Et vakkert eventyr om en ung heks på søken etter sin plass i verden! 
Når hekser fyller 13 år må de flytte hjemmefra, bli selvstendige og finne ut av hvilke evner de egentlig har. En fullmånekveld klatrer Kiki opp på sopelimen sin, og sammen med den snakkende katten Jiji reiser hun ut i den store verden som et flyvende bud.
NB! Barnas cinematek er reklamefri sone. Møt derfor opp til angitt tidspunkt.

brief encounter

Torsdag 4. april kl. 18:00
Tirsdag 9. april kl. 12:00
BRIEF ENCOUNTER
Spilletid 1t 27m (87 minutter)
Storbritannia, 1945
Regi: David Lean
Skuespillere: Celia Johnson, Trevor Howard, Stanley Holloway
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 6 år

Laura Jesson (Celia Johnson) har vært lykkelig gift i mange år. Hun bor i en villa og hver torsdag drar hun inn til byen for å gjøre ukas innkjøp og for kanskje å få med seg en matinéforestilling på kino. En ettermiddag drikker hun en kopp te på stasjonen og får et rusk i øyet. En ung lege som befinner seg i nærheten hjelper henne. Neste torsdag møtes de igjen ved ren tilfeldighet, men begge blir gledelig overrasket over møtet og tilbringer resten av dagen sammen. Etter dette møtes de to hver torsdag. 

Filmet i nydelig svart-hvitt og med musikk av Rachmaninov, er dette en av de mest finstemte, levende og fantastisk rørende kjærlighetsfilmene som finnes. Samspillet mellom Celia Johnson og Trevor Howard er legendarisk, og filmen har ikke tapt noe av sin glans med årene. Filmen ble innspilt i 1944 og kom på kino rett etter at krigen var over, der den traff et kinopublikum som elsket kombinasjonen av hverdagsdrama og store følelser. "The best romantic film of all time" David Thomsen- The Guardian.

the last movie

Torsdag 11. april kl 18:00
Tirsdag 16. april kl. 12:00
THE LAST MOVIE
Spilletid 1t 48m (108 minutter)
USA ,1971
Regi: Dennis Hopper
Skuespillere: Dennis Hopper, Kris Kristofferson, Julie Adams, Stella Garcia, Peter Fonda, Dean Stockwell, Toni Basil, Russ Tamblyn, Michelle Phillips, Samuel Fuller
Engelsk tale
Aldersgrense 15 år

Etter braksuksessen Easy Rider fikk Dennis Hopper og manusforfatteren Stewart Stern, som blant annet sto bak Rotløs ungdom, et stort budsjett og carte blanche fra sjefene hos Universal. Hopper tok pengene, stakk til Peru og brukte et år på å lage en film som var så eksperimentell at den knapt ble vist. Den ble omtalt som den største meta-filmen i amerikansk filmhistorie, og var et ytterst personlig prosjekt for Hopper: Ikke bare var han regissør, manusforfatter og hovedrolleinnehaver, men han var også den som trakk seg tilbake til et klippestudio i New Mexico og brukte en evighet på å sette sammen de 40 timene med opptak til noe av det mer avantgardistiske et stort Hollywood-studio har finansiert.

black-girl

Torsdag 25. april kl. 18:00
Tirsdag 30. april kl. 12:00
BLACK GIRL
Spilletid 1t 5m (65 minutter)
Originaltittel La noire de…
Senegal/Frankrike, 1966
Regi Ousmane Sembene
Skuespillere: Mbissine Thérèse Diop, Anne-Marie Jelinek, Robert Fontaine
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år 
Ousmane Sembène var den første etablerte og internasjonalt anerkjente afrikanske regissøren. Han var født i Senegal, men bodde mange år i Marseille og var tydelig inspirert av fransk og europeisk film, i tillegg til den russiske filmtradisjonen, som han hadde fått god kjennskap til etter et år i Moskva. Filmspråket i hans første spillefilm Black Girl bærer preg av dette. Til tross for den internasjonale inspirasjonen og at mye av handlingen i filmen foregår i Frankrike og på fransk, er Black Girl en afrikansk film som ser på kolonimakten og de sosiale og politiske forholdene med et afrikansk blikk.

