Hopp til hovedinnhold

En aldrende herre anbefaler album en burde ha hørt? (avslutningen)

Escape from New York soundtrack

Dette siste innlegget skiller seg fra de foregående med at her anbefaler jeg også bare artister eller samlealbum. Foruten de sedvanlige anbefalingene. 

1

ZZ Top: Antenna (1994)

Bandets ellevte studioalbum og her toner de ned bruken av synthesizere fra de foregående albumene og går mer tilbake til røttene. Resultatet ble virkelig oppløftende.

 

 

2

Elkie Brooks: Pearls II (1992)

Sammen med Robert Palmer var hun og vokalist i Vinegar Joe. Med sin karakteristiske raspete stemme er dette en glimrende plate med coverversjoner. Hvor hun blant annet gjør sin versjon av Rod Stewart`s Gasoline Alley.

 

 

3

Patti Smith: Land (2002)

Inneholder alle de viktigste sangene fra denne poeten som valgte å bli rockeartist.

 

 

4

Free: Classic Free (2001)

Med den umiskjennelige stemmen til Paul Rodgers og Paul Kossof sin gitar ga dette britiske bandet ut seks studioalbum med oppegående blues/hardrock. Her får en presentert det essensielle.

 

5

Mary Coughlan: Sentimental Killer (1992)

En irsk artist som har levd et hardt liv og hvor dette høres på stemmen hennes. En glimrende versjon av Rod Stewart`s Handbags and Gladrags og den uforglemmelige Magdalen Laundry.

 

 

6

Journey: Frontiers (1983)

Det pompøse og det banale vandrer side om side på dette albumet.

 

 

7

Alice Cooper: Billion Dollar Babies (1973)

Bandet Alice Cooper sitt nest siste studioalbum og produsert av Bob Ezrin. Et album som er like bra som når det kom ut for snart femti år siden. Og nesten like sjokkerende.

 

 

8

The Cars: Heartbeat City (1984)

The Cars var allerede store i USA når dette albumet kom ut, men dette ble vel deres verdensomspennende gjennombrudd. Fordi av oss som er så gamle husker vel videoen av Drive vist på Live Aid.

 

 

9

Sigur Ros: Aegis Byrjun (1999)

Det er vanskelig å finne ord for hvordan Sigur Ros sin musikk påvirker en. Dette uendelig vakre blandet med tekster bestående av gooble idook. Hvor en nærmest har hatt en religiøs opplevelse etter å ha lyttet til et av deres album.

 

11b

Darts: Darts (1977)

Femtitalls poprock oppdatert med en dæsj av det musikalske som preget Storbritannia dette året. Musikk en blir glad av å høre.

 

11

Gus Gus: This Is Normal (1999)

Nok et islandsk band. Med en blanding av mange musikalske inspirasjoner får en dette spesielle popbandet. Og en lærer at en ikke skal gi sin bedre halvdel en Ladyshave.

 

 

12

Dream Theater: Metropolis Pt 2: Scenes from a Memory (1999)

Et band som er nødt til å bli inkludert på denne listen. Grunnet deres innflytelse når det kommer til progressiv metal. Et band med virtouse musikere og mer er det ikke å si.

 

 

13

Har i løpet av de siste årene oppdaget at jeg er en stor fan av progrock. Hvorfor det ikke har gått opp for meg før må skyldes at jeg i visse tilfelle har rimelig lang lunte. En av grunnene til dette var at jeg begynte å følge Sea of Tranquility på YouTube. Siden jeg ikke har noen av disse bandenes album, kan jeg bare anbefale artistene. Så her er en liste over artister jeg har fått med meg:

 

IQ

Flower Kings

Transatlantic

Porcupine Tree

Fate`s Warning

Symphony X

Kamelot

Spock`s Beard

Echolyn

The Pineapple Thief

Neal Morse Band

Ozric Tentacles

Änglagård

Gentle Giant

Van der Graf Generator

Camel

Galahad

 

14

Så en liste med Best of-utgivelser fra noen av de fremste artistene innenfor soul og funk. Det finnes et utall av forskjellige utgivelser å velge mellom, og jeg kan vel anbefale de fleste av dem. Nå må det sies at dette bare er et lite utvalg av de mange glimrende artistene en snakker om.

