Hopp til hovedinnhold

Det beste jeg hørte i 2019

Det beste jeg hørte i 2019

Skulle gjerne ha utforsket flere genre og hørt enda flere plater, men her er mange fine plater, uten innbyrdes rangering.

But ranking albums is even worse in some respects and I’ve always suspected that people who have a pathological need to rank things are remarkably afraid of dying. The overwhelming and slightly demented need to impose order onto a world that is essentially chaotic and constantly shifting. “I will make sense of it all and define my place in it before I go!” - John Doran

OK, så har jeg gjort drittjobben for deg og sortert ut alle de dårlige platene som du slipper å forholde deg til.  ;-)

Håper du oppdager noe nytt som du ønsker å låne på biblå, streame, kjøpe eller stjele.

 

David Ritschard – Brobrännaren

Det tar noen minutter der jeg tenker Kitsch, Parodi, men skjønner snart at David Ritschard og hans band Krokodiltårarna mener alvor. Söderkisen David har laget en kanonbra plate der Lap steel gitar, strykere og blåsere setter stemningen til hans hverdagsrealisme. Det er klassisk country blandet med svensk visetradisjon. Hør låten Röd som er like funky som det beste av Sturgill Simpson og den direkte meldingen «Lita aldri på dom rika»

 

Sturgill Simpson - Sound And Fury

Han har gjort det igjen med sitt fjerde album. Det tar deg kanskje noen gjennom lyttinger, gjerne i bilen før du er hekta eller parkerer den for godt. Mange har slaktet denne platen med cheesy gitarlyd og synther som er milevis i uttrykket fra hans første countryplater, men Sturgil er der hele veien. Årets soundtrack.

 

Purple Mountains – Purple Mountains

«The light of my life is going out tonight. As the sun sinks in the west» 7. august, en måned etter at denne platen kom ut, valgte David Berman å ta sitt eget liv. Med det i tankene er kanskje dette den tristeste platen i år, men også en av de vakreste. «The dead know what they’re doing when they leave this world behind.»

 

The Resonars - No Exit
Kanskje like bra som Beatles på sitt beste

 

Librarians With Hickeys - Black Velvet Dress / Alex [Big Stir Records]

Som bibliotekar må jeg selvfølgelig ha med disse to singlene med utsøkt powerpop. Håper Big Stir Records snart gir ut en fullengder med denne gjengen.

 

Hacienda Brothers - Western Soul

Den absolutt beste platen i år som jeg knapt har hørt. Håper posten rekker frem før året er omme.

Hacienda Brothers har lovet å levere 16 tidligere uutgitte sanger, råmikser og demoer. Og Dan Penn har produsert deler av dette.

 

Les Grys-Grys – Les Grys-Grys

Yeah, yeah, yeah... Dette er virkelig noe for deg som både liker froskelår og Stones ca. 1965.

Disse franskmennene serverer R&B og garagerock av ypperste merke. Det er umulig å holde seg i ro når jeg senker stiften i rillene fra Montpellier.

 

 

The Shoots – R & Beat

Wow! Denne gjengen vil jeg se live. For en herlig vokalist, enten han synger rufsete soul eller garagerock. Glad jeg oppdaget denne platen, takk til Casper Håland og Skranglefantene.

 

The Schizophonics - People in the Sky

For et ektepar! For en plate! Full fyr i huset. Dette rocker som en mix av MC5 og Dead Moon. Takk igjen til Casper Håland for Über bra Tips.

 

Lana Del Rey - Norman Fuckin Rockwell!

Utrolig bra «pop»plate, og Lana Del Rey må være det beste som har kommet fra Lake Placid. Dette er en kommende klassiker.

 

Son Volt – Union

En plate med et budskap i god Woody Guthrie-tradisjon. Jay Farrar leder oss gjennom dagens USA med et knippe gode låter. Kanskje ikke hans beste siden starten i Uncle Tupelo, men platen er et solid stykke arbeid. Anbefales.

 

Ian Noe - Between the country

I dag er Ian Noe bedre enn Dylan

 

Tyler Childers – Country Squire

Ganske bra tradcountry som Tyler leverer overbevisende med twang i stemmen, Sturgill Simpson har forresten produsert platen.

 

The Delines – The Imperial

Saakte, vakker. Syntes kanskje den var litt kjedelig ved første gjennomlytting, men den vokser for hver gang. Bra plate.

 

The Night times - Here we go

Liker du tøff garagerock med fuzz & farfisa blir det ikke bedre enn dette

 

Luther Russell – Medium Cool

Vi heller kalle det Ultra Cool. Svinbra L.A. Rock

 

Doug Tuttle - Dream Road

Navnet skjemmer kanskje ingen, men lager du så bra musikk, kan du hete hva som helst, også Tuttle. Burger Records er et kvalitetsstempel i seg selv, men her overasker de igjen. Liker du janglete Byrds-gitarer og soft psyk-pop, er dette platen for deg. Eneste innvending er at den er for jevn, altså ikke noe å irritere seg underveis i lyttingen. 