 

leave her to heaven

Torsdag 2. mai kl. 18:00
Tirsdag 7. mai kl. 12:00
LEAVE HER TO HEAVEN
1 time, 50 min
USA, 1945
Regi: John M. Stahl
Skuespillere:  Gene Tierney, Cornel Wilde, Jeanne Crain, Vincent Price
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 12 år 
En forfatter faller for en ung kvinne han møter på toget. Det viser seg raskt at hennes oppfatning av hva kjærlighet er ikke er den samme som hans, og at hun er villig til å gjøre det meste for å få det hun vil. Til tross for at filmen er skutt i nydelig Technicolor og handlingen i stor grad er lat til skogen, er dette helt klart en film noir, med en historie fortalt i tilbakeblikk og en vakker, manipulerende femme fatale. 

 

ung flukt

Torsdag 9. mai kl. 18:00
Tirsdag 14. mai kl. 12:00
UNG FLUKT
Spilletid 1t 35m (95 minutter)
Norge, 1959
Regi: Edith Carlmar
Skuespillere: Liv Ullmann, Atle Merton, Rolf Søder, Nanna Stenersen
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense 9 år

I sin filmdebut spiller den tjueårige Liv Ullmann Gerd, en «grådig, rotløs, snafsete ungpikestakkar med portvin og røyk i blodet» (Aftenposten) som i en alder av 17 år allerede er i ferd med å seile nedover det beryktede skråplanet. Kjæresten Anders er nettopp ferdig med artium og ønsker bare det beste for Gerd, så han tar henne med til en gammel, forlatt husmannsplass langt inne i skogen hvor hun kan få summet seg og temmet sine viltre drifter. Anders forsøker å lære henne gledene ved det enkle liv, noe hun besvarer med en heller begrenset grad av entusiasme. En dag kommer en fremmed mann til stedet, Bendik, og det er duket for et aldri så lite trekantdrama.

strangelove

Torsdag 16. mai kl. 18.00
Tirsdag 21. mai kl. 12.00
DR. STRANGELOVE
1t 35m (95 minutter)
Originaltittel Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
Storbritannia/USA, 1964
Regi: Stanley Kubrick
Skuespillere:  Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden 
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 12 år

En svart, grotesk komedie om muligheten for en global kjernefysisk dommedag i nær fremtid. Filmen ble laget under den kalde krigen, da terrorbalansen mellom de to supermaktene USA og Sovjetunionen var på sitt skjøreste. Filmen er nyrestaurert og presenteres her i en 4K-kopi.

PROGRAM HØST 2018

vertigo poster

Torsdag 23. august kl. 18:00
Tirsdag 28. august kl. 12:00
VERTIGO
USA 1958
REGI Alfred Hitchcock
MED James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes
Engelsk tale, utekstet, DCP, 2t 8min. A: 15 år

Vertigo er kanskje Alfred Hitchcocks største og mest omfattende filmverk, og føyer seg inn i rekken av filmhistoriens aller største klassikere. Da filmen ble lansert i 1961, ble den ingen umiddelbar suksess, men den har senere nådd og begeistret stadig nye publikummere. Vertigo betyr svimmelhet og her hypnotiseres tilskueren inn i svimmelheten. Politimannen John «Scottie» har fått så kraftig høydeskrekk at han må slutte i jobben. Han tar imidlertid på seg et oppdrag fra en gammel venn. Han skal overvåke vennens kone som har begynt å oppføre seg svært merkelig, men ender opp med å forelske seg i henne. Malstrømmen av hendelser som Scottie dras inn i speiles ypperlig i både fotograf Robert Burks’ overrumplende fotografiske sjokkeffekter brukt for å beskrive Scotties høydeskrekk, og ikke minst i drømmesekvensen designet av kunstneren John Ferren.

perfect blue poster

Torsdag 30. august kl. 18:00
Tirsdag 4. september kl. 12:00
PERFECT BLUE
Japan 1997
REGI Satoshi Kon
MED Junko Iwao, Rica Matsumoto, Shinpachi Tsuji
Japansk tale, engelsk tekst, DCP, 1t 21min. A: 15 år

Satoshi Kons første langfilm som regissør er en ytterst stilfull og kompleks psykothriller, hvor lag på lag i fiksjonen krever en årvåken og aktiv tilskuer.

