Hopp til hovedinnhold

Mozarts Requiem

Mozarts Requiem

Da Wolfgang Amadeus Mozart døde tidlig om morgenen den 5. desember 1791, etterlot han seg sitt siste mesterverk uferdig og omgitt av mystikk.

Dette dreier seg selvsagt om hans Rekviem. Forfatteren Pusjkin (og senere filmen Amadeus) spredde ryktet om at det var komponisten Salieri som bestilte verket, samtidig som han forgiftet Mozart. Historien er sterk og besnærende, men neppe sann.

Hertug Franz Walsegg zu Stuppach

Det var trolig Hertug Franz Walsegg zu Stuppach som bestilte verket i juli 1791. Hertugen ønsket å minnes sin nylig avdøde hustru og betalte 60 dukater i forskudd med løfte om mer når verket var ferdig. Mozart var på denne tiden syk og deprimert og ble besatt av tanken på at rekviemet var et forvarsel på hans egen kommende død. Og slik gikk det. Mozart døde i 1791 med et uferdig rekviem. Verket ble fullført av Josef Eybler og senere Mozarts elev Franz Xaver Süssmayer.

Personlig og inderlig

Mozart var genial. Han byr på en tilsynelatende enkelhet i musikken, men kunne også være dyptloddende. Rekviemet er en representant for det siste. Det er Mozart's mest personlige og inderlige verk. Jeg vil ikke begi meg innpå anbefaling av en spesiell innspilling, men Musikk- og filmbiblioteket har flere innspillinger - og alle er verdt å lytte til.

Google+