 

Nick Waterhouse - Nick Waterhouse

Det tok noen plater før jeg ble overbevist nå er jeg fan, dette er kanon bra og hans beste hittils

 

Lightning Dust – Spectre

Vancouve duo spiller synth infisert, folkrock som kunne vert hentet fra lydsporet til en skrekkfilm og Amber Webber har rett og slett den vakreste stemmen i 2019

 

Cody Jinks - After the Fire

Denne Texas karen skriver noe av den fineste country låtene i 2019

Maybe holdin’ on to something hurts you more than lettin’ go

If it ain’t hurtin’‚ maybe it ain’t workin’ and it ain’t worth it‚ no

Maybe the rain that brings the thunder will help put out the flames

 

The Cowboys - The Bottom Of A Rotten Flower

Også på Burger Records. Ikke la deg mislede av bandnavnet, dette er ikke en countryplate. Dette glimrende bandet fra Bloomington, Indiana er nå ute med sitt fjerde og beste album til dags dato. Liker du garage-rock, power-pop, rock’n’roll eller rett og slett bra musikk, så er dette en plate å sjekke ut. Du finner ikke et svakt spor.

 

Garrett T Capps – All Right, All Night

San Antonio er kanskje ikke verdens navle, men det er kanskje like bra når sånne som Garrett T Capps får tid og rom til å lage suveren countrymusikk. Han har en flott stemme og minneverdige låter som bare blir bedre for hver gjennom lytting. 

 

Big Thief – U.F.O.F.

Denne kvartetten fra Brooklyn er såå bra. Dempet, urban folkrock av ypperste merke.

 

Charlie Parr - Charlie Parr

Han hadde nesten gitt opp håpet om å kunne spille gitar etter en skateboardulykke, men med livsmottoet “having pure motives and loving intention” klarte han å bearbeide eldre låtskisser sammen med noen nye melodier, til dette som har blitt en utsøkt folkplate med den akustiske gitaren i front.

 

Mavis Staples - We Get By

En usedvanlig dame. Denne soullegenden er 80 år, og rydder bordet og viser oss hvor soul-skapet skal stå.

 

Yola - Walk Through Fire

Sammen med The Black Keys’ Dan Auerbach har Yola skapt et helstøp album, hun synger som en gudinne og bare åpningskuttet er verdt hele platen.

 

Durand Jones & The Indications - American Love Call

Move and Groove. Med det ene beinet plantet i 70-tallets soulmusikk og det andre på vei inn i fremtiden, har Durand og gjengen laget en kanonbra plate.

 

Black Pumas – Black Pumas

Denne Austin-gruppa er sløy og funky og har hørt sin Curtis Mayfield. Svart panter eller puma, dette er retro uten å bli patetisk. Løp og kjøp.

 

Vil du høre mer Soul fra 2019? Her har du spillelisten:

 

ANC4 - ANC4

Roger Arvidson blåste meg av banen første gangen jeg hørte Arvidson & Butterflies. Igjen fantastisk fine låter og harmonier, den rette jangly gitarlyden. Byrds, Beatles og Brinsley for 2019. ArvidsonNilssonComboFour er ACE. Vil du ha mer svenskt sjekk også ut Råttanson - I'd Much Rather Be With The Noise og Dalaplan – Du går aldrig ensam. Tipp Topp Musikk!

 

Bedouine - Bird Songs of a Killjoy

Jeg fornemmer vår, poesi og eventyrlyst når jeg hører Azniv Korkejian. Liker du den luftige akustiske lyden av Laurel Canyon, er dette definitivt en plate for deg.

 

Sleaford Mods - Eaton Alive

Også i år en kongeplate fra Nottingham-duoen Jason Williamson og Andrew Fearn.

 

Ghost Funk Orchestra - A Song For Paul 

Årets jazzalbum.

 

Vil du høre mer jazz fra 2019? Sjekk ut denne spillelisten, bedre blir det ikke:

 

Wild Billy Childish & CTMF ‎– Last Punk Standing...And Other Hits!

Det har over tid blitt noen plater med denne karen. Analog råskap med ett bein i den tiden da det var rebellisk å spille rock. Garage-rock ala Troggs og Stones.

