Hopp til hovedinnhold

Litteraturen i musikken

Litteraturen i musikken

 

Musikken og litterære referanser

Jeg har alltid likt bøker med mange musikk-referanser, som lydsporet til en Tarantino-film som setter stemningen og inviterer deg inn i forfatteren/regissørens univers. Virginie Despentes kritikerroste trilogi om Vernon Subutex er et godt eksempel på dette. Men dette går også den andre veien, det er utrolig mange låtskrivere som har latt seg inspirere av bøker og filmer. Kunst genererer kunst

Her er en spilleliste som jeg har kalt Songs Inspired By Literature

 

wotw-cover1913-x640

Hele album kan være tematisk bygd opp rundt et litterært verk som Jeff Wayne sin musikalske versjon av H.G. Wells sin roman The War of the Worlds.

 

 

9780141036144

David Bowies album Diamond Dogs har flere sanger som er inspirert av George Orwells roman 1984.

 

 

813WHPxt3eL

Noe som er enda mer vanlig er sanger basert på karakterer fra en roman. The Ballad of Skip Wiley er en sang av Jimmy Buffett der karakteren og inspirasjonen er hentet fra Carl Hiaasens roman Tourist Season fra 1986.

 

 

51JBCy42j9L._SX326_BO1,204,203,200_

Venus in Furs av The Velvet Underground refererer til hovedpersonene i Leopold von Sacher-Masoch sin roman med samme navn fra 1870.

 

 

9780143108276

Andre sanger er mer løselig inspirert av bøker som Sympathy for the Devil med The Rolling StonesMick Jagger fikk Bulgakovs Mesteren og Margarita av kjæresten Marianne Faithful, en bok som gjorde stort inntrykk på begge.

Jagger åpner sangen med: «Please allow me to introduce myself , I'm a man of wealth and taste» i boken introduserer Woland seg slik: «Please excuse me, for permitting myself, without an introduction...» Det er også andre tekstrader som peker på inspirasjonen fra romanen noe som han også selv har fortalt i intervjuer.

«I stuck around St. Petersburg when I saw it was a time for a change. Killed the Tzar and his ministers, Anastasia screamed in vain.»

 

Det finnes mange låter som du kan høre i spillelisten på toppen, både ukjente og storheter som Led Zepplin som har låten Ramble On som er inspirert av Ringenes herre av JRR Tolkien og Kate Bush som synger Wuthering Heights som klart har Emily Brontes roman som utgangspunkt.

 

 

 

 

hqdefault

Uten å ha undersøkt det inngående virker det som om band i metal og progrock sjangeren har en større tilbøyelighet til å hente inspirasjon fra bøker og gjerne innen horror, fantasy og science fiction. Eksempel på  band som har mange sanger som er inspirert av litteratur er Hawkwind og Iron Maiden.

51uQP2RnOpL._SX313_BO1,204,203,200_

91og4Jniz+L

 

 

 

Noen av forfatterene som ofte går igjen er: Edgar Allan Poe, George Orwell, H. P. Lovecraft, Homer, Isaac Asimov, James Joyce, Stephen King, Tolkien og William Shakespeare

A4A85482-1DD8-B71B-0B7F160BECA37FC5

George_Orwell_press_photo

H._P._Lovecraft,_June_1934

Isaac-Asimov

gdgg

3389

tolkien-4

fdsegujtyu4

 

 

John Cale har laget låten Hedda Gabler, inspirert av Henrik Ibsens skuespill med samme navn. Men hva med norske artister som har gjenfortalt litteratur i sine sanger eller åpenbart har vært inspirert av litterære verk ? Mange internasjonale artisters inspirasjon kunne jeg finne i denne Wikiartikkelen: List of songs that retell a work of literature men det var ikke like lett å finne norske sanger. Mange har tonsatt dikt av norske forfattere men en friere tilnærming til litteraturen var det vanskeligere å finne. Har du har tips til andre sanger enn de som er samlet i denne spillelisten legg de til.

Sanger som gjenforteller litteratur

 

 

Google+