Hopp til hovedinnhold

Magi fra Kirgistan

Magi fra Kirgistan

Salamat Sadikova – The Voice of Kyrgyzstan

 

salamat_sadikova_the_voice_of_3_big_12317

Salamat vokste opp i fjellandsbyen Kyzyl Jol, Batken sør i Kirgistan. Familien kom fra en Sentral-Asiatisk nomadekultur, men landsbyens konservative og strikt islamsk miljø gjorde det ikke lett for Salamat som ung å kunne drømme om en karriere som sanger og musiker.

En stor glede som barn var å lytte til radiosendinger fra Usbekistan og en av inspirasjons kildene var den berømte Tamara Hanum.

Salamats mor døde når hun var elleve år og hun hadde noen tøffe år der hun bodde vekselvis med stefaren og rundt hos ulike slektninger.

Kjærlighet fikk hun fra musikken.

«My songs pertain to a love and nostalgia for the mountain villages, isolated, forgotten, even by the voice of my own land» - Sadikova

Reserver platen på biblioteket Salamat Sadikova - Voice of Kyrgyzstan

 

Hun ble oppdaget i landsbyen når hun sang på en skoleavslutning og dette gjorde at stefaren ble mer velvillig til hennes sang karriere.

I 1973 dro hun til Osh for å studere musikk, dette var heller ikke lett for hun måtte samtidig ta tungt arbeid i en ullfabrikk og veveri. Frykten for å bli kidnappet og giftet bort var også overhengende så hun dro tilbake til Batken og fikk jobb på landsbyens kultursenter, en jobb som det var umulig å livnære seg på. Andre kulturarbeidere i regionen hjalp henne med mat og sangoppdrag noe som førte til at hun nådde ut og fikk annerkjennelse som sanger. Sovjet unionen gikk mot oppløsning hun fikk også muligheten til å reise utenlands for å synge.

Men det var først seinere at hun fikk sin stjerne status hjemme i Kirgistan, som nå er forseglet med priser og nasjonal annerkjennelse.

Hun synger med sjelden dybde og innlevelse akompagnert av sin komuz, en trestenget lutt uten bånd. Hun opererer i en sangtradisjon som kanskje kan sammenlignes med Portugisisk fado eller sufi mystikkens gasel som begge poetisk utrykker smerte og tap men også det vakre med kjærlighetens vesen. Det kan virke enkelt men Sadikova har den unike egenskapen som store sangere har. Hun skaper magi på samme måte som Aretha Franklin, Billie Holiday, Amália Rodrigues, Edith Piaf og Noor Jehan.

 

 

Google+