Hopp til hovedinnhold

Møt Roy Jacobsen - en av våre store fortellere

Roy Jacobsen

Når Roy Jacobsen kommer til Sølvberget torsdag 8. november, er det nesten på dagen 27 år siden hans litterære gjennombrudd Seierherrene (1991) kom ut.

Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for Seierherrene, - en generasjonsroman som fort ble folkelesning. Boka ble hans store gjennombrudd som forfatter. 

Seierherrene

Noen dager før Seierherrene kom ut 7. november 1991 raknet Sovjetunionen, og direktør i Cappelen forlag, Anders Heger, var redd for at boken skulle drukne i alt styret rundt det. Likevel forsvant førsteopplaget på 5000 på rekordfart, og før jul var det trykket en rekke nye opplag. Seierherrene fikk også Bokhandlerprisen samme året.

Hva er det som gjør denne boka så god?

Seierherrene er den type bok som får deg til å lese en hel dag i strekk. Boka følger en kvinne og hennes familie fra Helgelandskysten sommeren 1927 til Oslo våren 1990. Dette store tidsspennet er skildret med en imponerende innsikt og kunnskap. Spranget fra bestefaren som ror fiske på Helgelandskysten og håper på revolusjon, til brødrene som starter eget datafirma i Oslo to generasjoner senere, er langt.

Roy Jacobsen skildrer dette store tidsspennet med en imponerende innsikt og kunnskap. At Jacobsen selv har bodd flere år på Helgelandskysten og har vokst opp i Groruddalen i Oslo, gir fortellingen ekstra troverdighet. 

Barrøy-trilogien: Tilbake til Seierherrene

Etter suksessen med Seierherrene, hadde ga Jacobsen ut kjente og kritikerroste bøker som Hoggerne (2005) og Vidunderbarn (2009). 

Hvitt_hav

I 2013 gir Jacobsen ut De usynlige (2013) og for første  gang siden Seierherrene, er han tilbake til det samme miljøet som han skildret i første del av den moderne klassikeren.

I De usynlige skriver han om kystproletariatet, fra et miljø han selv har kjent hele livet. Handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, fra 1913 til 1928. I Barrøy-trilogien følger vi hovedpersonen Ingrid Barrøy som vokser opp på Barrøy. 

Andre bok i trilogien Hvitt hav  (2015), er en frittstående oppfølger til De usynlige. Handlingen i boka foregår på Barrøy i året 1944-45. Ingrid er nå i 20-årene. Hun tror hun er alene på øya, men får i løpet av noen intense vinteruker oppleve en uvanlig forelskelse som får store konsekvenser for henne.

Rigels_øyne

I siste bok Rigels øyne (2017), har Ingrids datter er blitt ti måneder, og hun legger ut på en vandring gjennom Norge for å finne barnefaren. I støvler og kjole, med sekk på ryggen, reiser hun sørover. Hver gang hun ber om et sted å sove, legger hun fram sitt ærend: Er det noen som husker en russer som flyktet over fjellet den siste krigsvinteren? Underveis kommer hun bort i en rekke uforglemmelige menneskeskjebner. Dette er en sterk roman om et folk etter en krig, fortalt fra perspektivet til en uvanlig kvinne. 

Roy Jacobsen ble som første nordmann shortlistet til den gjeve Man Booker International Prize for romanen De usynlige. Fortellingen om Ingrid Barrøy, har fanget lesere over hele verden og trilogien passer godt for alle som vil forstå mer av landet vi lever i.

Litteraturkveld 8. november

Torsdag 8. november får Sølvberget et etterlengtet besøk av Roy Jacobsen i forbindelse med Schizofrenidagene i Stavanger 5. - 9. november. Journalist Harald Birkevold leder samtalen med Jacobsen. Det blir boksalg og signering i etterkant av arrangementet.

Billettsalg: 

 

Roy Jacobsen

Norsk forfatter (f. 1954) som debuterte i 1982, og fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for Fangeliv. Har skrevet en rekke bøker siden den gang, ofte med utgangspunkt i norsk historie på 1900-tallet.

Google+