Hopp til hovedinnhold

Global podcast: Fra Charlottesville til Capitol Hill

Podcast om USA og ekstremisme

Hør podcast med Cathrine Thorleifsson og Hilde Restad hvor de samtaler om den politiske situasjonen i USA dagen etter innsettelsen av president Joe Biden.  

Onsdag 6. januar i år stormet tilhengere av president Donald Trump kongressbygningen på Capitol Hill. Kongressmedlemmene, som seremonielt skulle til å godkjenne resultatet av presidentvalget, ble evakuert. Samtidig som opptøyene pågikk, tvitret Trump at valget var stjålet fra ham og la ut en video der han sa at han elsker demonstrantene, men at de måtte gå hjem. 

Flere trekker en linje til stormingen av kongressbygningen fra opprøret i Charlottesville i 2017, der hvite nasjonalister, nynazister og tilhengere av «Alt right»-bevegelsen samlet seg. Store sammenstøt mellom nasjonalister og motdemonstranter oppsto, og president Trump uttalte at det var «gode mennesker på begge sider».

Joe Biden kalte stormingen av Capitol Hill «et angrep på demokratiets høyborg» og «en av de mørkeste dagene i USAs historie» og gjorde det svært tydelig at han ga president Donald Trump skyld for angrepet.  

– Ikke våg å kalle dem demonstranter. De var en opprørsk mobb. Opprørere. Innenlandsterrorister. Det er så enkelt, sier Biden. 

Hvorfor befinner USA seg i denne politiske situasjonen? Og hvordan kom de dit? Hør Cathrine Thorleifsson, forsker ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo og Hilde Restad, førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved Bjørknes Høyskole, samtale om den politiske situasjonen i USA dagen etter innsettelsen av president Joe Biden.  

Podcaster med globalt perspektiv fra Sølvberget:

Google+