Vår heltinne er Mima Kirigoe, stjerne i jentetrioen Cham, som i starten av filmen bryter med poplivet for å bli skuespiller. Ikke alle dedikerte fans ser med like blide øyne på denne transformasjonen og på blodig vis møter en etter en av de involverte sitt endelikt. Hele tiden er det Mima vi følger, men hennes forvirrede sinnstilstand gjør at hun blir stadig mer upålitelig som forteller. Satoshi Kon har mye på hjertet, Perfect Blue er en syrlig kritikk både av internetts personinvaderende muligheter, stjernestatusens fremmedgjøring, kyniske bakmenn og tv-serienes sensasjonsjag.

plakat bonheur

Torsdag 6. september kl. 18:00
Tirsdag 11. september kl. 12:00
LE BONHEUR
Le bonheur, Frankrike 1965
REGI Agnès Varda
MED Jean-Claude Drouot, Claire Drouot, Marie-France Boyer
Fransk tale, engelsk tekst, DCP. 1t 25min. A: 12 år

François og Thérèse lever med sine to barn i et lykkelig ekteskap. De er ganke enkle individer og helt fornøyde med å fortsette sine hverdagsliv med hverandre. Men en dag treffer François den vakre Emilie, som han forelsker seg i og som han innleder et forhold til. Dette uten at han forsømmer sin kone eller sine barn, eller at han begynner å elske dem mindre. Etter en tid kjenner han allikevel et behov for å snakke med Thérèse om hva som har hendt. Han gjør det mens de er på utflukt på landet, sittende på en eng. Thérèse går sin vei, og blir senere funnet druknet. En ekstra biografisk touch får denne filmen av at skuespillerne som fremstiller François og Thérèse var gift også i virkeligheten, og at barna i filmen er deres egne.

Thoroughbreds-poster

NY FILM!
Torsdag 13. september kl. 18:00
Tirsdag 18. september kl. 12:00
THOROUGHBREDS
USA 2017
REGI Cory Finley
MED Olivia Cooke, Anya Taylor-Joy, Anton Yelchin
Engelsk tale, utekstet, DCP, 1t 32min. A: 15 år

Regissør Cory Finley debuterer med dette mørke, ubehagelige og dramaet. Imponerende av en regissør og manusforfatter som ennå ikke har fylt tretti, og definitivt et navn å følge med på. Blant de eksepsjonelt rike i Connecticut finner vi tenåringene Lily og Amanda, svømmende i luksus. Men menneskenaturen er vel slik innrettet at man venner seg til alt og derfor blir man aldri fornøyd. I filmens åpning kommer Amanda hjem til Lily for å få hjelp til opptaksprøvene på college, og det er tydelig at de to ikke har hatt kontakt på flere år. Det skjer mye under fasaden hos begge to og kjemien dem imellom er ikke helt heldig. Noe videre handlingsreferat er det ikke mulig å gi uten å røpe for mye, men dette er også en historie som stadig river seg løs fra dine forventninger, og like overraskende som naturlig snirkler den seg av sted i stadig nye retninger.

kattepr

BARNECINEMATEKET
Katteprinsen (2002)
Japan
Animasjon
Tillatt for alle
Norsk tale
1t 15 min
En eventyrlig film for store og små katteelskere! En natt våkner skolejenta Haru av et rabalder ute i gata. Det er en parade til hennes ære, hun har nemlig reddet en katt fra å bli overkjørt av en bil. Hvordan kan de få takket henne nok? Jo, ved å la henne få gifte seg med selveste Katteprinsen! De bortfører henne til Kattekongeriket. Ved hjelp av den snille og modige Baronen forsøker hun å befri kattene fra den griske kongen og flykte hjem igjen til den virkelige verden.

