Hopp til hovedinnhold

Musikkbibliotekets julekalender

Fra omslaget til Armstrong as Santa Claus

Har du et lettere manisk ønske om å komme i julestemning så fort som mulig? Bare vent til vi åpner luke 10! Eller føler du plutselig at du bare  ha en reseptbelagt medisin for å slappe av? Vi har det du trenger bak luke 3. 

1. 

 • Vi foregriper begivenhetene og sparker det hele i gang med en obskur julenisse-klassiker, bare for å markere at, ja, det er snart jul og vi har de beste musikktipsene: Santa Claus av the Sonics.

2.

 • I løpet av de siste årene har de spirituelle sangene til John Jacob Niles blitt klare julefavoritter. De minner om den mer tradisjonelle julemusikken, men Niles' uimotståelig rare stemme gir sangene en edge og mystikk. "Niles was nontraditional, but he sang traditional songs. A Mephistophelean character out of Carolina, he hammered away at some harplike instrument and sang in a bone chilling soprano voice. Niles was eerie and illogical, terrifically intense and gave you goosebumps. Definitely a switched-on character, almost like a sorcerer. Niles was otherworldly and his voice raged with strange incantations." - Bob Dylan, Chronicles: Volume One 

 

 

3.

 • Begynner julestresset å kicke inn? Får du ikke lenger tid til yoga eller meditasjon etter jobben? Eller føler du plutselig at du bare  ha en reseptbelagt medisin for å slappe av? Da er Arvo Pärt akkurat det du trenger og bare et tastetrykk unna. På musikkbiblioteket har vi både notene og musikken.

4.

 • Julen er som kjent like kompleks som en thailandsk curry. Og de som har forsøkt å lage en thailandsk curry fra bunnen av, uten ferdiglagde paster osv., vet at balansering av de mange og ofte motstridene smakene er alfa omega. For en stor del av befolkningen er svigerforeldre en av julens ingredienser. Og selv om vi selvfølgelig elsker de er det fort gjort å helle for mye fiskesaus i curryen. Dagens sang - Lah-Di-Dah (1967) av Jake Thackray - er i utgangspunktet ikke en julesang, men uten tvil tidenes beste sang om svigers. Av preventive hensyn åpner vi den derfor allerede i dag.

 

 

5.

 • Det er desember, men i skrivende stund er vi 19 og 3/4 dager unna julaften. Det er altså litt for tidlig å si "God jul!". Og vi tillater oss dermed å høre desember fra et annet perspektiv. I dagens sang, som rett og slett heter December, er det nemlig så lite julestemning at musikerne ikke kan ha tatt hensyn til at julen er en del av desember. Allikevel er den et interessant og svært sært forsøk på å fange essensen av årets siste måned. Komposisjonen er hentet fra The Seasons (1969), som var et samarbeidsprosjekt mellom David Cain (en av musikerne i BBC Radiophonic Workshop) og poetene Ronald Duncan og Derek Bowskill. Albumet har 17 spor - ett for hver måned, ett for hver årstid, og ett for hele året - hvor noe som ligner dikt akkompagneres av lydeffekter som danner lydbilder til den enkelte måned eller årstid. [Les mer om BBCs legendariske Radiophonic Workshop her]

6.

 • Dagens sang er en vaskekte amerikansk countrysang: Merle Haggards If We Make it Through December. Vår egen countryguru Olav Nilsen guider oss gjennom sangen: "Sangen handler om en familiefar som nylig har mistet jobben og som går med bekymring inn i juletiden: "...the coldest time of winter / And I shiver when I see the falling snow". Selv om det er ekstra vanskelig i en tid som normalt skal være en gledens tid med pakker til barna og feiring med sine nærmeste, finnes det et lite håp. "If we make it through December / Everything's gonna be alright, I know". Sangen var aktuell i 1973 - en tid med høy arbeidsledighet og inflasjon. Den er like aktuell i dag enten du er en arbeidsledig ingeniør eller kommer fra et krigsherjet Syria."

 

 

7.

 • Etter å ha hørt på luke 6 i hele går er vi fremdeles preget av Merle Haggards bekymrede julesang. Så når vi nå nærmer oss utvida åpningstider og en ny shoppinghelg kan vi ikke annet enn å mane til måtehold med Janis Joplin.

8.

