Hopp til hovedinnhold

Fisens liv: Humor i tekst och bild

Fra "Fisens liv" av Malin Klingenberg og Sanna Mander (ill.)

"Mänskor som aldrig har lett åt en fis, har tappat sin humor, olyckligtvis" heter det i den kritikerroste finske bildeboken Fisens liv

Barnebøker med prompehumor blir gjerne regnet som useriøse, men i en artikkel i Periskop fra 2019 hevder kritiker Guri Fjeldberg at å fjerne all bæsj fra barnebøkene er som å fjerne alle kyss fra voksenlitteraturen. Den finske bildeboken Fisens liv er skrevet av Malin Klingenberg og illustrert av Sanna Mander. Gjennom klingende rim og fargesterke illustrasjoner får vi følge ulike fisers bragder og skjebner. Boken fikk lysende kritikker da den ble utgitt i Finland i 2019, er solgt til flere land og er blant annet oversatt til engelsk og estisk.

Hvordan blir en morsom bok til? Hva er en humoristisk illustrasjon? Og hvilken rolle spiller samspillet mellom tekst og bilder når det gjelder å formidle det humoristiske? I samarbeid med Lastenkirjainstituutti - Finska barnboksinstitutet får vi møte forfatter Malin Klingenberg og illustratør Sanna Mander, som med Fisens liv har fornyet finsk prompehumor. Samtalen ledes av doktorgradskandidat innen utdanningsvitenskap ved Åbo Universitet, Katarina Åkerholm.

Samtalen filmes på Lastenkirjainstituutti - Finska barnboksinstitutet og sendes i NBBKs digitale program onsdag 3. februar. For mer informasjon om sendingen, se her.  

Fisens liv

Google+