Hva leter du etter?

Yrke: Jordmor

Edvard Hoem har med sine romaner fra vår nære historie, vunnet en stor plass i manges hjerter.  Han begynte med sine egne foreldres historie og gikk så tilbake et par generasjoner og ga oss fortellingene om fattigdom på nordvestlandet, utvandring og nybyggertid i Amerika, samt hvordan det var for dem som bodde igjen i landet. 

I romanen Jordmor på Jordagår han igjen tilbake i slekta og portretterer sin egen tippoldemor som tidlig på 1800-tallet fikk utdannelse som jordmor. I over femti år reiste hun rundt i distriktet og hjalp barn til verden. Vi møter en sterk kvinneskikkelse og det er mange sterke fortellinger i boka. I skrivende stund er det venteliste på boka, men hvis temaet frister kan vi tilby et knippe bøker om jordmødre. Det er vel ingen yrkesgruppe som i sitt daglige arbeid kommer nærmere både glede og smerte? Noen ganger dessverre også tett på dyp sorg og fortvilelse. Jennifer Worths bøker beskrives slik av kollega Sigrun: «Fattigdom i etterkrigstiden i London gjør tilværelsen knalltøff for familier på østkanten. Det florerer med prostitusjon, kriminalitet, gjengkonflikter, alkoholikere og bombekratere. Boken har varme historier og forteller bakgrunnen for skjebnen til enkelte av familiene og personene Jennifer Worth møter». Worth er selv utdannet jordmor og det gir bøkene høy troverdighet.

Det samme er tilfellet med amerikanske Patrica Harman og hennes bøker. Varme kan være stikkord også for Jordmoren fra Hope River. Hope River er et lite sted i West Virginia, og der slår den unge, nyutdannede jordmora Patience seg ned i 1929. Stedet er preget av fattigdom, rasemotsetninger og dårlig helse, så hun får store utfordringer, men samtidig opplever hun vennskap og samhold i Hope River. Boka tegner et tidsbilde av depresjonstida i USA og Patience skjuler en historie som gir den et ekstra spenningselement. Det finnes en fortsettelse på denne historien, men den er ikke utgitt på norsk, men du finner den i engelsk-seksjonen vår: The reluctant midwife. Klikk på titlene hvis du vil låne dem.

Jordmor før og nå

I Torill Brekkes Sara skal vi til Ålesund på 1840-tallet. Sara er blitt ung enke med tre barn, men makter likevel å ta jordmorutdannelse og skape seg et levebrød. Hun er dyktig og blir respektert både av av byens befolkning og sine egne barn. Dessverre blir det å gifte seg på nytt ikke noen forbedring. Boka er lettlest og vi aner forfatterens engasjement for både klassekamp og kvinners stilling og levekår.

Det er en helt annen virkelighet som skildres i Anna og Kjærligheten av Birger Emanuelsen. Her er vi i vår egen tid. Bibliotekar Siri har lest boka og anbefaler den varmt: "Bokas hovedperson er den trygge og erfarne jordmoren Anna, som i siste fase av arbeidslivet blir innhentet av fortiden og rammes av en krise. Emanuelsen går tett på og skildrer et kvinneliv og et kvinnedominert yrke med imponerende innsikt, vakkert språk og stor innlevelse. Boka er sår og til tider mørk, men ikke uten håp om forløsning og nytt liv"

Til Finland

Vi er vant til barske fortellinger fra Finland. Det gjelder i høyeste grad Katja Kettus Jordmora. Bakteppet er annen verdenskrig og vi følger den selvlærte jordmora «Villøye» og hennes store kjærlighet Johannes i en fangeleir i Nord-Finland, og siden på flukt til Nord-Norge. Det er en rå og nådeløs fortelling. Forfatteren har uttalt i et intervju i Dagladet at hun «ville skrive en roman om kjærlighet som sprenger alle grenser» Det gjør hun også i språket og stilen, det er store kontraster, vart og grotesk om hverandre, og når det er nødvendig finner hun opp nye ord for å formidle stemningen. Sterk lesning og Katja Kettu har høstet stor oppmerksomhet for denne romanen. Du kan møte henne på Kapittelfestivalen i september.

Tommi Kinnunen var gjest på fjorårets kapittelfestival og presenterte sin roman Der fire veier møtes Dette er en sammensatt familieroman der vi følger fire personer gjennom tre generasjoner. Eldst er jordmora Marja. Hun er ei kvinne med bein i nesa, sterk og selvstendig. Hun takler både yrkeslivet og det å bli alenemor. I boka følger vi henne, men også tre andre fortellerstemmer slipper til: Datteren Lahja, hennes mann Onni og deres svigerdatter. Og slik blir alle famliehemmlighetene avslørt for leserne. Vakkert og vemodig. Også denne boka er både prisbelønt og kritikerrost, det er absolutt verdt å legge merke til litteratur fra nabolandet i øst

Lenger ut i verden

Trygge fødsler er ikke er selvfølge over alt. I enkelte kulturer og land kan en fødsel innebære stor risiko for kvinners helse. Dette er et av temaet i Christie Watsons Solfuglen. Ei ung jente, Blessing fra Lagos i Nigeria, får opplæring i jordmoryrket av sin bestemor. Hun oppdager til sin forferdelse at Bestemor ikke bare er fødselshjelper, men også utfører omskjæring. Blessing får på et tidspunkt mulighet til å flytte til Europa med sin mor og stefar, men velger å bli i hjemlandet for å kjempe mot skikken med kjønnslemlestelse av jenter. Boka er lettlest og gir en fin også innsikt i samfunn og hverdagsliv i Nigeria og forfatteren fikk debutant-prisen Costa Novel award da den kom ut i Storbritannia i 2011.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