 

Percy Sledge

Sam Cooke

15b

Isaac Hayes

The Delfonics

The Coasters

Smokey Robinson and The Miracles

16

Gladys Knight And The Pips

Bill Withers

The Impressions

Curtis Mayfield

Ben E. King

The O`Jays

James Brown

17

 

 

18

 

Queen: The Game (1980)

En kan si at Queen har gitt ut bedre plater enn denne, men for meg er og blir den favoritten. På en god andreplass kommer Jazz fra 1978. Nå er det vel en god dose nostalgi knyttet til valget av dette albumet. Ungdomsdiskotek, eimen av Hubba Bubba tyggegummi og det å prøve og danse til Another one bites the dust.

 

 

19

Phil Manzanera: Primitive Guitars (1982)

Fra gitaristen i Roxy Music og hans tredje soloalbum. Et album som reflekterer hans musikalske reise gjennom livet. Han har med seg en trommemaskin og får hjelp av John Wetton på bass og Adrian Belew på gitar.

 

 

20

The Adventurers: The Sea Of Love (1988)

Nok et band som fant den store lyden på 80-tallet. Popmusikk en blir glad av å høre.

 

 

21

Wham: Fantastic (1983)

Hvem likte ikke disse!?

 

 

22

Bryan Adams: Reckless (1984)

Det tok meg år å like denne artisten og til slutt skjedde det. Men jeg kan aldri tilgi ham for Summer of `69!

 

 

23

Roachford: Get Ready! (1990)

Britisk band som spilte en blanding av soul og pop og hvor stemmen til Andrew Roachford virkelig utmerket seg. Etter at bandet ble oppløst innledet han en solokarriere og endte til slutt opp som vokalist i Mike and the Mechanics.

 

 

24

Rihanna: Rated R (2009)

Inneholder en av de tøffeste sangene jeg vet om og med den dummeste teksten.

 

 

25

Madame X: Madame X (1987)

En kvinnelig amerikansk trio som fremførte minimalistisk funk med noe mer vovede tekster enn det som var vanlig.

 

 

26

Kjøtt: Kjøtt (EP 1980) og Op (Album 1981)

Et av Norges første punkband som hadde en bredere appell enn forgjengerne. Ep`en inneholder syv sanger og avsluttes med den glimrende Jeg vil bli som Jesus. På albumet har en lagt mer vekt på produksjon og kan sies å være mer New Wave. Etter dette starter vokalist Helge Gaarder Montasje og Cirkus Moderne. Michael Krohn stifter Raga Rockers og historien sa sitt.

 

 

1

Maria Mena: Viktoria (2011)

En av de kvinnelige norske artistene jeg har mest sansen for. Dette er et av hennes mange glimrende album og hvor hun igjen får vist hvilken framifrå popartist hun er.

 

 

2

Lloyd Cole: Lloyd Cole (1990)

Hans første soloalbum og hvor han konkurrerer i å bli kretsmester i melankoli. Han har med seg en rekke kjente studiomusikere og lykkes mer enn bra nok.

 

 

3

Paul Simon: Hearts And Bones (1983)

Enda en artist som ikke er ukjent med det melankolske. Mitt definitive favorittalbum fra Simon og hvor noen av gjestene er Al di Meola og Philip Glass. Noe som bare gjør albumet enda bedre.

 

 

4

Anderson, Bruford, Wakeman, Howe: Anderson, Bruford, Wakeman, Howe (1989)

Fire femtedeler av den av den klassiske besetningen av Yes går sammen og gjorde dette albumet. Hva annet kan en si når fire så virtouse musikere går sammen og lager noe så episk, pompøst og vakkert.

 

 

5

Veslefrikk: Kamelon (1980)

Politisk rock på norsk anført av Anne Grete Preus, Hege Rimestad og Per Vestaby. Holder ennå mål.

 

 

6

Can Can: En Lek I Forhold (1984)

Så var det på tide for også Preus å vokse opp å bli mer sofistikert. Med seg hadde hun Vestaby, Jørn Christensen og Øivind Hansen. De tre sistnevnte startet senere Mercury Motors sammen. Sangen som skiller seg ut på albumet er Oppenheimer.

 

 

7

Mike Oldfield: Tubular Bells (1973)

Albumet som ble starten for Richard Bransons Virgin Records. Oldfields enmannsprosjekt ble med rette en enorm suksess og har flere mer eller mindre vellykkede oppfølgere.

 

 

8

Jane`s Addiction: Ritual De Lo Habitual (1990)

Perry Farrell var vokalist og frontmann her og dette ble et av de første alternative rockbandene som oppnådde kommersiell suksess på slutten av 80-tallet. Been caught stealing var den største hiten fra dette albumet. Farrell startet senere opp med bandet Porno For Pyros.

