Hopp til hovedinnhold

Ikke på Spotify? Lån CD'en!

Ikke på Spotify? Lån CD'en!

Det er fremdeles mange utgivelser som ikke er tilgjengelig på Spotify. Disse har vi begynt å kartlegge og merke (dersom de er gode nok til å merkes vel å merke).

12 cm i diameter, 37,68 cm i omkrets og 113 cm2 med et så blankt areal at man...

...faktisk kan speile seg i det.

CD'en!

CD'en som en gang var så populær at IKEA måtte frem med navneleksikonet flere ganger. I farten husker jeg Billy, Benno og til og med Gnedby som om de er navn til gamle venner og slektninger. 

Jeg vokste opp med CD'er. Samlet på CD'er. Elsket CD'er.

 

Men nå er de forvist til loftet

Da jeg i desember krøp gjennom kottdøra - over ubrukte stoler og poser med klær - fant jeg faktisk julepynten, men tråkket samtidig i stykker plastomslaget til en CD som hadde sklidd ut fra en overfylt eske. Stakkar!

Og i dette rotet og mørket var synet av det knekte omslaget som omsluttet det småmugne albumheftet nesten like trist som å treffe en barndomsvenn som har havna på skråplanet.   

Jeg la den forsiktig oppi igjen, og fikk øye på denne:

Case Logic

En CD-mappe (av merket Case Logic)! Før Spotify, smarttelefoner og nettbrett var denne museumsgjenstanden som en paktens ark. I forkant av en reise brukte jeg flere timer, gjerne fordelt over en uke med kritisk lytting, på å plukke ut hvilke CD'er som skulle få være med. Mappen har kun 24 plastlommer, så jeg måtte foreta et kresent men variert utvalg.

 

Ikke på Spotify

Selv om CD, vinyl og kassett er i ferd med å bli historiske gjenstander på lik linje med papyrus og pergament er det fremdeles mange utgivelser som ikke er tilgjengelig på Spotify. Disse har vi nå begynt å kartlegge og merke (dersom de er gode nok til å merkes vel å merke). Som f.eks. disse: 

The Eraser av Thom Yorke (vokalisten i Radiohead).  

 

The Sound of Wonder! En fantastisk antologi med psykedelisk filmmusikk fra Lollywood (1973-1980). Flere av sangene er noe så sjeldent som lystig og luftig psykedelia. En av årsakene til denne uvanlige kombinasjonen kan være at låtskriverne og musikerne ”eksperimenterte” med alkohol – et rusmiddel de muslimske overhodene i Pakistan lenge hadde stilt seg negative til. Og lettere bedugget lot de fingrene frike ut på space-ekko-maskiner (!), trekkspill, synthesizere og fuzzgitarer, som utrolig nok alltid resulterte i svært gode poplåter.

Det er vanskelig å beskrive akkurat hvordan det låter, men dersom du hører for deg at Monty Python var fra Pakistan og hadde innstillingene og de musikalske ferdighetene til The Residents, samt at dette bandet hadde fått i oppgave å lage latterlig gode popsanger til en Bollywood-inspirert tolkning av James Bond, begynner en å nærme seg.

 

 The Chronic av Dr. Dre. Et av tidenes viktigste og mest kritikerroste rap-album. 

 

Trout Mask Replica av Captain Beefheart & his Magic Band. En av de viktigste alternative rockeplatene fra det 20. århundre.

 

I See a Darkness av Bonnie 'Prince' Billy. Pitchfork ga den 10 av 10, og skrev blant annet følgende: "I See a Darkness is warmer than the title would have you think, and darker than the warmth of the stellar musical backdrop-- the songs feel both familiar and eerily strange. Virtually every note feels like a universe. It's the type of record that demands solitary reverence. No, this isn't music. It can't be. It's something else.

 

The Basement Tapes Complete (The Bootleg Series vol. 11) av Bob Dylan and the Band. Innspilt i stuer og kjellere i Woodstock mellom juni og september 1967. Basement Tapes var et samarbeid mellom Dylan og det som skulle bli The Band. Innspillingene fikk ikke en offisiell utgivelse før 1975 (som kun inneholdt en liten brøkdel). Men i 2014 kom Basment Tapes Complete: The Bootleg Series Vol. 11 (med 140 spor, fordelt på 6 cd'er). I mellomtiden har det imidlertid dukket opp utallige uoffisielle bootlegger. Les mer her: Sanger fra kjelleren

 

Lovely Gold av Michael Yonkers. Første gang jeg hørte plata var flere av sangene det rareste, kuleste eller mest hjerteskjærende jeg hadde hørt. Les mer her: På besøk hos Michael Yonkers

 

In the Court of the Crimson King av King Crimson. En av de første og viktigste prog-platene. 

 

The Blueprint av Jay Z. Et av Jay Zs mest kritikerroste album. Som det meste av Jay Zs katalog er denne tilgjengelig på Tidal, men ikke på Spotify. 

 

Og om du fremdeles ikke er interessert kan vi kanskje friste deg med et lite regnestykke

   (du har førerkort)

+ (du har bil)

+ (du kjører denne bilen mer enn sjelden)

+ (du liker musikk)

+ (du finner ikke musikken du leter etter på Spotify) 

+ (du har for n'te gang glemt å kjøpe DAB-plugg til bilen)

= LÅN EN CD PÅ BIBLIOTEKET!

Google+