Hopp til hovedinnhold

Den beste musikken fra 2022

Ansatte på Sølvberget anbefaler nye musikkutgivelser fra 2022. 

Marillion fra A til...

De fleste har kanskje bare hørt én sang av Marillion. "Kayleigh" var deres store hit i 1985, og er fremdeles en av de store hitene fra 80-tallet. Men de er så mye mer enn bare den sangen. 

Lån bøker om musikkproduksjon på Sølvberget

Det å spille inn egen musikk er gøy, lærerikt – og mye enklere å komme i gang med enn hva mange tror!

Bøker og filmer om The Beatles

Vil du ha mer Beatles etter åtte timer med Peter Jacksons dokumentar Get back? Selvfølgelig vil du det.

Record hunting at Sølvberget

Prog rock for the anthropocene, mind blowing jazz and an extremely odd record from the dustiest corners of obscurity. Here are four recommendations from Sølvberget's record collection.

Det beste jeg hørte i 2021

Her er en rekke fine plater, uten innbyrdes rangering

Ny musikk 2021

Olav, Maria, Yngve, Lotte, Åsmund, Joar og Christian anbefaler nye musikkutgivelser fra 2021.

Luk thung. Luk krung. Musikk fra Thailand.

Syngende creepy dukker, og thailandske coverlåter av Black Sabbath. Bli med til et underlig sted mellom luk thung og luk krung (Thailands mest populære musikkgenre).

This one goes out to Aslan

Med hits som Get It On, Children of the Revolution, Metal Guru og 20th Century Boy, ble T. Rex et av Storbritannias mest populære band på 70-tallet. Men før T. Rex ble T. Rex var de Tyrannosaurus Rex. Ett fett, vil du kanskje si. Men om man ser bort fra Marc Bolans svært karakteristiske stemme låter de to Rex'ene som ganske forskjellige band. 

Delia Derbyshire og BBC Radiophonic Workshop

Fra 1958 til 1998 lagde BBCs Radiophonic Workshop lydeffekter og musikk til radio og tv. Disse radiofoniske eksperimentene gjorde dem til pionerer innen utviklingen av elektronisk musikk. En av workshopens mest kreative var Delia Derbyshire.

Orgelnatt med Shiva Feshareki

Shiva Feshareki er en komponist basert i London, og har platespilleren som sitt spesialinstrument. 4. september skal Feshareki fremføre Live turntable composition i Stavanger konserthus. Verket er basert på LP-plater med orgelmusikk som hun har funnet på Musikkbiblioteket.

Frank Zappa

Hvem var egentlig Frank Zappa, og hva slags musikk lagde han?  

Mozart

Mozart er uten tvil en av de aller mest kjente komponistene, om ikke den mest kjente. Han er også en av de mest myteomspunnede, og det er ingen tvil om at han hadde et uvanlig liv, selv etter datidens standarder. Han døde brått i 1791, bare 35 år gammel, og det hersker mange konspirasjonsteorier rundt hans død.  

Norske album "klassikere"

Norske album som endelig finnes på CD

Sun Ra. Lys og mørke.

Som navnet kan antyde er Sun Ra senter for et lite kosmos av hele jazzens historie. Han var innom alt fra storband, afrojazz, bebop, ragtime, doo wop, fri-jazz og swing.

Sanger fra en øde øy

Du har strandet på en øde øy. Du spiser kokosnøtter, smiler kontaktsøkende til insekt, og forsøker å fange fisk med et spyd du selv har spikket. Så en dag får du øye på en svær kiste. Den er stappfull av batterier (+ et skattekart til en nedgravd CD-spiller). Og i samme øyeblikk som "spaden" av en halv kokosnøtt støter borti hard, sort plastikk, hører du en stemme fra oven som lover deg én CD - du kan selv velge hvilken...

Sgt. Pepper er best

Den beste Beatles-platen er Sgt. Pepper's lonely hearts club band.

"How music got free": Fire menn og en bransjedød

How music got free er et fantastisk stykke gravejournalistikk om den digitale musikkrevolusjonen. 

Google+