 • Luke 7 var kanskje ikke akkurat det du hadde ønsket deg: bitende kritikk av forbrukersamfunnet samtidig som butikkene er i ferd med å forlenge åpningstidene og vi i mørket dras mot dem som forvirrede fluer mot lamper de tror er månen. Så i dag pakker vi opp en av våre kjæreste julesanger: Little Drummer Boy, om den fattige gutten som ankommer stallen uten gave: "I have no gift to bring / Pa rum pum pum pum / That's fit to give our king / Pa rum pum pum pum,/". Men som teksten antyder er gutten en ivrig trommeslager. Og Jesusbarnet vet, i likhet med oss på musikkavdelingen, at musikk (ved siden av tro, håp og kjærlighet) er langt bedre enn gull, røkelse og myrra: "I played my drum for him / Pa rum pum pum pum / I played my best for him / Pa rum pum pum pum, / (...) Then he smiled at me / Pa rum pum pum pum / Me and my drum". Ettersom vi ennå ikke har passert blasfemigrensen gir vi deg Little Drummer Boy av Christopher Lee (alias Saruman/Count Dracula/Count Dooku m.fl.), utgitt i 2012 da han var 90 år!

 

 

9.

 • Selv om Christopher Lee inntok rollen som det lyriske jeg i forrige lukes Little Drummer Boy var han 90 år (!!!) da han spilte den inn, og altså ikke en liten trommegutt. Julen er jo først og fremst barnas høytid. Og de teller ned - ikke bare med tall, men med gaver og sjokolader. Adventstiden var en magisk periode proppfull av forventninger. Og sangen som for meg best klarer å fange denne følelsen og særlig disse forventningene er ikke en julesang, men en sang om å snart bli 5 år. David Bowie har alltid hatt en fantastisk evne til å gå inn i de utroligste roller: f.eks. androgynt, frelseraktig romvesen (Ziggy Stardust) og kokainsniffende jappe-vampyr (The Thin White Duke). Men han er minst like overbevisende som vanlig 4-åring i sangen When I’m Five (fra 1967). De barnlige profetiene om å bli 5 år er sprell levende. Og Bowies stemme er, som profetenes, ekstatisk og melankolsk; nedslått fordi han kun er 4, men samtidig – ettersom han tross alt én dag skal bli 5! – fylt til randen av forventninger og stolthet som liksom nettopp har lært seg å springe og springer bare av gleden over å springe (samt med et lite håp om at han kanskje kan nå raskere frem til 5). [Les mer om sangen her]

10.

 • Vi har lovet dere umiddelbar julestemning bak luke 10. Og i dag har vi altså gleden av å servere en årgangsduett med David Bowie og Bing "Mr. White Christmas" Crosby!

 

 

11.

 • I fragmentene av et apokryft evangelium kan det stå skrevet at engelen Gabriel fastsatte 11. desember som Marias termin. Om hun gikk over tiden eller ikke strides selvfølgelig de lærde om. Uansett må desember ha vært en tung måned for den høygravide Maria. Derfor åpner vi i dag en hymne til Jesu mor, komponert av Benjamin Britten.

12.

 • Sliter du med å finne gaver til kjæresten? Her kommer et originalt (men kanskje ikke helt uproblematisk) tips fra Velvet Underground.

 

 

13.

 • I dag hyller vi selvfølgelig Lucia fra Siracusa - en siciliansk helgen som Dante visstnok satte høyest av alle helgener (nest etter jomfru Maria og dennes mor vel å merke). Så opp fra den 13 luken stiger derfor en stivpyntet, feit, oljete og deilig pompøs versjon av Santa Lucia - sunget på italiensk av tenoren Mario Lanza.

14.

 • Ettersom vi begrenser oss til kun én sang pr. luke fikk vi ikke mulighet til å markere at 13. desember også er Lussinatta. «Over hele Norden begynte den egentlige juleperioden med lussinatt. Julen ble oppfattet som den farligste tiden for mennesker og dyr (...), og med lussinatten åpnet man på denne måten døren for årets skumleste tid.» (fra SNL) Denne natten har vært forbundet med overnaturlige skapninger – og da særlig den demonlignende vetten Lussi – som er knyttet til kampen mellom lys og mørke og det gode og onde. Få musikere har spilt så mye på disse dikotomiene som Sun Ra. Så til minne om Lussinatta åpner vi i dag Angels and Demons at Play [les mer om Sun Ra her].

 

 

15.

