Hopp til hovedinnhold

Kurs i redesign med Ingrid Bergtun

Kurs i redesign med Ingrid Bergtun

Hvis du fulgte med på Symesterskapet på NRK i fjor høst så du at deltakerne ble utfordret til å sy om de rareste tekstiler til lekre plagg.  

Både sykkelslanger, slips og ullundertøy var blant materialene deltakerne fikk bryne seg på. Og så ble det jo skikkelig tøft! Her kan du blant annet lese om hvordan det gikk da deltakerne sydde om gamle duker til fine bluser. Vi på Sølvberget kaster oss på redesign-bølgen!

Lørdag 25. august arrangerer vi kurs for ungdom fra 12 - 25 år med Ingrid Bergtun fra Symesterskapet. Sjekk bloggen hennes. 

Vi har 4 ledige plasser til kurset så meld dere på i dag!

IMG-7710

Ingrid Bergtun

Ingrid Bergtun er fra Stavanger, og skal ha redesign- og sykurs for ungdom i august. Hun har bare sydd siden 2016, og var dermed den ferskeste syeren i Symesterskapet. Hennes varemerke er håndsydde scrunchies, samt IngridTEE, T-skjorta som hun har utviklet sammen med Ingrid Vik Lysne.  

Ingrid viser at alle kan sy. Hun startet selv med søm i 2016. Et av de første prosjektene var å redesigne bestefarens skjorter til barneklær og topper. Etter det testet hun idé etter idé hvor sygleden og egenskapene økte fra prosjekt til prosjekt. På dette kurset skal deltagerne ta med herreskjorter som i løpet av kurset skal redesignes til topper.

 

 

 

Veronika Glitsch

14. og 15. april hadde vi redesign-helg med klesdesigner Veronika Glitsch. Hun er høgskolelektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, hvor Glitsch står beskrevet slik: "Veronika er Doktorgradsstipendiat under Doktorgradsprogrammet for Kulturstudier ved HSN. Tittelen på hennes doktorgradsavhandling er: "Fit in ready-to-wear Clothing - Towards a reduction of garment disposal". Veronika er emneansvarlig og underviser på "Design, Redesign og Søm av klær" på Institutt for tradisjonskunst og folkemusikk. Studiet gir 30 studiepoeng over 1 studieår."

Helgen startet med et foredrag om smart design, lørdag 14. april kl. 12.00. Smarte størrelser: kan bedre design få klærne ut av skapet? Bildet i speilet gir ikke samme effekt som når plagget hang på utstillingsdokka. Er det oss som har feil størrelse, eller er det designet som ikke er smart nok? Hver av oss kaster 24 kilo tekstiler årlig. Veronika gir innsikt i hvorfor, og forslag til løsningen.

Deretter var det redesign-kurs, der deltakerne lærte å sy om og tilpasse klær.

Her finner du Veronikas Facebook-side.

Monica Herredsvela

Monica fra Brusand kom til finalen i Symesterskapet, og er aktiv på Instagram. Jeg blir alltid glad når hun legger ut nye ting, for hun er glad i å bruke farger og mønstre i plaggene sine. I profilen skriver hun blant annet "tar bare spesielle, sprø syoppdrag". Hun hadde kurs på Sølvberget 5. mai om redesign og flere gamle plagg ble til nye. 

20

 

Litteratur om redesign og søm

På biblioteket har vi flere bøker innen tema redesign, vi har samlet et utvalg her:

Redesign av Connie Riiser Berge, Siri Berrefjord, Marianne Hildeng Vigneau

redesign

Redesign er både miljøvennlig, moteriktig og gøy. I denne boken viser tre av Norges fremste redesignere hvordan man kan sy klær av brukte plagg og tekstiler. Her finner man oppskrifter på ulike plagg, sydd av dynetrekk, gamle bukser og skjorter, hekleduker, pledd og gardiner. Omsøm er et fint sted å starte for den som ikke har sydd så mye, men gir også utfordringer for de mer drevne. Omtalen er utarbeidet av BS.

Redesign : interiør av Henrietta Thompson 

redesign interiør

En inspirerende og praktisk guide til hvordan du kan redesigne møbler og andre interiørdetaljer. Spar penger, spar miljøet og vær i forkant; ting verdt å ta vare på, kan brukes til noe. Guiden gir deg tips, steg for steg-prosjekter og et vell av inspirerende eksempler fra fremstående designere som Jasper Morrison, M. Wanders, Elisabeth Nossen og norskfødte Amy Hunting. Smart, fornuftig, underholdende og gjennomillustrert med mer enn 500 illustrasjoner viser boka hvordan du med stil kan få mest mulig ut av tingene dine. Forfatteren er en internasjonalt anerkjent designskribent og - kurator. Illustrasjonene og designet er laget av en internasjonalt anerkjent frilansillustratør og designer. Forlagets omtale.

