Hopp til hovedinnhold

Avlyst: Musikkprat med Gorrlaus 11. desember

Avlyst: Musikkprat med Gorrlaus 11. desember

Velkommen til musikkprat og demonstrasjon av den svenske sekkepipa med folkemusikere Per Gudmundson og Ola Bäckström og arrangør for Gorrlaus, Anders Sundsteigen Hana.

Gorrlaus kan være så mangt. I Stavanger er det blant annet en konsertserie for folkemusikk. 

Konsertene foregår for det meste på Tou loftet, men lørdag 11. desember blir det på Sølvberget kl. 14.00.

Det blir da musikkprat og demonstrasjon av den svenske sekkepipa med folkemusikere Per Gudmundson og Ola Bäckström og arrangør for Gorrlaus, Anders Sundsteigen Hana.

Gudmundson og Bäckström spiller musikk fra Dalarna i Sverige. Mer spesifikt Rättvik og Ore.

I Dalarna lever tradisjonene i beste velgående og det er mye flott musikk som kan spores tilbake til de traktene.

Gudmundson og Bäckström har kjent hverandre og spilt sammen siden 70-tallet og de har gjort mange utgivelser sammen.

Gudmundson hadde også en sentral rolle i gjenopplivinga av den svenske sekkepipa. Det er kanskje ikke så mange som er klar over det, men sekkepipe er et instrument som har blitt spilt i Sverige i hundrevis av år. Fra 1500 - tallet til godt utover 1900 - tallet.

Siste spelemann i sekkepipetradisjonen døde i 1949. Sammen med instrumentmaker Leif Eriksson, laget Gudmundson rekonstruksjoner av gamle sekkepiper fra Dalarna. Dette resulterte i utgivelsen "Säckpipa" i 1983. Bäckström er også med på denne innspillingen, som er en imponerende fremvisning av den svenske sekkepipa både solo og i samspill med lire, fele og vokal.

Svensk_säckpipa_av_västerdalstyp_från_Bäsna,_Gagnef

På  arrangementet vil vi få muligheten høre til å høre mer om svensk sekkepipe-tradisjon. Hvor kommer det fra? Hvem var det som spilte denne musikken? Hva er forskjellen på svensk og skotsk sekkepipe? Spilte de sekkepipe i Norge? Spilte de sekkepipe andre plasser i verden? Dette er spørsmål det er mulig å få svar på denne lørdagen.

Det vil også være mulig å høre dette fantastiske og sjeldne instrumentet i levende live.

 

 

 

 

Google+