 • Som sagt begrenser vi oss til én sang pr. luke, men når vi står overfor et helt album med akustiske instrumentalversjoner av kjente og kjære julesanger - klimpret frem av virtuosen John Fahey - ja, da gir vi oss lov til å åpne hele The New Possibility: John Fahey's Guitar Soli Christmas Album. Sangene er perfekt bakgrunnsmusikk enten dere pynter treet, baker julekaker, pakker inn gaver eller skriver julekort.

16.

 • I dag åpner vi det som vel må være tidenes rareste "julesang": Seasoned Greetings fra debutalbumet til The Residents. Den begynner relativt julete og avslutter med ordene "Merry Christmas Mum / Merry Christmas Dad / and Merry Christmas Sis / I love you". Men mellom disse punktene beveger sangen seg ut i desembernattens mulm og mørke - utstyrt med fuzz- og wah-wah-pedaler - og tilørelatende i ledtog med den demonlignende vetten Lussi (som vi skrev om i luke 14).

 

 

17.

 • I dag åpner vi nok en "julesang" i kalenderen. "Julesanger" er sanger som tradisjonelt sett ikke vil anses som julesanger men som allikevel forholder seg til julen både lyrisk og musikalsk. I går åpnet vi en av de rareste: Seasoned Greetings av The Residents. I dag åpner vi det som objektivt sett trolig er den beste: River av Joni Mitchell.

18.

 • Som kunstnerparet Christo og Jeanne-Claude har vist kan nesten alt pakkes inn. Og her i musikkbibliotekets julekalender fikk vi i luke 12 høre om en desperat mann som hverken har penger til flybillett eller fancy gaver, og som derfor pakker seg selv inn i en pappeske og sender seg i posten til kjæresten. I dagens luke tar vi innpakningspapiret og gavene inn i det abstrakte med Louis Armstrongs Wrap Your Troubles in Dreams.

 

 

19.

 • Jeg vet ikke hvor mange kilo stearin vi smelter i løpet av desember, men jeg tør påstå at det er mer enn andre måneder. Allikevel må vi nok innrømme at julen i enda større grad er kunstig lys. Med sine elektroniske, futuristiske og mystiske melodilinjer, samt enkle og til tider romantiske vers, er det ingen tvil om at Neon Lights av Kraftwerk er tidenes beste sang om kunstig lys.

20.

 • Vi er der vel allerede, og snart kommer selve dagen da vi vil ha alt, eller i hvert fall mye, og særlig alt det andre har som ikke vi har osv. osv. The Shaggs var aldri i nærheten av å spille samstemt (eller var det slik at de fant opp skrangle-indie allerede i 1969? - teoriene er mange og de lærde strides...) Uansett har de med Philosophy of the World lagd en kanonisk sang om misunnelse og tatt menneskehetens kjerne på kornet omtrent like vist og kolombuseggete som Aristoteles' lære om den gylne middelvei.

 

 

21.

 • Barnekor er en av julens kjæreste ingredienser, og en av mine favoritter er Music for Children (Schulwerk) av Carl Orff (mannen bak Carmina Burana) og Margaret Murray. Det er vanskelig å bli lei av eller å overgå sølvguttene, men her er et sjarmerende uskolert alternativ som hadde passet perfekt i en Wes Anderson-film. [Prosjektet er fordelt på to album og til sammen 85 sanger som alle er tilgjengelig på Spotify].

22.

 • I dag åpner vi en fersk jule-podcast fra det fantastiske lille plateselskapet Finders Keepers

 

 

23.

 • Rudolf (med den røde nesen) er jo en av hovedkarakterene i det hektiske dramaet som snart er i ferd med å utspille seg. Seletøyet bør med andre ord være på plass og enkelte gaver må kanskje vike for reinsdyrfôr, vann og et lite medisinskap med oppkvikkende remedier (for det er jo litt av en reiserute...). Men skal vi tro sangen er Rudolf et geni av et reinsdyr. Run Rudolph Run ble først popularisert av Chuck Berry og har senere blitt spilt inn av en haug med artister, blant annet Cassie Ramone (som i 2015 ga ut juleplata Christmas in Reno).

24.

 • I dag åpner vi en obskur og sprudlende glad julesang fra Lollywood - Pakistans svar på Bollywood - og vi ønsker alle våre følgere og lyttere en gledelig jul!

Refererte verk: 

Bob Dylan: Chronicles, Volume One (2004)

Google+