Hopp til hovedinnhold

Lyden av Palestina

Lyden av Palestina

Vakker musikk fra et konfliktfylt område.

Den Palestinske musikken har veldig mange fellesnevnere med det meste av arabisk musikk, dette gjelder spesielt hvordan den er oppbygd og hvilke instrumenter som brukes.

Allikevel kan man finne musikk som er helt typisk for denne regionen.

Oud

 

Det finnes et stort mangfold og veldig mange etniske grupper og kulturer i den Palestinske regionen, men har prøvd å lage noe som kan være representativt for regionen og Palestina. Håper du liker det du hører.

 

Den tidlige folkemusikken fra Palestina er preget av livet til menneskene som bodde der enten de var jordbrukere eller nomader. Arbeidssanger var sentralt enten det gjaldt høsting, fisking eller gjeting.

Nomadene var viden kjent for deres fortellinger og episke sanger. Sanger til fest og bryllup der dans i grupper er et sentralt element, er en viktig del av kulturen. Dabke er genren som det blir danset mest til.

Om man kan kalle noe et palestinsk musikksentrum må det være Haifa og Nasaret. Her holdt de største musikkprofilene til, ofte inspirert av musikken som kom fra Kairo og Damaskus.

Etter at staten Israel ble opprettet i 1948 og flere palestinske flyktningleirer ble opprettet på vestbanken og Gaza, ser vi hvordan dette reflekteres i musikken og drømmen om en egen nasjonalstat.

Her er det Dalida  som synger " Helwa Ya Baladi" ( My Beautiful Country)

 

Dette skulle bli enda tydeligere etter entifadaen i 1987 med al- Funoun i spissen for en rekke artister som Suhail Khoury, Jameel al-Sayih og Thaer Barghouti.

Tidligere artister fra 70-tallet som Sabreen og Al Ashiqueen spilte fortsatt en rolle i den Palestinske musikkscenen.

 

90 tallet skulle introdusere oss til artister som Yuad, Washem, Mohsen Subhi, Adel Salameh, Issa Boulos, Wissam Joubran, Samir Joubran, og Basel Zayed  

Når det gjelder genre som har blitt hentet utenfra er rap  som også er et globalt fenomen blitt tatt opp i den palestinske ungdomskulturen og som speiler de sosiale forholdene og den pågående politiske kampen.

Artister som er gjeldende er: Ramallah Underground , DAM, og  Ortega Da ALCz (Alhassan)

 

 

 

 

 

  • Lytt til det unge Palestina
  • Sjekk ut Palestinas største popstjerne

 

Hamas og islamske fundametalister har også forsøkt å hemme et fritt kulturelt mangfold, men musikken kan ingen stoppe.

Lån bøker og plater om og fra Palestina på biblioteket

51B51pvpooL._SX331_BO1,204,203,200_

Google+