Hopp til hovedinnhold

1150 år siden slaget ved Hafrsfjord

Av Holger Uwe Schmitt – Eget verk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50482426

Har du alltid tenkt at du skulle visst mer om vikingene? Da har vi arrangementene for deg.

Rikssamlingsjubileet er en nasjonal markering av at det er 1150 år siden slaget ved Hafrsfjord. Der seiret Harald Hårfagres styrker over motstanderne sine, og Harald Hårfagre ble Norges første rikskonge. (Les mer om historien på Rikssamlingsjubileets hjemmesider.)

Hafrsfjord ligger i Stavanger, og Sørvestlandet var en viktig maktbase for kongen. Derfor er det selvsagt at Sølvberget har flere arrangementer i forbindelse med dette jubileet:

  • Historiker Torgrim Titlestad kommer for å fortelle om det legendariske slaget i 872. Hvem deltok, og hva betydde slaget for Hårfagres videre kongsgjerning?
  • Forfatter Bergsveinn Birgisson holder foredrag med utgangspunkt i de kritikerroste bøkene Mannen fra middelalderen og Den svarte vikingen, som begge levendegjør vår felles vikinghistorie. Han forteller også om grepene han bruker for å skape en levende og engasjerende historiemidling både som forfatter og forsker.
  • Leseviter og forfatter Ørjan Zazzera Johansen gir oss et lesevitenskaplig perspektiv på sagalitteraturen. Hva skjer dersom vi leser sagaene med skjønnlitterære briller, og ikke de historiske brillene? Står det noe mellom linjene som kan gi oss et annet perspektiv og en annen leseglede? 
  • Og ikke minst: Var vikingene så brutale som ryktet tilsier eller var falske nyheter en greie allerede for 1200 år siden? Hvor sant er det som står i sagaene? Hvor kom Harald Hårfagre fra, og hvor stort var kongeriket hans? Hvis det har vært et gigantisk slag i Hafrsfjord, hvorfor finner vi ikke spor etter det? Velkommen til spørretime med eksperter i panelet.

Rikssamlingsjubileet logo

Skaff deg billetter her:

Google+