Hopp til hovedinnhold

Hva synes DU spryk betyr?

Hva synes DU spryk betyr?
Når blir et ord et ord? Er en bokstavsammensetting uten innhold og mening egentlig et ord? Spryk, for eksempel. Du finner det ikke i ordboka, du hører det sjelden bli sagt og du får garantert feil dersom du skriver det i en stil. Samtidig finnes det mange fenomener, gjenstander og følelser som mangler navn. Lyden av lyft som slippes langsomt ut av en ballong, kan den hete spryk, kanskje?
Spryk er...
I forbindelse med utstillingen Mitt språk ba vi om forslag til innhold i det - til nå - ubrukte ordet spryk. Vi fikk inn flere gode forslag, men måtte velge tre, som nå får både heder og ære, berømmelse og gavekort.
De tre vinnersvarene:
(eg. "skorpe") - sprekkdannelser i tørt oppkast
Av "spy" (norr. "spyja" og "tørke" (norr. "purka")
Kreatør: Tarje Holtvedt
Juryens kommentar: Forhåpentligvis et ord det går lenge mellom hver gang man får bruk for. Forslaget premieres likevel, ikke minst fordi det er et godt eksempel på hvor langt ned i språkmaterien man kan gå, hvis man bare vil.
Spryk betyr at man ikke gidder å forklare noe.
Begrunnelse: Fordi ofte er man trøtt eller har gjentatt en ting flere ganger, og da gidder man ikke forklare hele greia en gang til, eller man gidder bare ikke si det. Det er høfligere enn å si "drit i" for eksempel fordi det kan oppfattes som frekt.
Kreatør: Line Jacobsen
Juryens kommentar: Dette trengs i hverdagen! Sympatisk og menneskelig, godt eksempel på språket som praktisk verktøy.
ødeleggelse av et musikkinstrument etter å ha spilt på det
Hvorfor? Man trenger et ord for dette begrepet, og ordet "spryk" kan minne om lyden av en gitar, kontrabass, tuba, eller et annet musikkinstrument som i stor fart treffer et hardt gulv. (Eksempel: Jeg gjør et spryk.)
Kreatør: Morten Hagir
Juryens kommentar: Hva kan vi si? Hvordan i alle dager klarte Jimi Hendrix seg uten? Eller, hvordan var nå den historien....
Gratulerer!

Fant du det du lette etter

Spørsmål merket * er obligatoriske.

Takk for tilbakemeldingen!

Vi svarer ikke på henvendelser her, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre!

Google+