Hopp til hovedinnhold

Se programmer fra Nordisk barnebokkonferanse 2021

Onsdag - se sendingen her

Hvilke vilkår har humor i barnelitteraturen i Norge, Sverige, Finland og Danmark akkurat nå?

Onsdag 3. februar var siste dag av Nordisk barnebokkonferanse 2021, som ble arrangert på Sølvberget - denne gangen kun digitalt på grunn av covid-19. 

Se debatten fra hjemmekontoret: Vinner ikke humorbøkene for barn litteraturpriser?

Når ikke Norden kan komme til NBBK, så kommer NBBK til Norden (alle programpostene er tekstet på norsk)

Onsdag 3. februar fikk vi innspilte programposter i samarbeid med flere sentrale institusjoner på det nordiske barne- og ungdomslitterære feltet, inkludert alle de nordiske barnebokinstituttene. Med utgangspunkt i arbeidet til NBBKs programråd har institusjonene utviklet programposter med deltakere fra eget land.

Billettinfo, strømming og årets tema

 • Programmet under den fellesnordiske konferansedagen, onsdag 3. februar, blir gratis å følge.  
 • Årets tema kan du lese mer om her: Humor

OBS: Ønsker du å se kommentarfeltet til sendingen, kan du trykke HER. Du kommer da inn på Sølvbergets YouTube-kanal.

Justeringer i tidspunkter kan forekomme.

10.00-11.00

 • NBBK_SoMeArtboard 9@2x

  Sverige: Att möta det svåra med humor
  Barns klimaangst har vokst i takt med de voksnes manglende handlinger, og det rapporteres om økning i depresjon blant skoleelever. Disse temaene gjenspeiles også i barnebøkene, men det trenger ikke være trist lesning. Hvilken rolle spiller litterær humor i møte med den vanskelige verden? Blir det lett tom underholdning eller et etterlengtet «comic relief»? Kan vi le av, og i, klimakrisen? Og hva skjer når vi nærmer oss det vonde, som selvmord, sykdom eller tap, gjennom humor? Blir det vanskelig å ta budskapet på alvor, eller åpner vi oss for det ubehagelige? I samarbeid med Sveriges barnebokinstitutt får vi en forfattersamtale med Jenny Jägerfeld og Elin Ek, som skriver humoristisk om, i utgangspunktet, tunge temaer. 
  Jenny Jägerfeld er forfatter og psykolog og har funnet flere store priser for sitt forfatterskap. Hun skriver med mye humor og hennes hovedpersoner er ofte barn som møter motgang, som Sasha i Comedy queen (2018), som har mistet moren sin til selvmord. 
  - Elin Ek er forfatter og programleder, og står bak serien om Athena – morsomme bøker om ei tøff og skarp jente, som gir alt for å redde klimaet og gjøre verden til et bedre sted.
  Samtalen ledes av kulturskribent, bokblogger og moderator, Johanna Lundin.
  I samarbeid med Svenska barnboksinstitutet

11.00-11.10

Pause 

11.10-11.40 

 • NBBK_SoMeArtboard 13@2x

  Finland: Fisens liv. Humor i tekst och bild
  Även om pruttarna saknar fräschör
  gör de att folk blir på ljuvligt humör
  Mänskor som aldrig har lett åt en fis
  har tappat sin humor, olyckligtvis
  Fisens liv (2019)
  Bildeboken Fisens liv er skrevet Malin Klingenberg og illustrert av Sanna Mander. Gjennom klingende rim og fargesterke illustrasjoner får vi følge ulike fisers bragder og skjebner. Boken fikk lysende kritikker da den ble utgitt i Finland i 2019, er solgt til flere land og er blant annet oversatt til engelsk og estisk. Hvordan ble boken til? Hva er en humoristisk illustrasjon? Og hvilken rolle spiller samspillet mellom tekst og bilder når det gjelder å formidle det humoristiske? Møt Klingenberg og Mander i samtale med Katrina Åkerholm.
  - Malin Klingenberg har skrevet en rekke bøker for barn og ungdom, blant annet Alberta Ensten och uppfinnarkungen (2014), som var Ålands nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Hun skriver humoristisk og med et særlig godt blikk for barnets perspektiv.
  Sanna Mander er en av Finlands mest profilerte illustratører og har illustrert flere bildebøker, blant annet hennes egen bok Nyckelknipan (2017), som hun vant Rudolf Koivu-prisen for. Hun har også har illustrert for blant annet New York Magazine og Wall Street Journal.
  - Katrina Åkerholm er doktorgradskandidat innen utdanningsvitenskap ved Åbo Akademi, med vitenskapelig interesse for bildebøker og litteraturdidaktikk.
  I samarbeid med Lastenkirjainstituutti - Finska barnboksinstitutet.