Tivoli redesign av Charlotte Nilsen

tivoli redesign

Kunstneren Charlotte Nilsen presenterer i denne boken sin unike kleskolleksjon Tivoli, med fokus på redesign av klær. En inspirerende reise gjennom kunstnerens kreative verden. Elementer av ulike klesplagg demonteres og settes sammen til nye komposisjoner, bånd og rysjer, her med referanse til holbien, rysjen nederst på den samiske kofta legges til, og nye klær oppstår. Uttrykket blir hemningsløst og vakkert, styggpent og utfordrende. Redesign av beste merke. Og ikke nok med det. Leserne blir inspirert til å lage sine egne klær, og hvordan du gjør det er enkelt forklart i boken. En bok for alle som vil bli inspirert til å lage egne klær med eget særpreg og for en svært billig penge. Boken ble antatt som eget kunstverk på kunstutstillingen Nordnorsken 2010. Forlagets omtale

Redesign fra gammelt til nytt av Karen Marie Dehn

redesign fra gammelt

Design egne klær ved å gjenbruke gamle! Har du skapet fullt av klær du ikke bruker? Gi brukt tøy nytt liv med enkle og kreative grep. Lær å leke med ideer, farger og stoffer, og skap din egen stil. Boken tar utgangspunkt i ulike plagg de fleste har eller kan skaffe. Teknikkene er enkle og godt forklart. Boken inneholder ideer til gjenbruk av bluser, topper, skjørt og bukser, samt en del tilbehør som lysmansjetter, tepper og puter. Gamle duker blir til fine skjørt, nattkjolen blir til en skjønn bluse, og gamle bukser blir til stilige nikkers. Det er både moro og miljøriktig å gjenbruke gamle klær. Denne boken hjelper deg i gang. Forlagets omtale.

Lær å sy! : for nybegynnere i alle aldre av Elisabeth Lerheim og Malin Mongs

Laer-aa-sy!-For-nybegynnere-i-alle-aldre_productimage

Denne boken egner seg dersom man skal lære barn å sy, eller man er helt nybegynner selv. Boken inspirerer til å gå på skattejakt i skuffer og skap, og sy av det man har, enten det er gamle klær, pledd, duker eller gardiner. Her lærer man raske og enkle små prosjekter, alt forklart med bilder. Boken gir grunnleggende ferdigheter man trenger for å sy, siden er det bare fantasien som setter grenser. Omtalen er utarbeidet av BS.

Alle kan sy av Mari Melilot

alle kan sy

I denne boken tar forfatteren utgangspunkt i enkle, firkantede og runde former, og viser hvordan man selv kan sy klassiske, søte eller tøffe klær. Med noen enkle mønstre, kan man selv variere modellene i det uendelige med ulike stoffer. Her finner man mønster til yttertøy, fritidsklær og jobbantrekk. I tillegg får man oppskrifter på enkle vesker, nett og sekker som matcher klærne. Omtalen er utarbeidet av BS.

Heilt spesiell : sy barnas favorittplagg av Kristin Thorsnes

Heilt-Spesiell.-Sy-barnas-favorittplagg_productimage

Heilt Spesiells tredje sybok inneholder mer enn 35 oppskrifter på klesplagg til barn, fra størrelse 50 til 140 cm. Plaggene er myke, behagelige og tilpasset aktive barn. Hver oppskrift er utstyrt med en lett forståelig forklaring. Alle plaggene kan sys på vanlig symaskin, og man trenger ikke mye erfaring for å komme i gang. Mønsterark i full størrelse medfølger. Forfatteren har også laget en «syskole» med bilder og trinn-for-trinn-forklaringer. Kristin Thorsnes er av mange kjent som Heilt Spesiell på Facebook. Omtalen er utarbeidet av BS.

Kjolefest : for voksne av Kirsi Etula, Sunna Valkeapää-Ikola

Kjolefest-for-voksne_productimage

Boken inneholder mønstre til ti kjoler for voksne (str 34-46) samt en søt jentekjole. Her finner man kjoler både til hverdag og fest, krevende detaljer er godt forklart, og valg av materialer er viet stor oppmerksomhet. I tillegg til kjoler, får man også veiledning i å sy veske, sminkepung og sjal. De to forfatterne står bak en kjent finsk syblogg. Boken passer både for nybegynnere og mer erfarne. Obs: inneholder mønsterark. Omtalen er utarbeidet av BS.

Kult å sy : interiør, vesker, klær av Grete Gulliksen Moe

kult å sy

Denne boken henvender seg først og fremst til nybegynnere, men også mer erfarne syere kan hente ny inspirasjon og lære seg smarte teknikker. Her finner man oppskrifter på enkle bruksting som gulvputer, sofaputer, barnetepper, lappetepper, vesker, bager m.m. Alle modellene presenteres med mønster og trinnvise forklaringer, mye er sydd av nytt stoff, men også gamle stoffer er brukt. NB: utgitt første gang i 2015. Omtalen er utarbeidet av BS.

Sy selv av Bitte Hegtun og Cille Poppe

sy selv

I denne boken lærer man å sy enkle og praktiske ting som bærenett, hårstrikker og hårbånd, sminkepunger, snurpeposer m.m. Boken egner seg for nybegynnere i alle aldre, og har trinn for trinn-tegninger og enkle forklaringer. Forfatterne underviser i kunst- og håndverk i skolen, og holder også sykurs for barn og voksne. Omtalen er utarbeidet av BS.

Google+