Hopp til hovedinnhold

Wohin fährst du in den Ferien? À qui voulez-vous parler?

Wohin fährst du in den Ferien? À qui voulez-vous parler?

Enten du vil friske opp gamle språkkunnskaper, eller lære deg et helt nytt språk, så kan vi på biblioteket hjelpe deg.

Vi har i alle år lånt ut mye språkkurs ved Stavanger bibliotek. Det har vært populært å låne språkkurs på CD-ROM fra oss, men det blir færre og færre som har CD-ROMspillere, og da må vi finne alternativer.

En av de beste måtene til å lære seg andre språk på nå er det ikke mulig å få lånt på biblioteket, fordi du har bedre tilgang på din egen mobil. Det finnes mange apper for å kunne øve seg på forskjellige språk. 

Et svært godt alternativ til dette er Duolingo. Duolingo er gratis og finnes som app til Android og iOS, men kan også brukes på nettsidene www.duolingo.com.  

dulingo

I denne appen veksler det mellom at du skal oversette setninger både fra og til språket du lærer, du skal skrive ned setninger slik du hører dem og må selv uttale setninger på språket. Etter hvert bygger du deg opp mer og mer kunnskaper, skaffer deg poeng og får enda flere utfordringer. Både layouten og lydene gjør dette til en veldig kjekk måte å lære på.  

duolingo

Duolingo er fritt fordi brukerne selv er med på å oversette tekst, men dette merker en ikke selv mens man øver. Man både lærer og bidrar altså slik at enda flere kan lære seg nye språk.  

 

Flere apper: 

Memrise er en god hjelper til å pugge ord. Man kan også lage sine egne huskekort for å lære seg enten språk eller andre ting man trenger å pugge (kanskje på tide å øve på gangetabellen igjen?). Det finnes mange kurs til mange forskjellige språk, og fra mange forskjellige språk. Fungerer fint på nettsiden, men kan også lastes ned som app til Android og iOS

mesmerise

 

Anki er enda en mulighet som gir hjelp til å pugge ord.  Er noe av det samme som Memrise. 

Mindsnacks har ulike aktivitetsspill for å lære språk. I disse spillene handler det mest om å lære seg enkelte ord. (Koster penger for å lære mer enn ett nivå). Kun for iOS.

 

Andre muligheter:

Å lytte til et annet språk er nyttig, men det blir begrenset hvor mange nye stemmer man får hørt om man ikke oppholder seg i landet der språket er. Det finnes flere podkaster der man både snakker enklere og saktere enn det som er vanlig, slik at det skal være lettere å følge med. Eksempler på dette har vi her på tysk, fransk og spansk. Søk gjerne opp flere muligheter i din podkastspiller.

På biblioteket kan vi også hjelpe til med å finne filmer fra det aktuelle språket du kan se på. 

For å komme enda videre på veien til å lære seg et nytt språk er det lurt å utsette seg masse for språket. Her kan biblioteket hjelpe med bøker på svært mange språk, og på veldig mange ulike nivåer. I Barne- og ungdomsavdelingen har vi enkle bildebøker og bøker med lett tekst, mens på Internasjonalt bibliotek i andre etasje finner du all verdens litteratur på over femti språk. 

Hvis du ønsker å kommunisere med noen som snakker språket du vil lære deg kan du komme i kontakt med andre via nettsider som http://www.interpals.net/ eller http://www.mylanguageexchange.com

Google+