Hopp til hovedinnhold

Lyden av Somalia

Somalia

Somalia har en rik tradisjonsmusikk, men borgerkrig og militærdiktatur har i perioder satt musikken sterkt tilbake.

Det finnes mange myter og sagn om hvordan dette vakre musikklandet ble til. En av dem går ut på at Somalia ble til da en flodbølge i stor dimensjon, kalt somal, skylte store mengder fisk inn mot land langs hele Somalias kystgrense. Lukten av fisk spredte seg raskt over hele Afrika. Det var et folk, kalt ia-folket, som oppdaget disse store mengdene med mat, og de så muligheten til å bosette seg i det området som i dag heter Somalia.

Somalia har en rik tradisjonsmusikk men borgerkrig og militærdiktatur har i perioder satt musikken sterkt tilbake, dette gjelder spesielt populærmusikken.  

Popmusikk

Det finnes ikke en stor popmusikk industri i Somali men i dag er det mange artister som også når et publikum utenfor Somalia. Her er noe av det beste og mest populære.  For mer inspirasjon sjekk siden SomaliaMusic

 

Her er en Spotify samling med de største artistene fra dagens musikkscene i Somalia. Nyt:

 

De to mest spennende bandene fra 80 tallets Somalia var de funk inspirerte Dur-Dur Band og The Ifin Band

 

 

 

 

Folkemusikken

Den pentatonisk skalaen med sine fem toner per oktav  er noe som skiller den somaliske musikken fra mange andre afrikanske lands musikk og vår egen der vi bruker den heptatoniske skala med syv toner. Les mer her

 

Vokalmusikken står sterkt i Somalia og utøverens framføring er særdeles viktig.

Akkompagneringen er som oftest enkel og består av instrumenter som oud og tromme. En av de mest fremtredende på instrumentet oud i Somalia i dag er Nuruddin Ali Amaan

 

 

En av de aller største og som kalles far til den moderne Somalske musikken er Cabdilaahi Qarshe (1924--1994) som er mest kjent for garaami musikken der ouden er særdeles fremtredende.

 

 

Baijun Ballads. Flott musikk fra tidlig 70-tall utgitt av Smithsonian Folkways

 

 

 Har her samlet en rekke YouTube klipp med en blanding av tradisjonell musikk og nyere toner fra Somalia

 

 

 

Somalia

Somalias flagg

"Republikk i Øst-Afrika, mellom Adenbukta og Det indiske hav, på Afrikas horn. Somalia grenser til Djibouti i nordvest, Etiopia i vest og Kenya i sydvest. Ekvator går gjennom landet lengst i sør.

Somalia er i dag kontrollert av ulike fraksjoner i en borgerkrig som har vart siden 1988. I 2012 ble en overgangsregjering utnevnt, ledet av president Hassan Sheikh Mohamud. Denne regjeringen er internasjonalt anerkjent som en permanent regjering inntil valg kan holdes.

Landet hører til blant verdens aller fattigste land."

(Fra Store norske leksikon)

Google+