Hopp til hovedinnhold

Lyden av Brasil

Lyden av Brasil

Nevner du Brasil og musikk sier 99% samba og bossa nova. Det er den kjente lyden av Brasil, men det finnes så mye mer. 

Vi kjenner ikke like mye til urbefolkningens musikk som den musikken som kom med kolonistene for 500 år siden, men den har også påvirket det du hører i dag sammen med de afrikanske slavenes musikk.

Underholdende og god fotball forbinder du med Brasil og du har sikkert også hørt om Capoeira ?

Capoeira er både dans, kampkunst og sport men har også sin egen musikk. Her bruker de strykeinstrumentet berimbau, håndtrommen atabaque og tamburinen pandeiro. Sangen er antifonisk med utrop og svar.

Carimbó : Denne sensuelle dansen er vanligst nord i Brasil. Carimbó trommene er sentrale og en del av dansen er at kvinner kaster sin håndveske som mannen plukker opp fra bakken med bare munnen.

Maracatu: Denne musikktradisjonen tar bruk av store membrantrommer, virveltrommer og gongue bjeller. Når du hører denne musikken tenker du automatisk på karneval.

Choro er en lett og rytmisk musikk selv om choro betyr å gråte på portugisisk. Den vanligste instrumenteringen er choro gitaren og fløyte.  Improvisering, synkopering og kontrapunk er elementer i denne musikken. Joaquim Callado (1848-1880) regnes for å være denne sjangerens far.

 

 

 

Og så har vi den mest kjente musikkformen. Samba har blandet både portugisisk musikk og afrikanske rytmer med dans fra Bahia kulturen. Her er det slagverkinstrumentene som hersker med sine synkoperte rytmer. Dette er karnevalmusikk.

Bossa nova er en gren fra samba musikken og kom på 50-tallet, her blandes elegant samba med jazz. Dette var musikken for den øvre middelklasse som kunne nyte strandlivet og sin Caipirinha uten bekymringer.

 

 

 

 

  • Mine bossa nova favoritter
  • Fantastisk bra samleplate

 

 

 

 

 

 

  • En Coctail med det beste fra Brasil. Nyt!
  • En favorittplate med fantastiske Caetano Veloso. 

Brasiliansk musikk innbefatter lokal musikk påvirket av afrikansk, europeisk og eldre lokale musikktyper. Musikken i Brasil utviklet seg etterhvert til å få et ganske særegent lydbilde sammen med flere andre latin- og søramerikanske land, og både musikktyper som sambabossa nova, Música Popular Brasileira(MBP), maracatu, i tillegg til brasilianske versjoner av vestlig musikktyper, som f.eks. brasiliansk rock og rap. Av disse er samba klart mest kjent og utbredt, men også Bossa Nova er velkjent internasjonalt.

Google+