Hopp til hovedinnhold

Orgelfest!

Orgelfest!

Det nye orgelet i Konserthuset er innviet. Organist Nils Henrik Asheim gir oss musikktips og nyttig informasjon om praktinstrumentet. 

Orgelfest gikk av stabelen mellom fredag 22. og søndag 24. februar. De mange og varierte arrangementene viste fram alle instrumentets fasetter.
Konserthusorganist Nils Henrik Asheim sørget for at regionens innbyggere ble kjent med det massive instrumentet.
 

Innkjøring 

Fra toppen

Asheim forteller at orgelet kom inn i Fartein Valen for cirka ett år siden, i løse deler. Det hadde da vært prøvemontert på verksted i Fredrikstad.
- Til åpningen av konserthuset i september var alt sammen på plass, men mye av finarbeidet gjensto. Det er derfor det har vært flott å ha et halvt år nå til innkjøring av instrumentet, forteller Asheim.  
Han forteller at orgelbygger Jan Ryde har vært i Stavanger i flere perioder og intonert. Det vil si justert klangfargen i hver enkelt pipe. Det var ingen liten jobb når man vet at det totalt er 4.500 piper.

De som har vært og prøvespilt instrumentet, er fulle av lovord.
- Det fyller rommet på en fantastisk måte, det er mektig men ikke brutalt. Selv de svakeste klangene lever og blomstrer. Det er ingen tvil om at det blir et av Norges mest ettertraktede orgeler, mener organisten. 

Hva skal det brukes til?

Hva er egentlig bruksområdet for et slikt orgel. Vi lar Asheim ramse opp:
- Jo, symfonier med orgel så klart - men også Bach-konserter, film med levende orgelmusikk, orgel pluss elektronisk musikk og mye mer. Under Orgelfesten får vi prøvd ut mange av disse kombinasjonene. Det er et enormt repertoar av klassisk musikk, men også store muligheter for å lage ny musikk, sier han. 

Musikktips

orgelfest1

Noe av alt det som finnes av innspillinger, bøker, filmer og noter relatert til orgelmusikk er nå stilt ut i Musikk- og filmbiblioteket på Sølvberget i anledning Orgelfest. Der har de ansatte selvsagt også funnet fram noen av Asheims innspillinger. Flere smakebiter finnes også på Spotify:  

 

Asheims 10 på topp

(Alle lenkene går til Spotify)

Alle orgelbilder: Olav Bjørkum

Fakta om orgelet

Orgelet i Stavanger konserthus har 65 stemmer og er bygget av Ryde & Berg.

Det rommer 4.554 piper og teller 65.000 enkeltdeler, alle håndlagede.

Fasaden er tegnet av arkitekt Ulf Oldæus.

Google+