 

sykkelfulgposter

KAPITTEL FILM
Onsdag 19. september kl. 16:30
SYKKELFUGL (2018)
(14 min, norsk tale, utan tekst)
Regi: Odveig Klyve & Kari Klyve-Skaug
Kort fiksjonsfillm om Zahra (12) frå Afghanistan, som bur i eit asylmottak i Noreg saman med familien sin. Dei har venta lenge på eit svar om dei får opphald i Noreg, eller ikkje. Zahra har ein draum om å læra seg å sykla. Men det viser seg å ikkke bli så lett å gjennomføre draummen. Q & A med regissørane Odveig Klyve & Kari Klyve-Skaug samt skodespelare etter visninga.

 

youngsolitude

KAPITTEL FILM
Onsdag 19. september kl. 17:30
Young Solitude (2018)
Premières solitudes, 2018
1t 40 min (fransk tale, engelsk tekst)
Regi: Claire Simon
Vi møter ulike 17-åringer i en av Paris sine forsteder. Alle med sine problemer og en fornemmelse av ensomhet i en livsfase mellom det å være barn og voksen. I hverandre finner de noen å betro seg til og en etterlengtet følelse av samhold. 

 

Forteljingar-om-mot-

KAPITTEL FILM
Torsdag 20. september kl. 16:30
Forteljingar om mot (2018)
(60 min, div. språk m. norsk tekst)
Regi: Kari Klyve-Skaug
Førpremiere i samarbeid med BIFF. 
Dokumentar om fire menneske som med pennen og frie ytringar har kjempa hardt for det dei trur på, fire menneske som bér med seg historier om å leva og overleva. Trass i trusler, terror og tortur, har dei halde fram med å tale mot overgrep og sensur.

 

l_inhumaine_affiche

Torsdag 20. september kl. 18:00
Tirsdag 25. september kl. 12:00
L’INHUMAINE
Frankrike 1924 REGI Marcel L'Herbier
MED Georgette Leblanc-Maeterlinck, Jaque Catelain, Philippe Hériat
Stum, DCP, 2t 15min. A: 9 år

For L'Herbier var filmen den mest moderne av alle kunstarter. L'inhumaine skulle være et utstillingsvindu for datidens strømninger i fransk kunst, og han fikk med seg 20-tallets fremste kunstnere og arkitekter i produksjonen. En hemmelighetsfull operasangerinne tar jevnlig imot høytstående gjester i sitt grandiose herskapshjem. Problemet er imidlertid at hun forakter alle på det sterkeste, noe som gjør henne til en kald og kynisk femme fatale.

minding the gap

KAPITTEL FILM
Torsdag 20. september kl. 18:30
Minding the Gap (2018)
(1 t, 33 min, engelsk tale, utekstet)
Regi: Bing Liu
Eksklusiv førpremiere i samarbeid med BIFF!
Felleskapet mellom tre unge skatere får et vendepunkt i denne amerikanske oppvekstfortellingen om vennskap og møtet med et ansvarsfullt voksenliv. Vises i samarbeid med Bergen Internasjonale Film Festival. 

 

lettersmerfilm

KAPITTEL FILM
Fredag 21. september kl. 16:30
Letters (2017)
(1 t, 14 min, koreansk/norsk tale, norsk tekst)
Regi: Marte Vold og Jéro Yun
Gjennom et år utveksler filmskaperne Marte (Norge) og Jero (Sør Korea) visuelle brev, og dokumenterer samtidig hverdagen til hverandres liv. Letters er en film med et stort perspektiv på livet, men gjør det med å vise oss svært personlige bilder. Samtale mellom regissør Marte Vold og Rune Christiansen etter visningen. 

 

The-Invisible-Hands_poster

KAPITTEL FILM 
Fredag 21. september kl. 18:30
The Invisible Hands (2017)
Regi: Marina Gioti
1t, 37 min (Arabisk/engelsk m engelsk tekst)
Et usannsynlig møte mellom musikere fra forskjellige kulturer og tilblivelsen av et band. Alan Bishop er velkjent i det amerikanske undergrunnsmiljøet fra 80-tallet gjennom blant annet bandet Sun City Girls. På en reise til Kairo i tiden rundt Den arabiske våren treffer han en rekke unge musikere som markerer starten på den musikalske enheten The Invisible Hands.

