Hopp til hovedinnhold

Slik får vi julestemning

Slik får vi julestemning

Hva må til for at vi på Sølvberget skal komme i julestemning? Det er alt fra skrekkfilmer til juleevangeliet!

Det er noen ting som bare må med for at det skal bli jul. Jeg har spurt mine kolleger hva som må til for at de skal få julestemning.

For min egen del, i likhet med mange andre, er "Tre nøtter til Askepott" obligatorisk. Den må surre i bakgrunnen på julaften formiddag, selv om jeg ikke nødvendigvis setter meg ned og ser hele filmen fra start til slutt. Etter 30 år kan jeg den jo utenatt. 

tre nøtter til askepott

Og så må jeg nevne julesangen "Deilig er jorden". Den er så fin at jeg får gåsehud av å skrive om den. Det er så flott at så mange julekonserter og julegudstjenester avsluttes med den, gjerne akkompangert av korps eller orgel. Det er skikkelig høytidsstemning, og når vi har sunget den, da er julen der. 

 

Jane:

Hos oss blir det ikke jul før jeg har sett "Love actually" ( hvert år siden den kom ut), sammen med kjæresten min. Og så må vi lese "Julemysteriet" med hele familien samlet hver kveld . 

love actually

 

Anne:

Jeg gleder meg veldig til jul hvert år. Det høres sikkert litt rart ut, men i år så begynte jeg allerede etter påske å glede meg til neste jul. Den ene grunnen var fordi jeg hadde det så travelt sist julefeiring at det ble en skikkelig ekspressjul for oss. Julen var over nesten før jeg hadde fått tid å virkelig feire den. Jeg hadde jo selvfølgelig gledet meg, men vips så var den over. I år har jeg til gjengjeld en veldig god grunn til å glede meg, for vi flytter inn i nytt hus TIL JUL!!!! Bare tanken på det å pynte til jul i nytt hus er helt ekstatisk for meg. Dette har jeg visst i et helt år før huset nå står ferdig bygget og klar til innflytning. Julepynten er noe av det første som er flyttet inn!

Anbefaler alle julemagasiner som viser interiørbilder av julepynting av hjemmet.

Anbefaler juleboka "Lises jul". Her finnes alle de gode gamle oppskriftene på julemat, men også nye vrier på rester av julemat, samt masse julestemning.

Lises jul

 

Joar

Må alltid se "Flåklypa Grand Prix" på julaften, siden dette har vært tradisjon siden jeg var liten snørrunge. Ser også alltid de to første "Home Alone"-filmene og "Die Hard". Ellers varierer jeg litt, og prøver å finne noe nytt hvert år innen forskjellige sjangere. Alt fra "Tante Pose" (finne denne overraskende underholdende) og "The Snowman" til min favoritt - obskure skrekkfilmer, som for eksempel "Black Christmas". Leser også  ofte "The Stupidest Angel" ("Engelen fra helvete" på norsk) av Christopher Moore, en herlig blanding av mysterie, fantastisk og absurd humor, samt ikke minst - zombier.

Flåklypa

 

Ebbe

Trille marspiankuler. Dytte nedi mokkabønner. Smake litt, mens jeg hører julemusikk (gjerne Johnny Cash – "The Christmas collection" og Beach Boys – "The Christmas album"). Alt dette sent på lille julaften, etter at resten av familien har pyntet juletreet (som jeg har båret inn). Før vi spiser julemiddagen på julaften leser vi forresten juleevangeliet (Lukas 2, 1-20 i Bibelen) . 

 

Ingunn

Jeg har en tradisjon med venninnene mine som vi kaller Juleseremoni. Vi har holdt tradisjonen gående helt siden ungdomsskolen! Med små variasjoner foregår det slik: Vi møtes bittelille julaften og spiser grøt med mandel, drikker gløgg med vin, åpner hverandres gaver en etter en mens alle følger oppmerksomt med. Og så ser vi gjerne en julefilm. Det er en veldig hyggelig tradisjon som jeg håper vi klarer å fortsette med.

 

Olav

Når jeg hører på denne juleplaten, Rosa frå Betlehem, innspilt i Fødselskirken i Betlehem kommer jeg i skikkelig julestemning. Vakkert fremført av Sondre Bratland, Iver Kleive, Knut Reiersrud, Paolo Vinaccia og Suheil Khoury.

 

Astri

Lage Fingerkremkjeks. Julekonsert - og "O helga natt" må være med!

 

Mette

Pakkekalender til ungene. Pepperkakebaking og pynting av pepperkakehus.

 

Christian

De siste årene har de spirituelle sangene til John Jacob Niles blitt klare julefavoritter. De minner om den mer tradisjonelle julemusikken, men Niles' uimotståelig rare stemme gir sangene en edge og mystikk. Ellers kommer jeg også i stemning av musikken til Arvo Pärt som i tillegg fungerer som et beroligende middel når julestresset kicker inn.

 

May-Britt

Bake kakemenn med bestemorsgutten, og julemusikk på spilleren.

pexels-photo-185360

 

Eli

Ajax sin historie "De små armane" og "Love actually". Julemusikk, og så er det stas å pynta juletreet.

 

Lotte

Mørke bygater med julelys og julemusikk.

 

Dorthe

Pepperkakebaking med ungene, lys og julepynt i mørketiden, julemusikk i bilen på vei til juleferie, snø (det er jo lov til å drømme) og Alf Prøysen selvfølgelig:)

 

Aud Jorunn

Utrolig mange dyre, men litt harry julepynteting som fyller opp alle vinduskarmer og går rundt og rundt og synger og spiller og lyser opp tilværelsen. Og krybber fra alle land jeg har besøkt!

 

Gerd

Før jul hvert år legger Gerd ut bilder av sin styggpene julepynt på Facebook. Se eksempel under:

julepynt

 

Ann-Helen

Julemusikk! Jeg hører på julemusikk fra 1. desember, det gir meg julestemning.

 

Eli Gunn

En av de hyggeligste juleforberedelsene som har gitt meg en fantastisk julestemning ble skapt her på Sølvberget. I fjor og iforfjor var jeg så heldig å få lov til å være med å sette opp Pepperkakebyen i 1. Etasje. Det var så koselig å først å gå rundt å se på alle de flotte pepperkakehusene og kunstverkene, for så å plassere dem utover slik at de var med å danne en pepperkakelandsby. Mange hadde laget kjente bygninger fra Stavanger, og de skulle plasseres sånn noenlunde i forhold til hverandre. Så skulle modelljernbanen monteres, slik at toget kunne tøffe rundt, bomull skulle danderes, greiner skulle bli til trær, kunstig snø ble kastet over, og lyset var så dunkelt og effektfullt. Det ble en helt magisk julestemning av å være inne i denne pepperkakemonteringsbobla. 

Se-bilder-fra-pepperkakeaapningen_medium

I hele desember luktet de to magasinene pepperkaker når vi skulle ned å hente bøker.  Jeg kan ennå huske og liksomlukte den intense pepperkakelukta fra pepperkakebyen. Det gav meg julestemning og jeg klarer ennå å mane denne lukta fram igjen, foruten de bildene som har dannet seg på netthinnen, og så kan jeg ta fram igjen og se på de bildene jeg tok av pepperkakehusutstillingen. Da kommer denne magiske  julestemningen tilbake.

(I år har vi levert stafett-pepperkaka videre til Oljemuseet)

For mer julestemning, kom innom og lån ei julebok eller to på biblioteket!

Google+