Hopp til hovedinnhold

Musikkhistorier fra Rogaland

Frode Rønli selger fersk råkk foto: Skjalg Omdal

Har du hørt om spelemannen som skjøt seg selv i fingeren da han var på måkejakt på Karmøy? Det får du høre om her, i tillegg til Vikings første punkhyllest, Stavangers første dikterinne, Haugesunds Elvis og Motorveimassakren som ble for mye både for MGP og NM i rock.

Fersk råkk på Torget 

Vinteren 1978 stilte Frode Rønli med plakaten «Fersk råkk» på Torget som et salgssstunt for Stavangerensemblets singel «Kan ‘kje finna fingen» . De føyk avgårde som varmt hvetebrød.

d

 

Motorveimassakren

Bandet Visegutta, med utspring fra Solborg folkehøgskole, satte seg opp mot det som var politisk korrekt med ironi og sarkasme. Et forsøk på å delta i MPG ble raskt avvist av NRK. Derimot deltok de under NM i rock med sangen «Motorveimassakren», som handlet om blant annet HIV og AIDS. Publikumet tok dette med godt humør, mens tekstens budskap ble for mye når det gjaldt jurymedlemmene. De reagerte med å diskvalifisere Visegutta. Det kom ellers en del anklagende innlegg om dem i Stavanger Aftenblad, signert diverse kristelige miljøer. Bandet fikk til slutt spille inn en ny sang. 

visegutta4

Foto : Fredrik Refvem/Stavanger Aftenblad

Musikalsk anarki og lettmelk på scenen

Randabergbandet Metal Succers bedrev musikalsk anarki. I tillegg til å blande sammen allverdens sjangere, var imagen deres å snakke om temaer som "familien i sentrum" og drikke lettmelk på scenen. Merkelig nok ble de hyret som danseband under et arrangement på Rennesøy. Musikken deres var ikke lett å bevege seg kinn mot kinn til, dermed måtte de til slutt prøve seg på rolige ten-sing låter. Dette førte til avskjeder i arrangør-styret. Til tross for god fysisk helse, var Metal Succers først i Norge til å argumentere mot idrett på humoristisk vis. 

 

Haugesunds Elvis

Hans-Jørgen Høinæs var en populær rockemusiker fra Haugesund som på flere måter ble sammenlignet med Elvis. Han markerte seg senere innen visemiljøet. Det er han som synger på det kjente Forum Fisefestival-klippet fra NRK-serien Lille Lørdag.

høinæs

Foto: Per Arne Enge

Med hvite uniformer

Magazine Chin ble kjent for sine ville, energiske live-show samt deres uvanlige sceneantrekk. Hvert medlem av bandet hadde på seg en identisk hvit uniform som symboliserte frihet (og komfort) på scenen, samtidig var det en satire av musikere som trendsettere og deres behov for å bli tatt på alvor når det gjaldt utseende.

mag

 

Kontakt-Forum Karmøy 

Kontakt-Forum Karmøy var en viktig pådriver for ungdomskulturen under 1970-tallet. I mars 1976 arrangerte Kontakt-Forum den første rockekonserten på Karmøy i lokalene til gymnaset. Her skulle en god blanding av grupper som Mash, Varg, Gone At Last  og Bob Wire spille. 400 betalende ungdommer fra distriktet møtte opp. Midt i konserten stormet skolens rektor scenen, rev ut kontakten til høyttaleranlegget og forlangte at de fremmøtte gikk hjem. Årsaken til dette var at noen fulle ungdommer hadde samlet seg utenfor lokalene

forum

Foto: Sveinung Sletten

Vikings første punkhyllest

Villsvinå lagde spontant et par fotballsanger i 2001, og spilte dem raskt inn i Tram Lydstudio. Dette ble Vikings første punkhyllest, med banning og alt. Medlemmene ble lenge holdt hemmelige.

 

Stavangers første dikterinne

 Christine Friborg Lund var Stavangers domorganist i årene 1737-1765.Hun ble kjent som Stavangers første dikterinne. Mesteparten av hennes viser og sanger gikk dessverre tapt. Men sommeren 2006 meldte Nasjonalbiblioteket at de hadde fått tak i originalmanuskriptet til Alexander Kiellands siste bok, og så sier de at «manuskriptet fremdeles inneholder tre viseoppskrifter fra midten av 1700-tallet.» Det viste seg altså nå at Stavangers største dikter i vanvare reddet noen av hennes ukjente viser fra glemsel ved å benytte den gamle viseboken som kladdepapir.  Ellers er hun svært myteomspunnet , og skal ha fått musikkutdannelse under selveste Nøkken. Det ble sagt at hun hadde et "vittig hode".

 

Spelemann på måkejakt

Ole Olsen Ferkingstad var en populær spelemann i Karmøydistriktet. Det var inntil han dro på måkejakt rundt århundreskiftet. De ble som regel jaktet for fjærene og stundom brukt som mat, om da tilberedt riktig. Dette endte Oles felespillers dager, siden han uheldigvis skjøt av seg en del av venstre pekefinger. 

ferkingstad

 

Froddies Hot Five

Froddies Hot Five skapte liv og røre under en konsert på Bryne. De brukte gjerne danse og duskedamer for å live opp stemningen. Under denne konserten danset bandmedlemmene med dem oppi et badekar som sto på scenen. Det endte med knall og fall. Ellers hadde Froddi en morgenstjerne som han svingte rundt med så stor kraft at kjettingen røk. Kula føk over hodet til trombonist Arne Kolstad, og boret seg inn i veggen. (Kilder: Arne Kolstad)

morgenstjerne-E07BemoBCk3ltWvSXwcmdA

 

Roadie for Metallica

Øyvind Svele var over gjennomsnittlig ivrig etter å få fatt i en Metallica-signatur, noe som skaffet ham jobb som deres roadie i tre år. Slik fikk han treffe mange av verdens store rockestjerner. Etter oppmuntrende ord fra sine arbeidsgivere, ville Svele selv forsøke seg på en karriere innen musikk, først under navnet Remedy. Opptak ble sendt ut. Han forsøkte også å gi en demotape til Axl Rose … uten videre hell.

Svele var en av de første i Norge som fikk en plass på Paul McCartneys musikkskole "LIPA" i Liverpool, og han har i årenes løp opptrådt i byer som Los Angeles, Chicago og Atlanta. Han er ellers et navn de fleste forbinder med fotografi, etter hans fantastiske R.E.M.-bilder fra gruppens legendariske Stavanger-konsert. 

Google+