 

Jeg-vil-bo-i-mitt-navn-Tomas

KAPITTEL FILM
Søndag 23. september kl 14:00
Jeg vil bo i mitt navn (2018)

Regi: Lars Erlend Tubaas Øymo
(40 min, norsk tale, engelsk tekst)
Eksklusiv førpremiere i samarbeid med BIFF.
Et nært portrett av den anerkjente norske forfatteren Tomas Espedal. Espedal var en av de første eksponentene for den nye bølgen med selvbiografiske romaner i Norge på 1990-tallet, og han har vunnet en rekke priser for bøker som Imot Kunsten og Gå. Eller kunsten og leve et vilt og poetisk liv.
Vises i samarbeid med BIFF- Bergen Internasjonale Film Festival. 

patrimonio

KAPITTEL FILM
Søndag 23. september kl. 15:00
Patrimonio (2018)
Regi: Sarah Teale og Lisa F. Jackson
1 t, 23 min, spansk/engelsk tale, engelsk tekst.
I den lille fiskelandsbyen Todos Santos i Mexico reiser innbyggerne seg mot et multinasjonalt utbyggingsprosjekt som skal etablere 5000 hus i den sårbare småbyen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

matangi

KAPITTEL FILM
Søndag 23. september kl. 17:00
Matangi / Maya / M.I.A.
Regi: Steve Loveridge 
(1 t 30 min, engelsk tale)
Filmen er skapt ut fra et utrolig utvalg av personlige opptak skutt av Maya selv eller hennes aller nærmeste venner i løpet av de siste 22 årene. MATANGI / MAYA / M.I.A. fanger Maya's fantastiske reise fra immigrant tenåring i London til den Internasjonale popstjerna M.I.A. Vinneren av Special Jury Prize Award - Documentary under årets Sundance Film Festival.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

en lektion poster

Torsdag 27. september kl. 18:00
Tirsdag 2. oktober kl. 12:00
EN LEKTION I KÄRLEK
Sverige 1954
REGI Ingmar Bergman
MED Eva Dahlbeck, Gunnar Björnstrand, Harriet Andersson, Sigge Fürst
Svensk tale, engelsk tekst, 1t 36min. A: 15 år

Vi fortsetter 100-årsjubileumet til Bergman! Ekteparet Erneman sliter med sitt samliv etter 15 år. David leker doktor med en av sine pasienter og Marianne har tatt opp den røde tråden med sin tidligere elsker Carl-Adam. Tilfeldigvis er Carl-Adam Davids beste venn. Begynnelsen på en dameroman, kan man si om denne innledningen, men siden regissøren er Bergman får vi presentert et moralsk stykke skuespillervirtuositet. 

blow out

Torsdag 4. oktober kl. 18:00
Tirsdag 9. oktober kl. 12:00
BLOW OUT
USA 1981
Regi: Brian de Palma
Skuespillere: John Travolta, Nancy Allen, John Lithgow, Dennis Franz, Peter Boyden
Engelsk, utekstet
Aldersgrense 15 år

 

De Palma har selv beskrevet sin tilnærming til film som vitenskap og sammenlignet det å lage film med å bygge maskiner. I så måte er det lett å se hvor De Palma har funnet byggesteinene til Blow Out. Linjene kan lett trekkes til Michelangelo Antonionis Blow Up (1966), men Alfred Hitchcock er også en av De Palmas læremestere.

