Hopp til hovedinnhold

Prince og de

Prince og de

Selv om kvaliteten ofte holder en høy standard er det slik at veldig mange av disse artistene ikke synes av å ha fått kommersiell drahjelp som følge av samarbeid med Prince. Man kan nesten snakke om en omvendt Midas-touch. Her er en liten gjennomgang av musikere som har nære forbindelser til Prince, enten de er dypt inspirert av ham, covrer sangene hans, har samarbeidet med eller blitt produsert av ham. 

 

The Bangles

The Bangles fikk sitt store gjennombrudd takket være Prince. Den første nesten-hit'en var Going down to Liverpool, som var en coverversjon av Katrina and the Waves`original. Med Manic Monday (1986) kom deres definitive gjennombrudd. Skrevet av "Christopher" som var en av vår helts mange pseudonymer. Nå fikk de jo et par store hits til, men de hadde vel blitt oppløst mye tidligere hadde det ikke vært for denne perlen av en sang.

 

Sheena Easton

Sheena Easton vant en talentkonkurranse på BBC og fikk en hit med 9 to 5. Videre sang hun tittelsangen til Bond-filmen For Your Eyes Only, forøvrig en av de bedre Bond-sangene (den beste er jo Licence to kill med Gladys Knight), og etablerte seg så i USA. Fra å være den snille nabojenten skiftet hun image og ble en mer uavhengig ung kvinne. Så uavhengig ble hun at hun spilte inn Sugar Walls skrevet av Alexander Nevermind. En sang som sier at kvinners velvære ikke trenger å være avhengig av andre enn dem selv. En sang senatorfruene, de som fikk innført Parental advisory klistremerkene på cd`er, ikke likte noe særlig, og den ble nummer én på deres filthy 50 liste. En annen sang på denne var WASP`s Fuck like a beast. Videre var det to sanger på hennes niende album, 101 og Cool love, skrevet og produsert av Joey Coco. Hun sang senere duett med Prince på U got the look og Arms of Orion.

 

Champagne og The Time

Champagne var bandet Prince var en del av før han gikk solo. Flere av medlemmene her dannet i 1981 The Time. Det er dette bandet som konkurrerer med Prince i Purple Rain og en ser dem igjen i slutten av Kevin Smith`s Jay and Silent Bob strike back (2001). Vokalist Morris Day har også en rolle i Renny Harlins geniale The Adventures of Ford Fairlane (1990). Deres desidert største hit var Jungle Love og de samarbeidet nært med Prince. Så nært at på debutalbumet The Time hadde Prince både produsert det og skrevet flere av sangene. Denne gangen med pseudonymet Jamie Starr. Dette ble gjentatt på albumene What Time is it? (82) og Ice Cream Castles, men her ble vokalist Day og gitaristen Jesse Johnson også kreditert. Siden fulgte Pandemonium (90) og deres foreløpige siste Condensate i 2011.

Gitaristen i bandet The Time var Jesse Johnson og hans solokarriere gikk tapt i personlige problemer. Han rakk allikevel å få med seg en sang på soundtracket til Pretty in Pink. I godt selskap med blant andre New Order, OMD og Echo and the Bunnymen. Get to know ya er en sang Prince kunne ha vurdert å la bli en av B-sidene på singler fra Purple Rain, men skrevet og fremført av Johnson.

Trommeslageren Jellybean Johnson startet senere som produsent og hans virkelig claim to fame er at han har produsert Janet Jackson`s Black Cat fra albumet Rhythm Nation 1814. Han har også produsert en annen av mine favoritter, Nona Hendryx.

 

Nonah Hendryx

La oss dvele litt ved Nona Hendryx (1944-). Hennes karriere startet i 1961 og senere ble hun medlem av LaBelle, hvor den sentrale figuren var Patti LaBelle. I 1974 fikk de sin største hit med Lady Marmalade. Hennes første soloalbum, Nona Hendryx, kom i 1977. Det ble ingen umiddelbar suksess og i 1980 er hun korist på Talking Heads' geniale album Remain in Light (produsert av Brian Eno og med gjestemusikere som Robert «Addicted to love» Palmer på perkusjon, gitaristen Adrian Belew (David Bowie og King Crimson) og trompetisten med den kanskje mest særpregede lyden noensinne, Jon Hassell. To år senere er hun vokalist på Bill Laswell og Michael Beinhorn`s No Wave band Materials debut-EP Bustin Out. Året etter er hun en av flere vokalister på deres debutalbum One Down. Her synger også en pur ung Whitney Huston. Henne andre soloalbum, Nona, kommer i 1983 og følges av The art of defense i 1984. Disse to platene er vel hennes mest vellykkede både kritikermessig og musikalsk.  Så på hennes femte soloalbum, Female Trouble 1987, finner en sangen Baby Go-Go skrevet av vår venn J. Coco.

