Hopp til hovedinnhold

Et iskaldt glass melk?

Kan man si "et iskaldt glass melk" når det egentlig er melka som er kald, ikke glasset? Dersom du er opptatt av språklige detaljer, er dette et eksempel på spørsmål du kanskje har lurt på. Norsk språkråd svarer, så får det være opp til deg om du er enig eller uenig ...

Denne formuleringen består av en såkalt mengdehelhet ("et ... glass med melk") og et adjektiv ("iskaldt"). Det noen reagerer på, er at adjektivet, som beskriver "melk", er stilt foran det første substantivet, nemlig "glass".

Uttrykksmåter som "et iskaldt glass med melk" og "en varm kopp med kaffe" er trolig temmelig vanlige i talemålet. Forklaringen på at de oppstår, er at mengdehelhetene ("glass med melk", "kopp med kaffe") oppfattes nettopp som helheter (som de altså er), slik at man setter adjektivet foran helheten og lar det beskrive den under ett. Det er da ikke ment at bare glasset er iskaldt, men glasset med melk. (Noen vil for øvrig argumentere med at også glasset og koppen faktisk er eller blir henholdsvis iskaldt og varm etter hvert!)

Hvis du vil lese mer om dette, kan du slå opp i Finn-Erik Vinje: "Moderne norsk" (Universitetsforlaget 1987), side 192. Vinje nevner der formuleringen "en sterk kopp med kaffe", som han generelt vil godta. Noen vil skille etter sjanger. "Et iskaldt glass med melk" virker trolig mer muntlig eller folkelig enn alternativet, og da er dette funksjonell språkbruk ut fra sjanger og sammenheng.

Kilde: Norsk språkråd

Les flere språkspørsmål og –svar her.

Fant du det du lette etter

Spørsmål merket * er obligatoriske.

Takk for tilbakemeldingen!

Vi svarer ikke på henvendelser her, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre!

Google+