Hopp til hovedinnhold

Grønn framtid etter viruset?

Grønn framtid etter viruset?

Kommer tiden etter korona til å bli grønnere enn tiden før? Litteraturhuset og Sølvberget samarbeider om en arrangementsserie på nett om dette. 

Et nytt syn på naturen? Kjetil Østli, Vigdis Vandvik og Lene Liebe Delsett

Sendt 4. juni 2020

Hva skjer med oljehovedstaden etter korona?

Sendt 7. juni 2020

Grønn omstilling nå?

Sendt 11. juni 2020

Stine Honoré fra Sølvberget og Åshild Lappegård Lahn fra Litteraturhuset møtte hverandre på en litt hakkete Zoom-linje for å ta en prat om et mulig samarbeid mellom hovedstaden og oljehovedstaden. Samtalen gikk omtrent som dette:

Skjermbilde 2020-06-02 kl. 09.23.17

Åshild: Kommer tiden etter korona til å bli grønnere enn tiden før?

Stine: Det kan vel fort gå dårlig. Det virker usikkert om klimatiltak kommer til å komme høyest på prioriteringslista etter denne krisa. Her i byen roper oljeselskapene etter økonomisk støtte for å sikre drift som før.

Åshild: Men samtidig har vi fått en bedre forståelse for sårbarheten i naturen. Folk i Oslo har gått tur i naturen tre ganger mer enn før viruset, og vil kanskje tenke at de må passe bedre på den framover.

Skjermbilde 2020-06-02 kl. 09.23.30

Stine: Ja, men vi må passe oss for naturen også, det er jo den som har gitt oss koronaviruet.

Åshild: Men hva som skjer med oljeindustrien er nok viktigere for klimaet enn at folk kommer seg ut i marka. Hvordan ser dette ut i Stavanger?

Stine: Industrien pleier iallfall å mene at det er en forutsetning for det grønne skiftet at de får holde på som vanlig. I så fall vil det meste forbli nesten som før her i oljehovedstaden.

Åshild: Koronakrisa kan jo være en unik mulighet til nullstille seg og begynne med noe annet enn olje?

Stine: Kanskje, men det er lettere å si for dere i hovedstaden enn her i byen. Og dere trenger pengene vi sender fra vestlandet for å planlegge den grønne omstillingen, ikke sant?

Naturen, oljehovedstaden og det grønne skiftet

Vi startet med en samtale om hvordan forholdet vårt til naturen kanskje kommer til å endre seg. Den ble sendt fra Litteraturhuset torsdag 4. juni. Søndag 7. juni var vi i Stavanger for å snakke om framtida til denne byen og spesielt til oljendustrien. Finalen var 11. juni. Da sendte vi fra både Oslo, Stavanger og Tromsø og prøvde å komme til bunns i om vi kan se for oss en grønnere framtid etter korona.

Google+