Hopp til hovedinnhold

Musikkferie i Norge

Musikkferie i Norge

 

Musikken å lytte til på tur i vårt langstrakte land

 

Det finnes utrolig mye bra norsk musikk. Denne sommeren vil de fleste av oss feriere her hjemme, så hvorfor ikke bli kjent med norsk musikk når du er på tur i ditt eget land.

Jeg har laget noen spillelister med ulike tema men felles for de alle er at det synges på vårt eget morsmål.

Sommer i Norge:

eeeeehjde

Her er spillelisten med den beste musikken til å mimre seg rundt det langstrakte land og få i gang sommerfølelsen enten det er sol eller regn. (passer kanskje best til de som nærmer seg pensjonist tilværelsen)

 

 

 

 

Jeg har fått noen av distriktets musikkprofiler til å levere sine spillelister med norsk musikk og starter med mannen bak Brille Jesus, Ebbe Helberg:

Onkelen min ga meg Stavangerensemblet på kassett da jeg gikk i barnehagen (i Oslo). Siden da har vel norsk (og stavangersk?) vært rockespråket, jeg bare glemte det en liten stund. Av «de fire store» var det deLillos som ble mitt band. Da jeg oppdaga dem sikkert en gang på ungdomsskolen hadde jeg i mellomtiden blitt siddis, men holdt standhaftig på min Oslodialekt. Endelig et bra band som sang på mitt språk. 2001. En gjeng fra Bryne kaller seg Kaizers Orchestra og gir ut en sær rockeplate på jærsk. Vi fikk sjokk. Klarte ikke forholde meg til det bandet før de ble oppløst. Har hørt litt på debutplata i etterkant. Utpå 2000-tallet blir jeg kjent med Lars Fredrik som kalte seg Gribben og skrev herlige viser på stavangerdialekt. Fortsatt en inspirasjon! For tre-fire år siden dukket Kåte Klør opp. Konsertene ga meg et ultimat rockekick med heftige rock n roll på stavangerdialekt. Etterpå gikk jeg hjem, skrev plutselig 10 låter på norsk og startet Brillejesus.

 

Janne Stigen Drangsholt, feiret forfatter og musikknerd fra Sandnes. OK: Denne listen inkluderer nye og gamle favoritter, men av sistnevnte grupper angår har jeg valgt å bare ta med ting jeg fremdeles hører på. Derfor er det for eksempel ingen sanger av DeLillos, som jeg lenge elsket men nå aldri skrur på. Mange vil kanskje se på listen og beskrive musikksmaken min som "forvirret", men selv velger jeg å kalle den "eklektisk". Bare norsk tekst så langt øyet kan nå (så lenge hjertet kan slå)!

 

 

Ungdommens representant: Nina Steinhaug Ådnøy, 15 år, Storhaug

 

Denne spillelisten har jeg gledet meg til:

Johnny Liadal, poporakel fra Haugesund kjent fra band som Im Nebel og The Colors Turned RedHar satt sammen en samling på vel 150 spor med mine norske favoritter på norsk. En fordomsfri, vid sjangermessig reise fra 50- tallet til 2020. Velkjente hits og rariteter- hånd i hånd. Kuratert og nokså kronologisk sammensatt.

 

 

 

 

Når det gjelder viser av norske artister er det mer en regel at det synges på norsk. Her er en god introduksjon til norsk visekunst:

 

 

 

Har du ideer eller tips til flere spillelister? Hva hører de under 25 på av norskspråklig musikk? Har prøvd å lage en spilleliste for de hippe og urbane som kanskje synes norske viser er litt sidrompa (håper du som har mer peiling ønsker å bidra med flere låter til denne spillelisten)

 

 

 

Mange tenker på sjø og båtliv når ferie og sommer venter. Her har dere den absolutte maritime spillelisten: Dar kjem dampen, her finner du låter om Båter. Yacht rock på norsk om du vil

 

 

De beste norske damene er samlet i denne spillelisten Skambra Norske Damer Synger Norsk:

 

 

 

Når vi først skal ha norske spillelister med norsk musikk hva passer vel bedre enn en spillelisten Skambra Nynorsk, her er det Landsmål millom bakkar og berg

 

 

 

Skambra norsk sanglyrikk er spillelisten inspirert av Jan Inge Reilstads bok - SamtidslyrikkEN: fra Almuens Opera til Gatas Parlament. Her er det beste av norsk visekunst, raptekster, poplyrikk og rockepoesi.

 

 

 

Nobellpristageren i sanglyrikk Bob Dylan og The Beatles har også fått sine norske oversettelser noen mer vellykkede enn andre.

 

 

 

 

 

Avslutter med musikkentusiasten Charlotte Steinhaug sin norske favoritt nå som det lir mot vår og sommer:

 

 

 

 

Har du ideer eller tips til flere spillelister? Send meg en link så legger jeg de til

Google+