Hopp til hovedinnhold

Musikken du bør høre i påsken

Musikken du bør høre i påsken

Her er mine favoritter

Hva er bedre enn Påske. God mat, fri fra jobb og all den fete musikken jeg skal få tid til å spille

Men hva skal du høre på? Det er millioner av sanger på Spotify og Wimp, Musikkbiblioteket har 40.000 CD og LP og velge mellom.

 

Vil du ha en best of-samling til påsken har jeg satt sammen denne spillelisten med monumentale korverk og jublende oppstandelseshymner:

 

 

 

Dette ble kanskje litt vel mye musikk til ettertanke. Du er kanskje av den mer folkelige typen som fokuserer mer på egg, kyllinger, harer, krim og nøtter i påsken? Ikke vet jeg hva som kom først av høna eller egget men denne spillelisten har fått navnet C-H-I-C-K-E-N:

 

 

 

Synes du dette ble for tøysete men fortsatt ønsker å høre musikk der Jesus er midtpunktet men ikke er en musikal eller klassisk kirkemusikk har jeg laget denne spillelisten som har fått det enkle navnet JESUS:

 

 

 

Og om du føler for å virkelig komme i kontakt med det høyere skylaget har jeg laget denne jazz spillelisten som har fått det passende navnet: Astral Traveling: The Ecstasy of Spiritual Jazz

 

 

 

Og om jeg bare skal få velge én eneste plate denne påsken?

Easter Everywhere

 

Det blir den samme som jeg velger hver påske 13th Floor Elevators – "Easter Everywhere" fra 1967. Dette er platen for dere som ønsker en påsketur lengre opp og ut enn både Sirdalen og Jotunheimen. Platen er et psykedelsisk mesterverk fra fem Texanere med Roky Erickson i spissen.

Ok, gleder du deg til Yes-sound, bluesrock med lange gitarsoloer eller tekster om Hobbiter kan du allerede pakke sammen og dra på hyttetur, dette er 60talls punk, lyder fra Midt-Østen og det yttre rom godt dyppet i forbudte kjemikalier.

 

Roky formidler denne intense og sjelfull påskereisen med stor autoritet

 

 

Du kan nesten høre Rokys hjerneceller poppe som popcorn på denne platen "…If you fear I’ll lose my spirit / Like a drunkard’s wasted wine / Don’t you even think about it / I’m feeling fine."

Han følte seg dessverre ikke like fin noen år etter dette, men platen er like fin 50 år etter den første gang ble utgitt og produsert av Kenny Rogers bror.

Gitarene skjener og flyter inn og ut av lydbildet sammen med bandets kjennemerke, Tommy Halls elektriske kanner som låter som bølgeblikk av plast eller små grønne menn som kaster opp: wibbawibbawibbawibba …og …flobbleobbleobbleobble.

Det høres kanskje for vilt ut men det hele er ganske melodisk og visse spor er faktisk i god Dylan-tradisjon. 

Har du sansen for Arthur Lee og Brian Wilson psykedeliske utflykter og liker garagepunk og Dylan vil 13th Floor Elevators virkelig være noe for deg.

 

 

 

 

Filmtips : 

Denne er knallgod

"The long good friday" fra 1980 laget av John Mackenzie

Bob Hoskins spiller mafiabossen Harold Shand, som er Londons svar på gudfaren i denne mesterlige gangsterfilmen. Harold er timer unna en kjempe kontrakt med sine amerikanske kollegaer da bomber og dødsfall skaper problemer som bare blir større for hver time som går.

Ha en riktig blodig langfredag fremfor TV’n .

 

 

 

Flere musikktips? Du følger vel Musikkbiblioteket på Spotify? 

 

 
Google+