En annen inspirasjon for De Palma var den såkalte Zapruder-filmen, en amatørfilm som viser drapet på John F. Kennedy i 1963, filmet på 8mm-film av Abraham Zapruder. I tillegg til Kennedy-drapet alluderer Blow Out til Watergate-skandalen, og hører hjemme i det samme konspiratoriske og paranoide amerikanske 70-tallsselskapet (selv om den er fra ‘81) som The Conversation (Francis Ford Coppola 1974), Three Days of the Condor (Sydney Pollack 1975) og All the President’s Men (Alan J. Pakula 1976). (utdrag fra omtale av Sveinung Wålengen)

manwhoshot

Torsdag 11. oktober kl 18:00
Tirsdag 16. oktober kl. 12:00 
The Man Who Shot Liberty Valance 
USA, 1962
Regi: John Ford
Skuespillere: James Stewart, Vera Miles, John Wayne, Lee Marvin, Lee Van Cleef
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år

Denne lavmælte western-filmen er en av John Fords mest interessante, og kanskje den av hans filmer som har den beste castingen. Filmen er spekket med tradisjonelle western-ingredienser, men under overflaten ulmer den konflikten som er så vanskelig for amerikansk psyke å håndtere: Pionertiden er slutt. Den store, sterke, tause individualisten John Wayne må vike for den fysisk svake, argumenterende demokraten James Stewart. Det er ikke flere ensomme vidder eller solnedganger å ri inn i. The Man Who Shot Liberty Valance kan sees både som en kommentar til westerfilmen, og som et prakteksemplar i sjangeren.

sitatplakat_sangenfrahavet_a4

Lørdag 13. oktober kl. 12:00
BARNAS CINEMATEK 
SANGEN FRA HAVET
1t 33 min
Irland/Belgia/Danmark/Frankrike, 2014
Regi: Tomm Moore
Norsk tale
Aldergrense 6 år
Sangen fra havet er en fantastisk fortelling for små og store. Inspirert av det irske sagnet om selkiene  - en skapning som er halvt sel, halvt menneske - forteller filmen et eventyr om en bror og en søsters fabelaktige reise gjennom myter, magi og fortidens glemte hemmeligheter.

myleft

Torsdag 18. oktober kl. 18:00
Tirsdag 23. oktober kl. 12:00
MIN VENSTRE FOT
1t 43m 
Irland,/Storbritannia, 1989
Regi: Jim Sheridan
Skuespillere: Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker, Ray McAnally, Fiona Shaw
Engelsk, utekstet
Aldersgrense 12 år
Jim Sheridans storfilm fra 1989 er basert på en sann historie om livet til den irske kunstneren Christy Brown (Daniel Day-Lewis). Han var både forfatter, lyriker og maler, men veien dit var krevende fordi han led av celebral parase. I de første leveårene kunne han nesten ikke uttrykke seg, kun ved å trampe med sin venstre fot. Så begynte han å tegne og male ved hjelp av den samme foten, og moren oppmuntret ham til å skrive på maskin. Plutselig hadde den syke gutten en mulighet til å uttrykke seg. Med Min venstre fot vant Daniel Day-Lewis sin første av tre Oscar for beste skuespiller.

hiroshima

Torsdag 25. oktober kl. 18:00
Tirsdag 30. oktober kl.12:00 
Hiroshima, Mon Amour
1t 30m 
Frankrike, Japan 1959
Regi: Alain Resnais
Skuespillere: Emmanuele Riva, Eiji Okada, Bernard Fresson, Stella Dassas, Pierre Barbaud
Fransk, japansk tale, svensk tekst
Aldersgrense 15 år

Etter den andre verdenskrig ble det laget flere filmer som tok utgangspunkt i bombingen av Hiroshima og Nagasaki. En av dem som huskes best i dag er Alain Resnais Hiroshima mon amour fra 1959. Den skildrer et kort og intenst kjærlighetsforhold mellom en japansk ingeniør og en fransk skuespillerinne, som er på besøk i Hiroshima for å medvirke i en fredsfilm. Begge er preget av sin fortid, han av bomben i 1945, hun av en tragisk forelskelse i en tysk soldat i hjembyen Nevers. Filmen beveger seg hele tiden mellom nåtid og fortid. Denne vekslingen mellom ulike tidsplan er en teknikk Resnais har brukt i de fleste av sine filmer.

last flag

Torsdag 01. november kl. 18:00
Tirsdag 06. november kl. 12:00
LAST FLAG FLYING
2t 5m 
USA, 2017
Regi: Richard Linklater
Skuespillere: Bryan Cranston, Laurence Fishburne, Steve Carell
Engelsk tale, utekstet

Last Flag Flying er en sorgmunter road movie om vennskap og amerikanske verdier. Dette er, som filmene til Richard Linklater alltid er, en karakter- og dialogdrevet film, og Linklater er som vanlig veldig god til å få det beste ut av skuespillerne sine (se på Patricia Arquette i Boyhood, for eksempel, og hvor hadde Ethan Hawke vært uten Linklater?). Her er det faktisk Steve Carell som gjør mest inntrykk, som en mann som har fått rundjuling av skjebnen, og som ikke veit hvor han skal gjøre av seg selv. 
The Last Flag Flying er en Amazon Prime produksjon og kan også leies her. 