11.40-12.15

Lunsjpause

12.15-13.20

 • NBBK_SoMeArtboard 12@2x

  Norge: Humor som survival kit
  I samarbeid med Norsk barnebokinstitutt tematiserer vi humor som overlevelsesstrategi i programposten "Humor som survival kit". Forfatterne Ingeborg Arvola, Elisabeth Helland Larsen og Marius Molaug vil samtale med Eivor Vindenes, rådgiver i Leser søker bok, om hvordan de bruker humor i bøkene sine. En liste over omtalte bøker, samt en tekst om humor av Elisabeth Helland Larsen, finner du nederst på denne siden.
  - Ingeborg Arvola er forfatter og dramatiker. Hun har skrevet en rekke bøker for både barn og voksne, blant annet de humoristiske bøkene om Buffy By, som er en fattig og kreativ jente, blant rike venner i Oslo. For Buffy By er talentfull (2019) ble hun både nominert til Brageprisen og mottok Kulturdepartementets litteraturpris. 
  - Marius Molaug er forfatter, tegneserieskaper og Donald-redaktør, og medlem i tegneserie- og kunstkollektivet Dongery. I 2014 barnebokdebuterte Molaug med Verdens verste rektor, som siden har fått seks oppfølgere og én vitsebok.
  Elisabeth Helland Larsen er forfatter og skuespiller og har blant annet gitt ut bildebøkene Jeg er døden (2015), Jeg er livet (2016) og Jeg er klovnen (2017). Hun har studert ved teaterskolen Jacques Lecoq i Paris og ved Norsk barnebokinstitutt forfatterutdanning, hvor hun nå tar en master. Helland Larsen har jobbet som klovn i over 20 år og er seniorsykehusklovn og rådgiver i Sykehusklovnene.
  - Eivor Vindenes har bakgrunn som redaktør, musiker og forfatter av bøker for barn, med vekt på lek, livlig fantasi og finurlig humor. Vindenes er ansatt som rådgiver hos Leser søker bok, der hun utvikler bøker i samarbeid med forfattere, illustratører, tegneserieskapere og forleggere.
 • I samarbeid med Norsk barnebokinstitutt

13.20-13.30

Pause

13.30-14.30 

 • Danmark: Farlig humor
 • Hva er det lov å tøyse med i bøker for barn? Og hva synes barn er gøy? Identitetspolitiske spørsmål sniker seg også inn i barnebøkenes verden, og i Danmark har de i det siste diskutert hvorvidt det er akseptabelt å gjøre narr av de tjukke, de stygge eller andre som på ulike måter måtte skille seg fra "normalen". Danskene har tradisjonelt hatt stor frihet til å gjøre narr av det meste, og den dominerende oppfatningen har vært at barn ikke skal skånes. Er dette i ferd med å endre seg? I en videokjede får vi høre innlegg fra ulike kanter av barnebokfeltet. Hvert innlegg bygger på det forrige og vi får fire perspektiver på farlig humor i barnelitteraturen.
 • Marianne Eskebæk Larsen er cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling, og lektor ved Københavns Professionshøjskole. Hun sitter også i komitéen til bl.a. Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, og er medlem av NBBKs programråd.

  Kim Fupz Aakeson er den populære og prisbelønte forfatteren av bl.a. bøkene om Vitello og Mogens og Mahdi, i tillegg til å skrive filmmanus, romaner og drama. Han er kjent for sin humoristiske og røffe stil, og har vært en viktig forfatter på det danske barnebokfeltet de siste 30 årene.

  Anita Brask Rasmusen er forfatter, journalist og barnebokkritiker i Dagbladet Information.

  Mette Rabæk Poulsen er formidler i barnebiblioteket på Dokk1 i Aarhus, der hun blant annet jobber med Albus børnelitteraturfestival. Poulsen er utdannet lærer, journalist og har master i barns litteratur og medier.

  I samarbeid med Albus Festival ved DOKK1 i Århus.

Google+