Hopp til hovedinnhold

Regissører som bruker musikk på en god måte:Quentin Tarantino og Edgar Wright

Regissører som bruker musikk på en god måte:Quentin Tarantino og Edgar Wright

Her er et par filmregissører som etter min mening lar musikken spille en rolle.

Quentin_Tarantino_by_Gage_Skidmore_small

Quentin Tarantinto foto Gage Skidmore

Si hva du vil om Quentin Tarantinos filmer. Har selv stor sans for alle han filmer, til og med Jackie Brown. Skal man være kontroversiell, så har jeg har en del å grine på når det gjelder Django Unchained og Inglorius Basterds, men det får vi ta en annen gang. Musikken kommer i alle fall til sin fulle rett. 

Akkurat som med rollebesetningen i filmene, bruker Tarantino gjerne gamle “slitere” innen forskjellige sjangere i soundtracket. Gjennom dette vekkes opp ny oppmerksomhet rundt fordums musikk. Mye setter seg i hjernebarken, uten at man skal klage av den grunn. “Stuck in the middle with you” snurrer ofte i øret. Eller skjærer. Du forstår sikkert referansen.

Musikken blir sydd inn i fortellingen på en helt nydelig måte . Kunne jo tatt for meg får meg film for film, men nøye mer for nå med å nevne at periodemusikken som ble brukt i sisteverket “Once Upon a Time in Hollywood” gjorde en allerede vidunderlig film mer fullkommen.

800px-Edgar_Wright_-35706257512_small evea rinadi

Edgar Wright foto Eva Rinadi

Edgar Wright leker seg med flere sjangere, men er kanskje mer “ung” i formen, med alt fra nydelige og behagelige låter til mer rocka saker. Og du, hvor treffsikker musikkbruken er.

Musikken er på mange måten en stor "del" av historien i “Scott Pilgrim vs the World” (undervurdert film generelt) og fantastiske “Baby Driver”. Men syns den er like bra bygd inn i “Hot Fuzz”, som meget mulig er min yndlingskomedie. Og i få filmer har en Queen - låt blitt like bra plassert som i “Shaun of the Dead”. I “The World’s End” derimot, var ikke alt etter samme standard. Ok film, men mine forhåpninger ble jo ikke helt møtt. Ellers ser jeg da virkelig frem til 2021s “Last night in Soho”.

Her har jeg laget en spilleliste som blander sammen musikk fra Tarantino og Wrights filmer:

 

 

 

 

Google+