Hopp til hovedinnhold

Iva Bittovà - Bìlè Inferno (White Inferno)

Iva Bittovà - Bìlè Inferno (White Inferno)

Tsjekkisk avantgarde musikk er kanskje ikke det du har mest av i platehyllen, men denne platen bør du skaffe deg.

 

Du forstår trolig ikke et ord av hva Iva Bittová synger om men tsjekkisk kan du lære deg en annen gang og la deg heller ikke skremme av ordet avantgarde for dette er mer enn som så.

Tenk deg Björk, Mari Boine, Marta Sebestyen, Kronos Kvartetten, Bartok, Meredith Monk, Laurie Anderson, Diamanda Galas, Le Mystere Des Voix Bulgares, Joni Mitchell eller kanskje Elias Akselsen, Nick Cave og Lene Marlin sammen på en annen planet. Musikken er vakker, trist, primitiv, avansert, folkelig, barnslig, fri og euforisk.

Bílé inferno er sigøynermusikk og popmusikk som du vil trampe takten til, den er arkaisk og sjaman aktig. Det er et nedstrippet musikalskt landskap som preges av repetisjon og overraskende vokale utfall, samtidig som den er sterkt melodiøs. Dominerende instrumenter er gitar, cello, fiolin, piano, kontrabass og diverse leketøy og andre "ikke instrumenter".

På denne platen samarbeider Iva med Vladimir Vaclavek som setter sitt preg med flott gitarspill som får tankene til britisk folkrock, Tom Cora bidrar med sin følsomme cello og et barnekor gir det hele et spontant utrykk på flere av sangene.

Iva Bittová er en markant, kompleks og grensesprengende original musiker som også har arbeidet med film og teater. Moucha er en av sangene som dette kommer sterkest til uttrykk, her bruker hun stemmen på en måte som hensetter deg til bablingen på et mentalsykehus og et besøk i Kurtz regnskog samtidig som det fortsatt er en veldig vakker sang, tro meg.

Det knirker I dører og du hører hvert minste pust på denne platen som er et glimrende utgangspunkt for å utforske den musikken du ikke trodde fantes.

Bílé Inferno

Lån eller reserver Bìlè Inferno (White Inferno).

 

 
Google+