Hopp til hovedinnhold

Onsdag

humor

Program for onsdag 3. februar 2021

 

Billettinfo, strømming og årets tema

 • Programmet under den fellesnordiske konferansedagen, onsdag 3. februar, blir gratis å følge. 
 • Programmet strømmes fra Sølvbergets YouTube-kanal
 • Årets tema kan du lese mer om her: Humor

 

Når ikke Norden kan komme til NBBK, så kommer NBBK til Norden

Onsdag 3. februar får vi innspilte programposter i samarbeid med flere sentrale institusjoner på det nordiske barne- og ungdomslitterære feltet, inkludert alle de nordiske barnebokinstituttene. Med utgangspunkt i arbeidet til NBBKs programråd har institusjonene utviklet programposter med deltakere fra eget land, som spilles inn i januar. Onsdag 3. februar kl. 10-15, sendes programmet på Sølvbergets YouTube-kanal og det blir gratis å følge. Nøyaktig sendeplan kommer.

Tidspunkt kommer

 • Jenny Jägerfeld

  Sverige: Att möta det svåra med humor
  Barns klimaangst har vokst i takt med de voksnes manglende handlinger, og det rapporteres om økning i depresjon blant skoleelever. Disse temaene gjenspeiles også i barnebøkene, men det trenger ikke være trist lesning. Hvilken rolle spiller litterær humor i møte med den vanskelige verden? Blir det lett tom underholdning eller et etterlengtet «comic relief»? Kan vi le av, og i, klimakrisen? Og hva skjer når vi nærmer oss det vonde, som selvmord, sykdom eller tap, gjennom humor? Blir det vanskelig å ta budskapet på alvor, eller åpner vi oss for det ubehagelige? I samarbeid med Sveriges barnebokinstitutt får vi en forfattersamtale med Jenny Jägerfeld og Elin Ek, som skriver humoristisk om, i utgangspunktet, tunge temaer. 

  Elin Ek

  Jenny Jägerfeld er forfatter og psykolog og har funnet flere store priser for sitt forfatterskap. Hun skriver med mye humor og hennes hovedpersoner er ofte barn som møter motgang, som Sasha i Comedy queen (2018), som har mistet moren sin til selvmord. 
  - Elin Ek er forfatter og programleder, og står bak serien om Athena – morsomme bøker om ei tøff og skarp jente, som gir alt for å redde klimaet og gjøre verden til et bedre sted.
  Samtalen ledes av kulturskribent, bokblogger og moderator, Johanna Lundin.
  I samarbeid med Svenska barnboksinstitutet

Tidspunkt kommer 

 • Finland: Fisens liv. Humor i tekst och bild
  Även om pruttarna saknar fräschör
  gör de att folk blir på ljuvligt humör
  Mänskor som aldrig har lett åt en fis
  har tappat sin humor, olyckligtvis
  Fisens liv (2019)

  Fisens liv

  Bildeboken Fisens liv er skrevet Malin Klingenberg og illustrert av Sanna Mander. Gjennom klingende rim og fargesterke illustrasjoner får vi følge ulike fisers bragder og skjebner. Boken fikk lysende kritikker da den ble utgitt i Finland i 2019, er solgt til flere land og er blant annet oversatt til engelsk og estisk. Hvordan ble boken til? Hva er en humoristisk illustrasjon? Og hvilken rolle spiller samspillet mellom tekst og bilder når det gjelder å formidle det humoristiske? Møt Klingenberg og Mander i samtale med Katrina Åkerholm.
  - Malin Klingenberg har skrevet en rekke bøker for barn og ungdom, blant annet Alberta Ensten och uppfinnarkungen (2014), som var Ålands nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Hun skriver humoristisk og med et særlig godt blikk for barnets perspektiv.

  Malin Klingenberg

  Sanna Mander er en av Finlands mest profilerte illustratører og har illustrert flere bildebøker, blant annet hennes egen bok Nyckelknipan (2017), som hun vant Rudolf Koivu-prisen for. Hun har også har illustrert for blant annet New York Magazine og Wall Street Journal.
  - Katrina Åkerholm er doktorgradskandidat innen utdanningsvitenskap ved Åbo Akademi, med vitenskapelig interesse for bildebøker og litteraturdidaktikk.
  I samarbeid med Lastenkirjainstituutti - Finska barnboksinstitutet.

Tidspunkt kommer

 • Marius Molaug

  Norge: Humor som survival kit
  Hva er det lov å le av når livet butter? Trenger barn humor for å overleve? På hvilke måter kan humor treffe barneleseren? Hvorfor er humor så alvorlig? Når er humor bare humor? Er det lov å le når man egentlig burde gråte? Finnes det noe allment i måten vi bruker humor overfor barn og unge på? Norsk barnebokinstitutt tematiserer humor som overlevelsesstrategi og inviterer til en samtale med forfatterne Ingeborg Arvola, Elisabeth Helland Larsen og Marius Molaug, ledet av Eivor Vindenes.
  - Ingeborg Arvola er forfatter og dramatiker. Hun har skrevet en rekke bøker for både barn og voksne, blant annet de humoristiske bøkene om Buffy By, som er en fattig og kreativ jente, blant rike venner i Oslo. For Buffy By er talentfull (2019) ble hun både nominert til Brageprisen og mottok Kulturdepartementets litteraturpris. 
  - Marius Molaug er forfatter, tegneserieskaper og Donald-redaktør, og medlem i tegneserie- og kunstkollektivet Dongery. I 2014 barnebokdebuterte Molaug med Verdens verste rektor, som siden har fått seks oppfølgere og én vitsebok.

  Ingeborg Arvola

  Elisabeth Helland Larsen er forfatter og skuespiller og har blant annet gitt ut bildebøkene Jeg er døden (2015), Jeg er livet (2016) og Jeg er klovnen (2017). Hun har studert ved teaterskolen Jacques Lecoq i Paris og ved Norsk barnebokinstitutt forfatterutdanning, hvor hun nå tar en master. Helland Larsen har jobbet som klovn i over 20 år og er kunstnerisk leder for Sykehusklovnene.
  - Eivor Vindenes er redaktør, musiker og forfatter av bøker for barn, med vekt på lek, livlig fantasi og finurlig humor. Hun er ansatt som rådgiver hos «Leser søker bok», der hun utvikler bøker i samarbeid med forfattere, illustratører og forleggere.

Tidspunkt kommer 

 • Danmark: Farlig humor?
  Programposten i samarbeid med Albus/DOKK1 er under arbeid.

 

Google+