 

Janet Jackson

Det er mange grunner til å like Janet Jackson. Hun var/er/vil være (?) pen, hun var dyktig i TV-serien Fame, vi er like gamle og hun er ikke sin bror. Det har heller aldri vært tvil om at hun var talentfull. Så med tittelsangen fra hennes andre album Control var det noe umiskjennelig Prince-aktig over det hele. Grunnen til dette var Jimmy Jam og Terry Lewis. Et av 80-tallets hotteste produsentpar og tidligere medlemmer av The Time. De fortsatte samarbeidet med ms.Jackson og har en rekke andre suksesser å vise til.

 

Backingbandene 

Bandet The Revolution var backingbandet til Prince fra rundt 1980. Først nevnt i speilvendt skrift på coveret til 1999. Siden var de en essensiell del av den musikalske opplevelsen fra Purple Rain til og med Parade. De turnerer fremdeles og spiller sanger fra denne perioden.

Hva som skulle bli til The new power genereation spiller på albumet Lovesexy. Fra og med 1990 og til 2013 er dette Prince`s offisiellle backingband.

Fra 2013 blir det jentetrioen 3rdeyegirl. Prince utgir plater med begge og med sistnevnte blomstrer han virkelig opp. Hvordan de endrede konstellasjonene og hvorfor The Revolution endret medlemmer og til slutt ble oppløst får noen andre skrive om. Når det kommer til The Revolution og det som skjedde videre er det en ufrivillig såpeopera.

Noe av det enestående som kom som følge av oppløsningen av The Revolution var Wendy & Lisa. Barndomsvenninnene Wendy og Lisa gikk sammen og ga ut tre glimrende album. Der får de vist at de var mye, mye mer enn backingmusikere. De ga ut: Wendy and Lisa (1987), Fruit at the Bottom (1989), Eroica (1990), Girl Bros. (1998) og White Flags of Winter Chimneys (2008). De har også skrevet flere soundtracks. Etter de tre første studioalbumene mistet jeg oversikten, men har hørt positive ting om fortsettelsen.

En kort innskytelse: I 1993 kom Prince: The Hits/The B-sides, hvor han hadde valgt ut 31 av sine hits, en god del utelatt, supplert med tre nye geniale sanger (Pope, Pink Cashmere og Peach) og en overjordisk vakker liveversjon av Nothing compares to U sammen med Rosie Gaines. Og som bonus får en 20 B-sider som de fleste andre artister ville ha ønsket å kunne presentere som sine singlers A-sider.

 

Sheila E

En av de som fikk sitt definitive gjennombrudd takket være Prince er Sheila E. Med hennes The glamorous life (84) og A love bizarre (85) skrevet sammen med Prince fikk hun to store hits. Senere ble hun medlem av Princes liveband, men har aldri siden vært i nærheten av den populariteten hun oppnådde på tidlig åttitall.

 

Jill Jones

En annen kvinnelig artist som tok skrittet fra gospel og inn i Princes sfære, var Jill Jones. I 1987 kom hennes selvtitulerte debutalbum. Flere av sangene er skrevet av Prince og en av dem stiller det spørsmålet mange menn ennå finner ubesvart. G-spot oh where can you be?

 

Nothings Comperes 2 U 

Sinead O`Connor fikk en gigantisk hit med sin versjon av Nothing compares to U. Dedikert til Le Pack of Fags og inderliggjort med tåren i videoen. Hun forteller videre en historie hvor hun i samtale med Prince får han så provosert at han skal drepe henne. I redsel for sitt eget liv blir hun forfulgt av en nesten-dverg i platåsko. Nå var det sånn at den første innspillingen av denne sangen var det The Family som stod for. Et band Prince hadde satt sammen og som bestod av Eric Leeds (saksofon), Susannah Melvoin (sang, søsteren til Wendy og som senere hadde et lengre forhold til Prince), tidligere nevnte Jellybean Johnson og vokalist St Paul. Det som er det morsomme med denne sangen er at Prince skrev den etter at hushjelpen hans sluttet. It`s been na na na days.

 

Christer Falck og Shockadelica 

Hvis det er et menneske i Norge en kan si har litt peiling på dette med Prince og ting relatert til han så må det være Erna Solberg. Så etter å ha våknet opp fra det marerittet, ristet av seg den alvorlige villfarelsen og kommet til sans og nasjonal samling igjen, blir svaret selvfølgelig Christer Falck. Han kom opp med en av de mest geniale bursdagspresangene til Prince noensinne. Noe Prince og hans management umiddelbart mislikte. En fem cd`ers boks, Shockadelica, hvor norske artister gjorde sine versjoner av hans sanger, og hvor selv middelmådigheter kan briljere bare de blir gitt en bra nok sang. Denne utgivelsen var ikke preget av middelmådigheter og en kan nesten bli litt stolt over det å være norsk når en fikk med seg hvilke kvaliteter den inneholdt.