 

Torsdag 8. november kl. 18:00

das boot

Tirsdag 13. november kl. 12:00
DAS BOOT
3t 28m 
Tyskland, 1981
Regi: Wolfgang Petersen
Skuespillere: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Hubertus Bengsch, Martin Semmelrogge
Tysk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Høsten 1941. I den okkuperte havnebyen La Rochelle blir en ubåtkaptein beordret til å gjøre seg klar til tokt. Ubåten han skal lede er av typen U-96, også omtalt som «havets grå ulver». Med et mannskap av unge eventyrlystne menn har ikke båten kommet lenger enn til et enkelt prøvedykk før dramaet begynner. Plutselig befinner uerfarne og erfarne menn seg sammen i en krigssituasjon, og ferden videre blir en lang og vanskelig en, hvor ytre så vel som indre konflikter stadig truer. 

løvetannbarnplakat

Lørdag 10. november kl 12:00
BARNAS CINEMATEK:
LØVETANNBARN
1t 6 min
Frankrike/Sveits
Regi: Claude Barras
Norsk tale
Aldersgrense: 6 år

En liten gutt mister moren, og står helt alene. Han finner likevel nye venner, politimannen Raymond er en av dem. Han følger ham til et nytt hjem, der han møter mange andre barn i samme situasjon. Uansett, Raymond hjelper til, og han finner tillit, kjærlighet og venner. Og lærer å stole på andre, men det er ikke lett! Løvetannbarn er en herlig film med et stort hjerte,raushet og varme - glede og humor.

la vita e' bella

Torsdag 15. november kl. 18:00
Tirsdag 20. november kl. 12:00
LA VITA È BELLA
1t 56m 
Italia 1997
Regi: Roberto Benigni
Skuespillere: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini
Italiensk, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år

Roberto Benignis drama er en dristig fabel om fantasiens kraft, med bakgrunn i 2. verdenskrig. Filmen forener satire, fysisk komedie, alvor og en touch av surrealisme, men under alt dette ligger en unik og rørende kjærlighetshistorie. Vi møter Guido, en sjarmerende og glad fyr med store drømmer om å åpne sin egen bokhandel. Han reiser til Toscana full av pågangsmot, på jakt etter lykke og romantikk. Han ignorerer fullstendig den voksende facismen rundt seg. Men den brutale verden innhenter ham og Guido havner i konsentrasjonsleir. Her må han bruke sin freidige fantasi, humor og hele sitt hjerte for å redde dem han elsker.

mandy_poster_goldposter_com_3

SPESIALVISNING
Fredag 16. november kl. 21:30
MANDY (2018)
Spilletid: 2t 1m 
Produsert: USA/Belgia 2018
Regi: Panos Cosmatos
Skuespillere: Nicolas Cage, Andrea Riseborough, Linus Roache, Ned Dennehy
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 18 år
Det er vel ikke tvil om at Nicolas Cages karriere har hatt noen opp- og nedturer de siste årene, men hos Panos Cosmatos slippes virkelig de indre demoner løs og sjelden eller aldri har vi sett Cage utforske sin egen galskap på denne måten. Dette er black metal-estetikk på syretripp, og en uendelighet av referanser til mange tiår av genrefilm.

