Hopp til hovedinnhold

Orgelnatt med Shiva Feshareki

Shiva Feshareki (foto: Anne Helen Robberstad)

Shiva Feshareki er en komponist basert i London, og har platespilleren som sitt spesialinstrument. 4. september skal Feshareki fremføre Live turntable composition i Stavanger konserthus. Verket er basert på LP-plater med orgelmusikk som hun har funnet på Musikkbiblioteket.

Prisvinnende komponist, lydkunstner og "turntablist" Shiva Feshareki, fra London, er invitert av Nils Henrik Asheim til Stavanger. Hun er blitt utfordret til å skape en "live turntable" komposisjon basert på orgel-LP plater. Hun plukker ut platene i Stavanger bibliotek og bruker disse på Orgelnatt lørdag 4.september, i et oppsett med to platespillere og diverse elektronikk, og høyttalere i surround rundt publikum.

Asheim har intervjuet henne om hennes forhold til LP-plater og orgelmusikk:  

 

Shiva Feshareki finner LP-plater til Orgelnatt (foto Anne Helen Robberstad)

Hva fascinerer deg med LP-plater?

Det er fantastisk å komme til dette biblioteket med denne veldig varierte samlingen av orgel-LPer. De representerer musikk som ble utøvd i bestemte perioder og tidspunkter, og med å bruke dem så er jeg med å dele et levende arkiv.

 

Du har platespilleren som ditt instrument? Hva kan folk forvente seg av konserten?

Alt vil dreie seg om LPene, så jeg velger meg nå et lite utvalg fra biblioteket basert på hva jeg synes klinger mest interessant. Så vil jeg manipulere disse live ved å endre hastighet, snu retningen, lage loops av materialet. Jeg lager altså en ny komposisjon basert på tidligere komposisjoner. Dermed får du et krysningspunkt mellom et punkt i tiden og et annet. Det interesserer meg hvordan noe av lyd-identiteten til disse innspillingene fra en bestemt tid kan beholdes selv gjennom en nåtidig transformasjon.

Dessuten har jeg med meg lydprogrammerer Andy, som vil bruke platespillerens bevegelser til å styre hvordan lyden projiseres i surround-anlegget. Dermed blir platens spinning en del av rommet og lytteopplevelsen.  En ny og mer fysisk måte å oppleve en LP-plate!

 

Hva er ditt forhold til orgel?

Jeg har absolutt en "connection" til orgel. Jeg elsker det fysiske ved lyden, og ser fram til kombinasjonen mellom live elektronisk lyd og den naturlige og omsluttende klangen av orgel som er innebygd i selve bygningen. Jeg spiller regelmessig sammen med en organist, Kit Downes, og det er spennende å få et nytt perspektiv på dette nå, når det denne gangen blir meg selv som spiller orgelmusikken.

 

Shiva Feshareki lytter til orgelmusikk på LP (foto Anne Helen Robberstad)

Ser du fram til Orgelnatten?
Jeg er kjempeglad for denne invitasjonen til å komme hit og kunne jobbe med orgelplatene, det er en utrolig spennende utfordring, og jeg ser enormt fram til kvelden!

 

Hvilken bok om musikk vil du anbefale?

"The Mysticism of Sound and Music" av Sufi-læreren og musikeren Hazrat Inayat Khan.  Den gir virkelig et alternativt blikk på hva musikk er, og hvordan det relaterer til livet, fysikken, universet og så mange ting.

 

Kan du trekke frem tre plater du vil anbefale? 

 

Se en tidligere opptreden av Shiva Feshareki her: 

Google+