Hopp til hovedinnhold

Røff guide til jamaicansk populærmusikk

Her får du en stor sol av en spilleliste, samt 22 grunner (med tilhørende lytteeksempler) til hvorfor jeg elsker jamaicansk populærmusikk.

Lån gitareffekter på Musikkbiblå!

Musikkbiblå utvider tilbudet: Nå kan du også låne gitareffekter. 

Musikalske funn (januar 2016)

Christian lyttet bl.a. til svensk 60-tallsrock, batida (elektronisk dansemusikk fra ghettoene i Lisboa), samt en sjelden kombinasjon av Minnie Mus-aktig uskyldighet og besatte mænader. Jesper gir deg som vanlig de beste metal-tipsene. Og Øyvind er allerede i gang med å lage en best of 2016-liste.

De beste sangene fra 2015

Når det kommer til musikk er jeg altetende. Det eneste jeg ennå ikke spiser er opera og metal. Så her vil du finne alt mulig rart som israelsk rockabilly, indiefolk fra Peru, konseptmusikk om søvn, retrofuturisme (med Leonard Nimoy!), 80-tallspop fra Japan, uvanlig mye elektronika (til å være meg), og til og med en julesang. Mest nytt, men noen gjenutgivelser: 28 nyfødte ; 7 gjenfødte. 

Julemusikken daler ned i skjul

MUSIKK: Julemusikk er mer enn «Little drummer boy», Hanne Krogh og «Do They Know It's Christmas?». Sølvberget har julemusikken du trenger.

Musikkbibliotekets julekalender

Har du et lettere manisk ønske om å komme i julestemning så fort som mulig? Bare vent til vi åpner luke 10! Eller føler du plutselig at du bare må ha en reseptbelagt medisin for å slappe av? Vi har det du trenger bak luke 3. 

Utro musikk og forsvinnende blekk

Det er all mulig grunn til å ha store forventninger når en så språkmektig artist som Elvis Costello lanserer sin selvbiografi. 

Free yr mind and yr ass will surely scream

Jeg har nedprioritert popmusikken i noen uker for å sjekke ut pensum for de som skal opp til eksamen i frijazz. 27.11 kommer Kamasi Washington til byen. 

"En vill en": En temmelig snill en

DumDum Boys snakker mer enn de har gjort noen gang i Sindre Kartvedts ferske biografi om bandet.

Lukten av musikk

Musikkbiblioteket i Stavanger deler for tiden lokale med Sølvberget galleri som ut året huser utstillingen Smellscapes av Sissel Tolaas. Lettere beruset av duftene som siver ut fra galleriet bestemte jeg meg for å forske litt på forholdet mellom musikk og lukt.

Hvilken musiker ville du helst møtt?

Hvilken musiker ville du helst møtt? Og for hvor lenge? Et minutt, en time, et år, et helt liv? Eller kanskje i et liv etter døden? Hvor? I en heis, rundt et middagsbord, på fjelltur, i himmelen, i helvete, på interrail eller globetrotting? Og hva ville dere gjort? Jeg har spurt mine kolleger på Sølvberget. 

Amerikansk musikkfølge til Kapittel15

Årets Kapittel-tema var  "Amerika".  En rekke av forfatterne som deltok ga oss sine lydspor til festivalen. Sjekk ut spillelistene!

Hodet over vannet

Beach Boys var ikke bare beach boys. Navnet var faktisk et kostyme, som de fleste i gruppa likte å ikle seg. Men for Brian Wilson ble det etter hvert en tvangstrøye. Den nye filmen Love & Mercy (2014) skildrer hvordan Brian fant seg selv, som menneske, musiker og produsent. Og hvordan denne oppdagelsen gjorde at han mistet seg selv, før han omsider - etter to tiår i mørket - ble funnet av kjærligheten.

"How music got free": Fire menn og en bransjedød

How music got free er et fantastisk stykke gravejournalistikk om den digitale musikkrevolusjonen. 

På besøk hos Michael Yonkers

Michael Yonkers slo seg tidlig til ro med at han aldri kommer til å slå gjennom. Bare en sjelden gang dypper han tærne i tidsånden. Men som regel står han på utsiden av det meste. Denne innstillingen har ført til en frihet som ifølge Yonkers har vært helt avgjørende for hvordan han lager musikk.

Mark Polizzotti, "Highway 61 revisited": Best med hodet over kildehaugen

Midten av 1960-årene ligger femti år bak oss, og derfor hagler det med jubileer for kjente plater. 30. august er det 50 år siden Bob Dylans mest bejublede album ble utgitt.

Google+