 

Ex-Hex—It’s Real

Denne eksplosive og melodiøse coctailen av glamrock, arenarock og powerpop er noe av det beste jeg har hørt på veldig, veldig lenge. Powertrioen Ex Hex fra Washington D.C. er ute med sin andre fullengder It’s Real. Mary Timony (gitar, vokal), Betsy Wright (bass, vokal) og Laura Harris (trommer) vrenger ut den ene melodien mer catchy enn den andre, riffene og refrengene er umulige å få ut av hodet sammen med de tøffe vokalharmoniene. Var det noen som sa at gitarrocken lå på dødsleiet? Dette er rett og slett perfekt gitarpop. Lukk opp vinduene og skru volumknotten til 11. Alle burde høre dette bandet.

 

The Mountain Goats – In League With Dragons

"This album began as a rock opera about a besieged seaside community called Riversend ruled by a benevolent wizard." Kjære vene … stopp, det er ikke så ille som det høres ut, og det er heller ikke en symfonisk progrock-plate. Forfatter og låtsnekker John Darnielle har derimot snekret sammen en overbevisende popplate.

 

Vampire Weekend - Father of the Bride

Koselig plate, den var ganske bra, kanskje ikke så viktig.

 

Robert Ellis - Texas Piano Man

Her gjør Robert en Elton.

 

Luther Dickinson and Sisters of the Strawberry Moon – Solstice

North Mississippi All-Stars kan godt få en pause, når jeg hører Luther med disse fantastiske damene. Enkelt nedstrippa og vakkert.

 

Liker du Blues? Da bør du sjekke ut denne spillelisten, her kan du høre:

Bobby Rush, The Cash Box Kings, Big Dave McLean, Christone "Kingfish" Ingram, Toronzo Cannon, Giles Robson, Rick Estrin & The Nightcats, Watermelon Slim og Chris Bergson/Ellis Hooks

 

Reggae og Dancehall fra 2019 kan du sjekke ut i denne spillelisten:

 

Om du synes det mangler Rap / Hip-hop fra 2019 sjekk ut disse låtene. Min sønn på 14 var ikke imponert, altfor mye Britisk sa han

 

Musikk fra nær og fjernt fra 2019 kan du sjekke ut i denne Folkemusikk og Verdensmusikk listen, her er det mye bra:

 

Du begynner kanskje å gå lei nå, men her er enda noen plater som er verdt å høre

 

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba - Miri

Mali

 

 

Our Native Daughters - Songs of Our Native Daughters

U.S.A

 

Vilda - Vildaluodda

Finland

 

The Lost Words: Spell Songs

Storbritannia

 

Lankum - The Livelong Day

Irland

 

 

Tinariwen - Amadjar

Mali

 

Mdou Moctar - Ilana (The Creator)

Niger

 

Carwin Ellis & Rio 18 - Joia!

Wales/Brasil

 

Rachid Taha - Je suis africain

Algerie

 

Vision & Revision: The First 80 Years of Topic Records

Irland/Storbrittania

 

Jim Moray - The Outlander

England

 

The Crooked Jades - Empathy Moves the Water

U.S.A

 

Sarathy Korwar - More Arriving

India/England

 

Theon Cross - Fyah

Engelsk Jazz

 

Binker Golding - Abstractions of Reality Past and Incredible Feathers

Engelsk Jazz

 

Spaza - Spaza

Sør-Afrika Jazz

 

Abdullah Ibrahim - The Balance

Sør-Afrika Jazz

 

Gamle plater på ny:

 

The Bakersfield Sound: Country Music Capital Of The West 1940-1974

10-CD-boks inkludert bok på 220 sider, og 307 låter som gir deg historien om ''Nashville West''. Denne står høyt på min ønskeliste til jul. Bøyer meg i støvet for Bear Family Records.

Mer Bakersfield

 

Ernest Hood – Neighborhood

Gitt ut første gang i 1975 uten et plateselskap i ryggen. Ernest Hood hadde siden 50-tallet samlet opptak fra dagliglivet i Portland, Oregon, dette klipper han sammen med siter og synthesizer til en meditativ reise tilbake i tid. “How familiar, how indelible the pictures are: aromas of soft velvet days, strong friendships, fears, hates, loves…”

 

Gene Clark - No Other

Ingen andre.

 

Alice Clark - Alice Clark

For noen musikere, et mesterverk, på tide å få det ut på ny.

 

Dave Godin's Deep Soul Treasures Vol.5

 

NWOBHM

Jobcentre Rejects: Ultra Rare New Wave Of British Heavy Metal 1978-1982

Jobcentre Rejects: Ultra Rare New Wave Of British Heavy Metal 1980-1985

 

Hand Of Doom

NWOBHM. Musikken som fortsatte der punken glapp. For et arbeid av musikkjournalist, plateprodusent og musikkarkeologen L-P Anderson. Og ikke stopper det her, det er lovet flere utgivelser i serien på On The Dole Records.

 

 

De norske platene får jeg ta i en egen bloggpost så du slipper å scrolle enda en kilometer. Stay Tuned...

Google+