Hopp til hovedinnhold

Lyden av Kurdistan

Kurdere bor hovedsakelig i Tyrkia, Iran, Irak og Syria. De har ikke en egen nasjonalstat men har en samlende musikkskatt som er viktig for dette folket. 

Lyden av Sri Lanka

Sri Lanka, en øy som har vært kjent under mange navn: Lanka, Lankadwepa, Taprobane, Serendib og Selan. I kolonitiden var øya kjent som Ceylon.

Lyden av Somalia

Somalia har en rik tradisjonsmusikk, men borgerkrig og militærdiktatur har i perioder satt musikken sterkt tilbake.

Lyden av Zimbabwe

Zimbabwe er en gullgruve for musikk.

Lyden av Ukraina

Tonearten moll går ofte igjen. Akkordstruktur og intervallsprang er særdeles spenstige. Og om du har to ukrainske sangere har du som regel begynnelsen på et kor. Her er en liten introduksjon til musikk fra Ukraina. 

Lyden av Etiopia

Det er vanskelig å beskrive musikken fra Etiopia med noen få setninger når landet har 100 millioner innbyggere fordelt på 100 etniske grupper. Det skal jeg heller ikke forsøke meg på. Men her får du noen smakebiter fra den mangfoldige etiopiske musikkulturen. 

Ny musikk (#1)

Gjennom hele 2017 skal Ebbe, Lotte, Ingunn, Olav og Christian anbefale nye musikkutgivelser. 

Sølvbergets Spotify-lister

Spotify, du er vår verste fiende og beste venn! Vi hater og elsker deg! Og selv om utlånet av CD'er stuper er regnestykket enkelt: Sølvberget + Spotify = verdens beste spillelister.

Lyden av Syria

En kort innføring i syrisk musikk av Olav og Stavangers nåværende fribyforfatter Mohammad Habeeb.

Thorbjørn Grønning - en utstøtt pioner

På musikkpraten 21. januar fortalte Arild Rein historien om Stavanger-artisten Thorbjørn Grønnings liv og musikk. Gjengitt her er en artikkel av Rein om Grønning, opprinnelig skrevet for rogalyd.no. 

Lyden av Pakistan

Det finnes utrolig mye flott musikk fra Pakistan. Den pakistanske musikken har lange tradisjoner, ofte knyttet til lovprising i religiøse ritualer, men også til fest og dans.

Musikkprat: Klassisk for dummies

Velkommen til Musikkprat på Sølvberget lørdag 2. februar hvor du kan stille all de dumme spørsmålene du ikke tør å stille om klassisk musikk.

Musikkbibliotekaren har plukket sine favoritter fra 2016

Jeg har plukket ut det som gjorde mest inntrykk på meg i 2016, håper det kan inspirere deg til å ta en tur på biblå eller sjekke ut musikken der du finner den.

Den beste musikken fra 2016

2016 har på mange måter vært et forferdelig år: krigen i Syria, terror i Europa, Brexit, Donald Trump og en stadig forverret klimakrise. Men heldigvis kan ingen ta fra oss musikken. 2016 har musikalsk sett vært fantastisk.

Musikk for romvesen

Hvilken sang ville du spilt for et romvesen? Og hvilken taktikk ville du lagt til grunn? Ville du forsøkt å imponere med en kosmisk Grateful Dead-jam? Eller kanskje en storslått Carmina Burana? Skremt de vekk med et stykke dødsmetall? Eller sjarmert med en sviske? Utfordret med en John Cage-komposisjon? Eller vist oss fra vår mest sårbare side med tårefylt country? 

Lyden av presidentvalgkamp

Valgkampen i USA ruller med full styrke. Når presidentkandidatene pynter valgkampen sin med musikk, kan resultatet bli pinlig og artistene sure.

Google+