Hopp til hovedinnhold

Den farlige humor

Illustrasjon fra Morten og Mahdi av Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi (ill.)

Debatt om identitetspolitikk preger nyhetsbildet, og i Danmark diskuterer de nå hva det er lov å tulle med i barnelitteraturen.

Hva er det lov å tøyse med i bøker for barn? Og hva synes barn er gøy? Identitetspolitiske spørsmål sniker seg også inn i barnebøkenes verden, og i Danmark har de i det siste diskutert hvorvidt det er akseptabelt å gjøre narr av de tjukke, de stygge eller andre som på ulike måter måtte skille seg fra "normalen". Danskene har tradisjonelt hatt stor frihet til å gjøre narr av det meste, og den dominerende oppfatningen har vært at barn ikke skal skånes. Er dette i ferd med å endre seg?

I samarbeid med Albus Festival i Århus inviterer vi til et digitalt møte med den populære danske forfatteren Kim Fupz Aakeson, lektor ved Københavns professionshøjskole Marianne Eskebæk Larsen, journalist og barnebokkritiker i Dagbladet Information Anita Brask Rasmusen og barnebibliotekar ved Dokk1 i Århus Mette Rabæk Poulsen, som i en videokjede deler sine perspektiver på farlig humor i barnelitteraturen.

De fire presentasjonene er av smittevernhensyn tatt opp hver for seg, men hver presentasjon baserer seg på den forrige. Det betyr at publikum får se en sammenhengende videokjede, der hver presentasjon varer 10-15 minutter. Videoene er laget av Albus Festival i Århus, og vises i NBBKs digitale program onsdag 3. februar. For mer informasjon om sendingen, se her.

Kim Fupz Aakeson

Kim Fupz Aakeson. Foto: Gyldendal

Google+