Hopp til hovedinnhold

Stille bøker

Stille bøker

Går det an å fortelle en historie uten ord? Eller å lese en bok uten bokstaver? 

Gyldendal Norsk forlag lanserte i år det de kaller ORDFRIE BØKER, der etablerte illustratører har blitt utfordret til å lage en bok helt uten tekst. Til nå er det kommet tre titler i serien: Pokalen av Kristoffer Kjølberg, Jeg rømmer av Mari Kanstad Johnsen og DU av Lene Ask.

Handling i bildene

Mens Pokalen er en actionfylt historie om en skummel pokalraner-gjeng som ligger nært opp til tegneserieformatet, gir Jeg rømmer og DU oss to ulike perspektiver på hvor vanskelig det kan være å komme til et nytt sted. Felles for de tre bøkene er at handlingen skjer i og mellom bildene, og at leseren må bruke sine egne ord til å tolke det som skjer.

Pokalen_productimage

Jeg-roemmer_productimage

Du_productimage

 

 

 

 

Forlaget selv markedsfører konseptet som bøker spesielt rettet mot lesesvake i alderen 6-9 år. Denne målgruppen har gjerne blitt tilbudt pekebøker som lesetrening, men nå skal de altså få et alternativ der innhold, format og design passer bedre til aldersgruppen.

Bøker for flyktninger

Samtidig kan det være vel så spennende å se disse bøkene i lys av flyktningkrisen. Tenk om alle barn som kommer til et nytt land helt uten kjennskap til språket og kulturen, likevel kan finne bøker de kan lese og forstå? Denne tanken ligger også til grunn for prosjektet Silent books, som ble startet av IBBY (International Board on Books for Young people) i Italia i 2012. Nå har prosjektet nådd Sverige, og målet er å bygge opp en samling ordløse bildebøker som kan lese av alle uavhengig av språk, og lånes ut på bibliotek og flyktningmottak. 

Vil du vite mer? Lene Ask, Kristoffer Kjølberg og Mari Kanstad Johnsen kommer alle til Nordisk barnebokkonferanse, som arrangeres på Sølvberget 6. - 8. februar 2017. Det samme gjør Cay Corneliussen, som er prosjektleder for Silent books i Sverige. Temaet for konferansen er nettopp Den visuelle vendingen, for noen ganger kan det være interessant å be teksten være stille så vi kan lytte til hva bildene har å si. 

Google+