Hopp til hovedinnhold

Lyden av Tunisia

Lyden av Tunisia

Dykk ned i den spennende musikken fra Tunisia

 

Den dominerende kulturen i Tunisia er arabisk og musikken har likheter med musikken i andre nord afrikanske land som Marokko, Algerie og Libya selv om det også er store ulikheter.

Mye av musikken i Tunisia har røtter tilbake til Andalucía med spanjolene som kom på 1400-tallet. Malouf (som betyr familiær eller vanlig) er den musikken som har sterkest røtter fra Spania, den ble også påvirket av tyrkisk musikk under den ottomanske perioden og senere av Berberene.

Den mest kjente musikeren fra Tunisia i dag er nok oud mesteren Anouar Brahem om du ser bort bra pop-artisten F.R. David som hadde hitlåten Words (don't come easy).

Stéphane Ollivier sa dette om Brahem: “He is the oud’s conjuror, a master at bringing out the acoustic magic which this age-old traditional Oriental lute carries inside its calabash: the musical heritage of the Arab and Islamic worlds.”

Mange har kanskje hørt Brahem sammen med Jan Garbarek på den glimrende platen Madar gitt ut på ECM i 1992, der også den pakistanske tabla mesteren Ustad Shaukat Hussain deltar. Her blandes arabisk musikk med jazz på en fantastisk måte.

Madar

 

Folkemusikken malouf kan ikke konkurrere med popmusikken i dagens Tunisia men er allikevel en musikkform som preger kulturlivet i Tunisia. Malouf har også gjennomgått stor forandring og spilles i dag av mindre ensembler som består av fiolin, sitarer, fløyter og trommer.

Andre former for folkemusikk er Salhi som også er betydelig påvirket av Berbermusikken, spesielt rytmisk.

Mezwed med sine orientalske rytmer er en annen stilart som også blir blandet med dagens rap og popmusikk. Her er den tunisiske sekkepipen og trommen darbouka sentrale instrumenter.

 

Lotfi Bouchnak er en god introduksjon til malouf og jeg kan anbefale platen - Malouf Tunisien utgitt på Inedit ‎som er et av verdens beste plateselskap når det gjelder historiske folkemusikk utgivelser.

 

Ez-Zouhour ‎– Music Of Tunisia /ARC Music er også en annen viktig utgivelse der det rytmiske nordafrika kommer til sin rett. Vanskelig å sitte stille til denne musikken.

 

Lyden av Tunisia er en spilleliste med noe av den beste folkemusikken fra Tunisia

 

Lyden av Tunisia Nå er musikken du hører i dagens Tunisia, en blanding mellom tradisjon og vestens populærmusikk

 

Muhammad Amine Hamzaoui skrev teksten og Kafon har laget musikken til Houmani som blander rap og dubstep med reggae og som alle kjenner til i dagens Tunisia

Om Tunisia fra Wikipedia:

Tunisia (arabisk: تونس, berbisk språk: ), offisielt Den tunisiske republikk, er en arabisk stat, og Afrikas nordligste land. Landet grenser til Algerie i vest og til Libya i sydøst. De sydlige områdene av Tunisia (ca. førti prosent) er en del av ørkenen Sahara. I nord og nordøst har landet en 1300 kilometer lang kystlinje mot Middelhavet. Store deler av arealet som ikke er ørken er svært fruktbar jord. Hovedstaden er Tunis og ligger ved kysten i nordøst. Tunisia er i dag kjent for å være et fremskrittsvennlig islamsk samfunn.

Landet ble fra 1987 til 2011 styrt av det autoritære regimet til president Zine El Abidine Ben Ali. Han flyktet etter omfattende protester i desember 2010 og januar 2011, som av folket fikk navnet sjasminrevolusjonen etter blomsten med samme navn.

Google+