 

A-ha 

A-ha sitt album Memorial Beach (1993) ble spilt inn i Paisley Park studios og produsert av David Z. Denne hadde tidligere samarbeidet med Prince på flere prosjekter.

 

Jentegrupper

Så var det Prince sitt forsøk på å stable på bena jentegrupper. Først ute var Vanity 6. De ga ut et studioalbum Vanity 6 og deres største hit var vel Nasty Girl. Denne blir covret av Lene Alexandra på Shockadelica. Året etter sier Vanity (Denise Katrina Matthews 1959-2016) takk for seg og går solo. Hun blir erstattet av Appolonia Patricia Kotero (1959-). Trioen blir da Appolonia 6 og Appolonia overtar den kvinnelige hovedrollen i Purple Rain som var skrevet for Vanity. Appolonia 6 sitt eneste album kommer i 1984 og singelen som kanskje huskes var Sex Shooter. I 1989 kommer EP`en Cat Dancer ut og artisten bak den var Prince sin danser og koreograf fra Lovesexy Cat Glover.

Jentebandet Klymaxx ble startet i 1979 og den kvinnelige trioen Madame X ga ut sitt ene album i 1987. Fellesnevneren her er produsent, låtskriver og trommeslager Bernadette Cooper. Begge disse gruppene har mye til felles med Prince og hans musikalske uttrykk, men noe samarbeid med ham har det ikke vært snakk om, som jeg vet om. Spesielt når det kommer til Madame X er dette meget selvsikre kvinner, uten noen tilsynelatende problemer med egen seksualitet, som fremfører sanger inspirert av eller som kunne ha inspirert Prince? Madame X hadde også sangen Action Jackson på soundtracket (1988) til filmen med samme navn og hvor Carl Weathers hadde hovedrollen. To av de kvinnelige rollene ble spilt av Sharon Stone og Vanity.

 

Mayte Garcia og Mavis Staples

Hans fremtidige kone, Mayte Garcia, ga ut albumet Child of the sun i 1995.

Mavis Staples (1939-) var lenge medlem av familiegruppen The Staple Singers. Deres repertoar bestod hovedsakelig av gospel. Hennes første soloalbum kom i 1969 og hennes sjette, Time waits for no one kom i 1989. Her var seks av de åtte sangene skrevet av Prince og albumet er også produsert av ham. På albumet The Voice er syv av tolv sanger skrevet av Prince og han er igjen en av produsentene. Hun gjør en coverversjon av Positivity fra albumet Lovesexy og en ny versjon av Melody Cool fra Grafitti Bridge. Det som er litt synd er at disse to albumene ikke viser Mavis Staples fra sin beste side. Sangene er dessverre ikke bra nok. Senere samarbeider hun med Jeff Tweedy fra Wilco og alt ble så meget bedre.

 

The Three O'Clock

The Three O`Clock startet i 1981 som The Salvation Army. Navneskiftet kom i 1982 og de oppnår en viss suksess. Et band en kan mistenke hadde hørt litt på britiske XTC. Så i 1988 kommer deres album Vermillion ut på Paisley Park. På dette albumet finner en Neon Telephone skrevet av Prince. Deres versjon av denne sangen er faktisk albumets svakeste spor. Ellers et fortreffelig album med psykedelia-light popsanger.

 

Ingrid Chavez

Ingrid Chavez har en rolle i filmen Grafitti Bridge. Ikke spør meg hva hun spiller eller hvordan hun passer inn i handlingen. Det visste vel kun Prince og ingen andre, som med resten av denne filmen. Albumet May 19, 1992 er et de få albumene jeg har ønsket å eie, sammen med EP`en hvor Deacon Blue covrer Burt Bacharach og Hal David, men aldri fikk tak i. Der fremsier eller synger hun sin poesi som akkompagneres av Prince. Albumet finner en på Youtube: 

  

 

Prince covrer andre

Så bare nevne to av de mange coverversjonene Prince rakk å gjøre. Først Joan Osborne`s One of Us på albumet Emancipation (1996) og den overjordisk vakre versjonen av Joni Mitchell`s A Case of You fra albumet A Tribute to Joni Mitchell (2007).

 

Paisley Park-utgivelser (listen hentet fra Wikipedia) 

Google+