 

 

9

Lou Reed: Transformer (1972)

Har aldri hatt sansen for for Liv Rud. Selv ikke når han kom sammen med Laurie Anderson. Gjør et unntak for dette på grunn av sentimentale grunner og Walk on the wild side.

 

 

10b

Then Jericho: The Big Area (1989)

Et britisk som var i seneste laget med å finne den store lyden, men tittelsporet er verdt hele albumet.

 

 

11

Lolita Pop: Love Poison (1989)

Svensk band som her gjør en cover av Magazines Under the floorboards og den glimrende egenkomponerte Tarzan on a big red scooter. Utgitt på samme plateselskap som Imperiet, Mistlur.

 

 

12

In Tua Nua: The Long Acre (1988)

Irsk folkrockband med mest vekt på rock. Sikkert ikke veldig kjent i Norge, men verdt å få med seg.

 

 

13

Chris Isaak: Chris Isaak (1986)

Nok en av de som hadde som spesiale det melankolske i sangene sine. Musikken inspirert av femtitallsrock og Isaak selv kunne vel nesten vært lillebroren til Elvis.

 

 

14

Tom Petty And The Heartbreakers: Southern Accents (1985)

Holder den samme høye standarden som alle albumene fra denne artisten, men det som skiller denne fra andre er samarbeidet med Dave Stewart på Don`t come around here no more.

 

 

15b

Carter The Unstoppable Sex Machine: 101 Damnations (1990)

En duo som var tidlig ute med bruk av samplere, sequencere og trommemaskiner. Vittig popmusikk med enda vittigere tekster.

 

1

 

Eagles: The Long Run (1979)

Det eneste av dette bandets album jeg liker. Muligens fordi noen av sangene ble brukt på soundtracket til Walter Hill`s film The Warriors fra 1979, men mest på grunn av Those shoes. Som får sin begynnelse på B-siden av singelen Please come home for christmas (1978), nemlig Funky new year.

 

 

2

The Flying Pickets: Lost Boys (1984)

Hva gjør en gruppe arbeidsløse skuespillere. Jo, de starter å synge coverversjoner av kjente sanger a capella. Og her har en resultatet av det.

 

 

3

All About Eve: Ultraviolet (1992)

Et band i grenseland mellom goth og electronica. Bandnavnet kommer fra filmen med samme navn (1950) og med Bette Davis i hovedrollen.

 

 

4

Curve: Doppelgänger (1992)

Nok et band i dette grenselandet, men med mer bruk av synthesizere enn det foregående. Likte dette albumet en hel haug på tidlig 90-tall.

 

 

5

Sugarland: Twice The Speed Of Life (2004)

En countrypopduo som lager hattecountry som jeg liker det. Masse energi og en dæsj søtladen sentimentalitet. En oppskrift som fungerer utmerket.

 

 

6

Roberta Flack: Killing Me Softly (1973)

En nesten glemt stor soul artist og tittelsporet er og forblir uforglemmelig.

 

7

Viggo & Reidar: Tidligere Utgitt På Alvor (1989)

Tom Mathiesen og Herodes Falsks alter egoer gjør det platetittelen sier og gir oss hysterisk morsomme versjoner av sanger tidligere utgitt på alvor.

 

 

8

Trond-Viggo Torgersen: Bare Barn Er Barn (Men Alle Er Vi Barnebarn) (1979)

En plate som har moret meg siden den kom ut. Fikk den til jul dette året og blir aldri lei av å høre Tramp, tramp, tramp på en smurf.

 

 

9

Knutsen og Ludvigsen: Knudsen & Ludvigsens Beste (1996)

Av og til innser jeg hvor heldige folk på min alder var som fikk lov å vokse opp til disse to geniale artistenes utgivelser. Jeg er en magisk prinsesse er favoritten og noen ganger har jeg litt selvinnsikt og hører på Dum og delig.

 

 

10b

Rod Stewart: Atlantic Crossing (1975)

Det har tatt meg mange år å innse hvilken eminent låtskriver denne mannen er. Kanskje mest fordi han har brukt de siste tiårene på å covre standardlåter. Dette er bare et av albumene en bør få med seg av Stewart og jeg har til og med lært meg å like Sailing igjen.

 

 

12

Wet Wet Wet: Holding Back The River (1992)

Spådd til å bli det neste store britiske soulbandet, men det slo ikke helt til for dette skotske bandet. På denne covrer de Rod Stewart`s Maggie May og tittelsporet er også glimrende. Om de ikke ble det store bandet har de alltid vært en av mine favoritter. Og så hadde de noe med soundtracket til Fire bryllup og en begravelse å gjøre.

