Hopp til hovedinnhold

Helsinkis nye hjerte

Oodi, Helsinki Central Library. Foto Tuomas Uusheimo.

Med Oodi har Helsinki fått et pulserende nytt landemerke. Hvor går grensen for framtidens bibliotek?

Et bibliotek i verdensklasse

Finland har lenge vært et foregangsland innen bibliotek i Norden, og med åpningen av Oodi - Helsinkis praktfulle nye folkebibliotek, bekrefter de sin posisjon som pionerer på feltet. Det nyskapende biblioteksbygget er designet av ALA Architects, og er sentralt plassert rett overfor Riksdagshuset. Over 55 000 mennesker fant veien til åpningsarrangementene, som var lagt til kvelden før og selve Finlands nasjonaldag 5. og 6. desember.

Det nye biblioteket vekker begeistring både nasjonalt og internasjonalt, og Oodi forventer et årlig publikumsbesøk på 2,5 millioner. 

Oodi_Helsinki_grand_opening_051218_03_photo_Risto_Rimppi-1350x900

Fra åpningen av Oodi. Foto: Risto Rimppi

Barn, unge og familier

På Nordisk barnebokkonferanse i Stavanger 4. - 6. februar 2019 vil grensene for framtidens barnebibliotek være et tema, og vi er stolte over at Laura Norris, Service Manager ved Oodi, kommer til NBBK 2019 for å presentere Helsinkis nye hovedbibliotek. Sammen med teamet sitt er Norris ansvarlig for tilbudet til barn, unge og familier på Oodi, inkludert program, arrangementer og samlingen på omlag 100 000 elementer.

Hvilke erfaringer har Norris og kollegene hennes gjort seg etter at Oodi har vært åpent for publikum i to måneder?

Hvor går grensen for framtidens bibliotek?

Nye tider skaper nye brukermønster, og utformingen av bibliotekrommet har vært viktig i planleggingen av Oodi. På Oodis egen nettside heter det at Oodi skal være en funksjonell møteplass, der fri tilgang på informasjon og ny teknologi skal sørge for at alle innbyggerne kan utvikle seg og lære noe nytt. Hvor går grensen for denne utviklingen?

Er tiden for tradisjonell litteraturformidling forbi, eller er Oodi heller et bevis på det motsatte - nemlig at litteraturen kan fungere som en hovedpulsåre når biblioteket utgjør byens nye hjerte? 

Oodi_Helsinki_grand_opening_061218_07_photo_Daniel_Leiviska-1350x900

Utsikt fra Oodi. Foto: Daniel Leiviska

På NBBK 2019 er dette bare et av spørsmålene leder for Norsk bibliotekforening Mariann Schjeide, leder for Svensk biblioteksförening Johanna Hansson og leder for Svendborgs biblioteker Berit Sandholdt Jacobsen vil diskutere under tirsdagens avslutningsdebatt Hvor går grensen for framtidens barnebibliotek?, ledet av forfatter og bibliotekekspert Vidar Kvalshaug. 

 
Google+