Cage er her den røffe, men romantiske tømmerhuggeren som bor ensomt til ved Crystal Lake (!), sammen med sin kunstneriske og gotisk fantasy-fikserte kjæreste. Uheldigvis blir hun sett av kultlederen Jeremiah Sand, som ved hjelp av Gud, dop og avansert okkultisme holder sine disipler trollbundet. Henne kan han ikke leve uten og disiplene sendes ut for å hente henne ved hjelp av påkalte demonbikere. Litt langt ute, tror du? Dette er bare starten, dropp alle forestillinger om logikk og bli med på en usedvanlig reise inn i Cosmatos vakre og voldelige galskap.

vargtimmen

Torsdag 22. november kl. 18:00
Tirsdag 27. november kl. 12:00
VARGTIMEN
1t 30m 
Orginaltittel Vargtimmen
Sverige, 1968
Regi: Ingmar Bergman
Skuespillere: Liv Ullmann, Max von Sydow, Erland Josephson
Svensk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år

Det finnes mange mareritt og marerittaktige situasjoner i Bergmans filmer, men Vargtimen er rendyrket skrekk og gru! Ute på en øde øy plages kunstneren Johan Borg av dystre drømmer og forestillinger. Hans gravide kone Alma, som er filmens forteller, forsøker å støtte sin mann så godt hun kan. Borgs plager forverres når han møter den mystiske Veronica Vogler i en middag hos øyas slottsherre, men nå begynner det å bli vanskelig for oss som publikummere å skille mellom hva som er Borgs fantasier og hva som er virkelige opplevelser.

cold water

Torsdag 29. november kl. 18:00
Tirsdag 4. desember kl. 12:00
COLD WATER
1t 32m 
Orginaltittel: L'eau froide
Frankrike, 1994
Regi: Olivier Assayas
Skuespillere: Virginie Ledoyen, Cyprien Fouquet, Laszlo Szabo
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Året er 1972, et sted i nærheten av Paris. Gilles og Christine er to tenåringer som ikke helt har klart å finne sitt ståsted i livet. Gilles er en urokråke på skolen og trues med utkastelse. Han bor sammen med sin overbeskyttende far som ønsker å sende ham på internatskole. Christine er generelt lei og frustrert over tingenes tilstand. Uroen som preger henne, bekymrer moren og hennes nye mann, som begge er scientologer. Det bekymrer også faren hennes, som mener at hun bør sendes til en institusjon for å få behandling for sin ustabile mentale helse.

hjortejegeren

Torsdag 6. desember kl. 18:00
Tirsdag 11. desember kl. 12:00
HJORTEJEGEREN
3t 3m 
Orginaltittel The Deer Hunter
Produsert USA 1978
Regi: Michael Cimino
Skuespillere: Robert De Niro, Christopher Walken, John Cazale, John Savage, Meryl Streep
Engelsk, utekstet
Aldersgrense 18 år
1960-tallet går mot slutten. Vennene Mike, Steve og Nick er i ferd med å forlate jobben ved stålverket i industribyen Clairton, Pennsylvania. De skal til Vietnam. 

it_s a wonderful life

Torsdag 13. desember kl. 18:00
Tirsdag 18. desember kl. 12:00
IT'S A WONDERFUL LIFE
2t 9m (129 minutter)
USA, 1947
Regi: Frank Capra
Skuespillere: James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore
Engelsk, utekstet
Aldersgrense: Tillatt for alle

Cinematekets fortsetter sin tradisjonelle julevisning! I It’s a Wonderful Life forteller Frank Capra nok en gang om det hederlige, vanlige mennesket, og ingen kunne fortelle slike historier bedre enn ham. Pliktoppfyllende George Bailey har lagt sine egne drømmer til side for å drive videre familiens husbank etter farens død. Jobben og den beskjedne økonomiske avkastning gjør ham med årene desillusjonert, og i tillegg blir han uskyldig mistenkt for økonomisk kriminalitet. Skammen og fortvilelsen fører ham til randen av selvmord. Ikke bare venner må hjelpe til for å få ham på andre tanker, også engler må gripe inn for at han skal innse at livet er fantastisk, og at verden ville vært et fattigere sted uten hans bidrag.

 

Kontaktinfo:
Sølvberget cinematek 
Magnus Cappelen  
Tlf. +47 938 05 258

Støttet av:

NFI-logo_rgb_pos_article_image

Google+