 

13

 

Mark Knopfler: Cal (1984)

Hans andre soundtrack album og filmen har Helen Mirren i hovedrollen og basert på en bok av Colin MacLaverty (1983). Her lar Knopfler seg inspirere av irsk musikk og resultatet er mer enn bare overbevisende.

 

 

11

Alcest: Le Secret EP (2005)

Det er ikke lov å kalle dette franske prosjektet black metal sier kjennere av sjangeren. Formelen er allikevel avdempet og folkemusikkaktige melodier til å begynne med. For  siden å bli erstattet med en mur av gitarstøy. Glimrende!

 

 

14

Luka Bloom: The Acoustic Motorbike (1992)

Irsk singer/songwriter og bror av den mer kjente irske folkemusikeren Christy Moore. Her covrer han I need love av LL Cool J og får vist hvilken eminent singer/song writer han er.

 

 

15b

Utah Saints: Utah Saints (1992)

Nok et britisk band som var tidlig ute med å sample andre artister. Her er Kiss, Simple Minds og Kate Bush fra Cloudbursting noen av dem.

 

 

16

Moby: Everything Is Wrong (1995)

Det kan være at jeg er enig med tittelen her, men det er ingenting feil med dette albumet. Moby spenner over et stort musikalsk spekter og lykkes med det.

 

 

17

The Dream Academy: The Dream Academy (1985)

Britisk trio som fikk sin store hit med Life in a northern town som er på dette albumet. Selv har jeg alltid innbilt meg at de var kanadiske. Vel, så feil kan en ta.

 

 

18

Was Not Was: Are You Okay? (1990)

Et band bestående av David Was (David Weiss) og Don Was (Don Fagenson) og en rekke ulike musikere. Musikalsk er det en blanding av pop, rock og soulfunk. Høydepunktet på dette albumet er Papa was a rolling stone og I feel better than James Brown.

 

 

19

Cyndi Lauper: A Night To Remember (1989)

Etter to meget suksessfulle utgivelser kommer denne. Ikke like mange hiter, men et forsøk på å nå et mer modent publikum. Det lykkes hun sånn passe med. Sangene I drove all night og Insecurious er verdt hele albumet.

 

 

20

Hall & Oates: Ultimate Daryl Hall + John Oates (2004)

En dou som har hatt suksess siden 70-tallet og var store også i Norge på 80-tallet. Deres blanding av pop og soul har bidratt til det. På denne doble cden er det beste av beste.

 

 

21

Manic Street Preachers: Forever Delayed (2002)

Walisisk band som først fikk stor oppmerksomhet fordi gitaristen gikk seg bort, bokstavelig. Siden et band som har utrykt klare politiske meldinger og fått anerkjennelse for det og det musikalske.

 

 

22

Kråkesølv: Trådnøsting (2009)

Beste bandet fra Bodø noensinne? Ikke at jeg kjenner til noen andre. Uansett vel verdt å få med seg!

 

 

23

David Lee Roth: Crazy From The Heat (1985)

Strengt tatt en EP med sine fire sanger. Tidligere og siste vokalist i Van Halen covrer klassiske poplåter og resultatet ble nokså fornøyelig.

 

 

24

Zoo: Gaya (1981)

Definitivt det beste bandet fra Stokmarknes noensinne! Musikalsk kan de sies å være en light versjon av Thin Lizzy og det er et kompliment.

 

 

25

John Carpenter: Soundtrack Escape From New York (1981)

Jeg kjenner ikke andre filmregissører som lager musikk til egne filmer. Carpenter gjør det og han gjør en utmerket jobb!

 

 

26

Diverse: Soundtrack Pretty In Pink (1984)

En John Hughes-film med Molly Ringwald (noen som husker henne?) i hovedrollen. Tittelen hentet fra en sang av Psychedelic Furs som bidrar med denne på albumet. Andre medvirkende er New Order; OMD, Echo and the Bunnymen og Jesse Jones for å ha nevnt noen.

 

 

27

Trevor Rabin: Can`t Look Away (1989)

Etter to album som gitarist i Yes gir han ut dette soloalbumet. Det lyder umiskjennelig ut som Rabin og det er en god ting. Siden gjenforenes han med Yes på albumet Union og den påfølgende turneen. Etter dette har han gjort en karriere med å skrive filmmusikk.

Da skal denne lange tiraden av anbefalinger være avsluttet og det er lov å håpe at noen av dem har vært til nytte. Ellers får en ha en god dag videre og god jul.

Google+