Hopp til hovedinnhold

Nobels fredspris deles ut i dag 10. desember

Nobels fredspris deles ut i dag 10. desember

I dag 10. desember 2020 mottar verdens matvareprogram (WFP) fredsprisen for sin innsats i kampen mot sult, for dets bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt.

For nøyaktig ett år siden ble Etiopias statsminister Abiy Ahmed belønnet med Nobels fredspris for å ha oppnådd en fredsavtale med nabolandet Eritrea etter mange års tilstand av “ikke krig, ikke fred”. I dag mottar han sterk kritikk fra flere hold etter at han beordret et militært angrep mot Tigray-regionen nord i Etiopia. Etiopiske kampfly har bombet en rekke mål, og det er uklart hvor mange som er drept i angrepene. Sivilbefolkningen flykter til nabolandet Sudan i tusentall, og eritreiske flyktninger som har oppholdt seg nord i Etiopia har blitt tvangsreturnert til landet de flyktet fra.

Abiy Ahmed er langt fra den første fredsprisvinneren som har gått til krig:

  • Barack Obama førte krig på to fronter, i Irak og Afghanistan, da han mottok fredsprisen i 2009.
  • Myanmars leder Aung San Suu Kyi fikk fredsprisen i 1991 for sin lange kamp mot militærjuntaen, nå styrer hun sammen med landets militære, og er anklaget for folkemord og etnisk rensing av den muslimske minoriteten rohingya.
  • USAs utenriksminister Henry Kissinger og Nord-Vietnams forhandlingsleder Le Duc Tho fikk fredsprisen i 1973 for å ha forhandlet fram en våpenhvile som ikke holdt. Le Duc Tho nektet å ta imot sin del av prisen og Vietnamkrigen raste videre.
  • USAs president Theodore Roosevelt mottok Nobels fredspris i 1906 for året før å ha forhandlet fram en avtale som fikk slutt på den russisk-japanske krigen. Han fikk kritikk for å delta i flere kriger.

Hva er det som skjer i Etiopia i dag? Hvorfor har fredsprisvinneren gått til krig mot eget land? Hør podcast med professor og Etiopia-kjenner Kjetil Tronvoll.

Google+