Hopp til hovedinnhold

Athana's tips til gode lytteopplevelser

For noen år siden gjenopptok Alf Terje Hana sin musikerkarriere under navnet Athana.Han har høstet gode kritikker for sine prosjekter. Her er hans personlige favoritter.

Athana har tatt form som en markant og viktig lokal samtidsmusiker både solo og i samspill med andre. De siste tre årene har han kommet med tre studioalbum som alle har blitt skamrost av kritikerne og vekket oppmerksomhet langveis fra. I forbindelse med hans opptreden på Maijazz tidligere i år ble musikken hans betegnet som følger: Dette er eksperimentell musikk med fotfeste. Frijazz som swinger. Numusic med rockefot! Sjangrer blir fattige, Athana må oppleves.

 

Alf Terje Hana's syv utvalgte lyttetips:

Beatles - Abbey Road

The Beatles: Abbey Road

Denne platen er for meg en eneste stor oppvisning i smakfullt gitarspill, nydelig arrangering, gode låter, og fantastiske moments. Det er vel nærmest å kalle for et Sortie av dimensjoner, fra et band som har sendt bølger inn i pop verdenen i flere tiår etter sin oppløsning. Henter den ennå frem på vinyl, og tar meg ”ei freastund”. Sitter inne i mitt inderste kreative rom.

 

Deep Purple - Deep Purple in Rock

Deep Purple: Deep Purple in Rock

Ritchie Blackmore er blitt for meg, som for mange andre på denne tia, et forbildet som var nærmest utilnærmelig. Han hadde en tone, en tilnærming til gitaren, som var unik. Det gjorde at når jeg fikk denne ”kassetten” i hus i 1971, så endret det min oppfatning av hva tøft gitarspill dreide seg om. Ordet heavyrock, var ennå ikke i bruk på den tia..men han og Deep Purple var pionerer på området, som står støtt den dag i dag. Dessverre er det som med mange andre, ”knowing when to stop”.

 

Gentle Giant - In a Glass House

Gentle Giant: In a Glass House

Et multimusikalsk band fra England, i prog-rock sjanger, med tre Shulman brødre i spissen. Skiller seg ut ved at de bader i musikalitet, og oppfinnsomhet, som satte spesielt musikere på denne tia, i et spesielt lyttemodus. Har vært en stor innspirasjon og lærefase for meg, spesielt de første fem albumene. Kommer stadig tilbake til dette, og mye ligger i min underbevistthet og lurer når jeg komponerer musikk selv. Har hatt sønnen til en av Shulman brødrene, med på mitt første soloalbum ”Dandy Lines & Nevergreens”, nettopp for å understreke hvor deler av min inspirasjon kommer fra.

 

Weather Report - Black Market

Weather Report: Black Market

Joe Zawinuls banebrytende fusion opplegg, staket ut ny kurs for meg. Han må vel få æren av å gjøre jazzen elektrisk. Helt fram til sin død, i 2007, var han en stor og kraftfull, musikalsk personlighet, Han har betydd veldig mye for meg, musikalsk. Dette albumet er rene paraden i virtuositet, dynamikk, perkusjon, basspillet til Jaco,..En juvel, intet annet. Atmosfærer og fortellinger, som gir lytteren utfordringer, forløser mekanismer i surrealismens irrganger. Et dypt og fint album som bobler over av positiv spilleglede.…Har selv vært så heldig og oppleve dette ”live”, to ganger…yezzzz.

 

Roni Size Reprazent - New Forms

Roni Size Reprazent: New Forms

Så dette bandet på tv fra England, i 1997. Ble helt slått ut av hvor nytt og friskt det var med kombinasjonen, akustiske instrumenter, og elektronikk. Brukte flere uker på å finne utav hva og hvem det var. Fikk til slutt fatt i albumet, og har spilt det hundrevis av ganger. Dette var kicket som satte fart i min egen retning med Athana. Massevis med groove og drum&bass. Massivt inntrykk her..Henger også igjen som farge i min komponering.

 

Aphex Twin - Selected Ambient Works 85-92

Aphex Twin: Selected Ambient Works 85-92

Dette må vel være nyere tids store elektroniske gudfar. Han har vært banebrytende og ledende som et fyrtårn i den elektroniske musikk verden i flere tiår. Hvis man sjekker ut elektronisk musikk på myspace, så er det ikke få som har han til inspirasjon. Denne plata består av hans ambiente arbeider fra 85-92. En virkelig ned-dempet nydelig samling av lydspor som hensetter meg i forskjellige sinns stemninger..som et soundtrack til ditt eget tankespinn..

En ny måte å oppleve det musikalske uttrykk på, spesielt for folk som har et tradisjonelt forhold til lyd.

 

Phil K: Y4K

Phil K: Y4K

Stod i platebutikk i London, og hørte på musikk som kom fra butikkens anlegg. Måtte bare finne ut hva dette var. Nemlig en compilation av Phil K, som han kaller seg. Det er veldig mye bra og rytmiske kule spor på dette albumet. Suger deg bare inn..Bruker noen av disse sporene som pre-gig musikk til Athana konserter, med blant andre som HOH og Qrt. Undertittel er ”Distinctive Breaks”, så det sier kanskje noe, for noen. Veldig bra album, med mer eller mindre ukjente artister.

Google+