Hopp til hovedinnhold

Lyden av Sri Lanka

Sri Lanka flagg

Sri Lanka, en øy som har vært kjent under mange navn: LankaLankadwepaTaprobaneSerendib og Selan. I kolonitiden var øya kjent som Ceylon.

 

Sri Lanka er et land der du kan høre lyden av både Portugal, India og Budda.

 

Portugisere hadde med seg ukulele og gitar dette førte til baila. Slik kunne det høre ut på 80-tallet:

 

Folkemusik på Sri Lanka

De forskjellige kastene har ulike former for dikt og ritualer som kobles til musikken. Dette kalles kavi og brukes ofte til å hylle Sri Lankas kultur. Virindu er improvisert sang som blir akkompagnert av slaginstrumentet rabana.

 

 

Tamilene er den største gruppen fra Sri Lanka i norge,  Aravinth Sivanesan har gitt oss noen tips til musikk

Popmusikk

Sri Lankas kanskje største internasjonale popstjernen kaller seg M.I.A. eller Mathangi "Maya" Arulpragasam som hun egentlig heter. Hun er født og oppvokst i England men er tydelig på hvor hun har sine røtter.

 

Det finnes mye annen popmusikk som du kan sjekke ut via spillelistene under.

Tamilsk popmusikk:

Singalesisk Popmusikk

 

Min favorittplate fra Sri Lanka er denne:

 

 

Musikkbiblioteket har mange CD fra Sri Lanka som kan lånes

 

 

De to største folkegruppene i Sri Lanka er Tamiler og Singalesere. En tidligere artikkel om den politiske situasjonen i Sri Lanka, finner du Her

 

 

 

Wikipedia om Sri Lanka

Sri Lanka (singalesisk: , tamil: இலங்கை), offisielt Den demokratisk sosialistiske republikken Sri Lanka (kjent som Ceylon før 1972), er en øystat i Sør-Asia, nord i Indiahavet, sydøst for India med minste avstand mellom de to landene på 31 kilometer. Singaleserne, som snakker singalesisk, utgjør 75 prosent av befolkningen, og tamiler, som snakker tamilsk, utgjør omtrent 18 prosent. Andre etniske grupper er srilankiske maurere (ca. 9 %), srilankiske malayer (ca. 0,2 %), burgherfolket (ca. 0,2 %).

Landet var en britisk kronkoloni i over ett hundre år og fikk uavhengighet 4. februar 1948. Sri Lanka er en demokratisk sosialistisk republikk, og befolkningen er etnisk og religiøst sammensatt. Landet har en lang dokumentert historie. De siste 30 åra har den etniske konflikten mellom den tamilske minoriteten og den singalesiskdominerte regjeringen herjet landet.

Les mer her: Wikipedia

Google+