Hopp til hovedinnhold

Virkelig bra og uvirkelig dårlig krim

Virkelig bra og uvirkelig dårlig krim

Det finnes ufattelige mengder krim der ute. Mye er imponerende bra, noe er intetsigende og noe er direkte svakt. 

Her er et knippe krimbøker som spenner over hele spekteret, fra det geniale til det banale. 

Alex Marwood - The Wicked Girls

wickedgirls

Jeg kastet meg over denne etter at Stephen King anbefalte den noe voldsomt på Twitter for en tid tilbake. Og joda: King hadde rett i at det er en hektisk og medrivende thriller.

Utgangspunkt: I 1986 møtes to 11 år gamle jenter for første gang. De kommer fra vidt forskjellige bakgrunner, men når dagen er omme er begge tiltalt for drap. 25 år senere møtes de igjen når en seriemorder herjer i en engelsk ferieby.

Jeg skjønner jo at nevnte King har sansen for denne boken. Stemningen er klam og uhyggelig, og det er en overhengende følelse av kommende katastrofe over det hele. Karakterene er strålende, og det er alltid fascinerende å lese en krim der man egentlig ikke får særlig med sympati noen av de omtalte figurene.

Beskrivelsene av et nedkjørt England med høy arbeidsledighet og en ungdomsgenerasjon på felgen er også slående. Og ikke så rent lite deprimerende for de av oss som er glade i landet.

Minus: De avgjørende hendelsene i boken utløses av rene tilfeldigheter. Nå er riktignok England ikke  stort, men noen av fortellergrepene er på grensen til det lettvinte. Jeg har uansett fått sansen for Marwood, eller Serena Mackesy som forfatteren egentlig heter, og hoppet videre til "The Killer Next Door":

Alex Marwood - The Killer next door

killernext door

Dette er noe av det mest makabre jeg har lest på en god stund. I et skabbete leilighetskompleks i London lever seks svært forskjellige mennesker tett på hverandre, med en aldeles ufyselig huseier jagende etter seg. Alle har noe å skjule - én av dem er en ravende sinnsyk drapsmann som balsamerer sine kvinnelige ofre og har dem på utstilling i leiligheten. Ikke for de med svake mager, altså.

Lettlest, makabert og etter hvert ganske så fornøyelig. Tro det eller ei.

Jeg tipper det blir laget en ganske stilig film av denne i løpet av året.

 

Joe R. Lansdale - Hap & Leonard-serien

hapogleonard

Landsales fabelaktige serie om radarparet Hap og Leonard var ny for meg, og nok en gang var det krimbloggen op-5.no som kom med tipset. Dette var vilt engasjerende. Festlig, frekt og blodig. Intelligent og rappkjeftet sørstatskrim av ypperste merke. Kjemien og dialogen mellom den lett naive Hap og den kyniske Leonard er gnistrende. Bedre antihelter er det lenge siden jeg har vært borti. 

Hap & Leonard blir tv-serie om kort tid med James Purefoy (fra Rome og The Following) som Hap og Michael K. Williams (Omar i The Wire) som Leonard. Det er bare å glede seg. Jeg har rukket å lese de tre første bøkene i serien, og satser på å rekke minst et par til før jeg starter på TV-utgaven. 
 

A. J. Banner - The Good Neighbor

neighbor

Meget kort og meget svak krim. Den fungerte forsåvidt som en ørliten pause i annen lesning, men her virret uferdige karakterer rundt i et syltynt plott. Er du på jakt etter frisk ny krim så les heller de to siste bøkene til Alex Marwood som er nevnt like over her.

Vidar Sundstøl - Djevelens giftering

Djevelens-giftering_small

Vidar Sundstøl er en av våre skarpeste og mest elegante krimforfattere. "Djevelens giftering" er enda en fulltreffer fra mannen som ga oss Minnesota-trilogien og den underholdende eventyrromanen "Besettelsen". Med utgangspunkt i historikken til Eidsborg stavkirke maner han fram en drivende god historie med drap, overtro, hedenske ritualer og det som verre er som ingredienser.

Den USA-emigrerte etterforskeren Max Fjellanger vender tilbake til hjembygda for å delta i begravelsen til en tidligere politikollega. Fjellanger får raskt mistanke om at det påståtte selvmordet skjuler en hel del makabre gamle hemmeligheter. Han får god assistanse fra den lokale bibliotekaren Tirill (bokens beste karakter), og sammen graver de seg ned i den blodige bygdehistorien.

Så gjenstår det å se om turistnæringen i Telemark kan se fram til en slags Dan Brown-effekt når denne romanen tar av. Det kan nok tenkes at lokalbefolkningen ikke er overvettes begeistret for denne beskrivelsen:

"Han likte seg ikke i Bø. Stedet var lite og klaustrofobisk, og lignet noe som hadde falt ut av Guds lomme ved et uhell". 

Lån Djevelens giftering på Sølvberget.

Peter Swanson - The Kind Worth Killing

The-kind-worth-killing_small

"The girl with a clock for a heart" av Peter Swanson var fortreffelig krim, og bok nummer to fra forfatteren er enda en hardkokt lesefryd full av innfall og vendinger. 

Kort oppsummert: Ted Severson og Lily Kintner møtes på en flyplass, drikker en hel del drinker og er etter kort tid i gang med planleggingen av drapet på Seversons utro kone, Miranda. Det viser seg at Kintner har en hel del drapserfaring fra tidligere, og hun er lett en av de mest fascinerende morderskene jeg har lest om i nyere tid.

Clare Mackintosh - I let you go

I-let-you-go_small

Enda en ny krimoppdagelse: Clare Mackintosh hadde jeg ikke hørt om før jeg fikk en begeistret melding på Facebook av krimblogger Asbjørn Slettemark. Han anbefalte den på det varmeste, og ettersom Kindle-utgaven ikke kostet mer enn latterlig lave 5,65 dollar på Amazon var det bare å kaste seg over den.

Plot: En fem år gammel gutt blir påkjørt og drept i Bristol. Sjåføren rygger tilbake og stikker av. Politiparet Ray og Kate forsøker å nøste opp i mysteriet, mens den unge moren Jenna rømmer til Wales. Der prøver hun seg på en helt ny start, men opplever snart at fortiden sniker seg inn på henne. Glimrende oppbygging og noen ytterst elegante vendinger underveis.

"The girl on the train" av Paula Hawkins:

train

Denne romanen er vel det nærmeste vi kom en virkelig krim-snakkis i fjor. De tidligere nevnte krimbloggerne Slettemark og Nore omtalte den på bloggen sin i januar, og flere andre gode boktipsere anbefalte den, så da var det bare å gå til Amazon og få den lastet ned til Kindlen min. Den levde i høyeste grad opp til hypen. Historien om den tungt alkoholiserte Rachel, eksmannen Tom og hans nye kone Anna var både ubehagelig og fascinerende.

Som tittelen antyder er deler av handlingen basert på hva Rachel observerer fra togvinduet på vei til sentrum hver dag. Hun passerer huset til den nevnte eksmannen, men ser også flere andre oppsiktsvekkende ting. Spørsmålet er bare hvilke av hennes alkoholpåvirkede observasjoner man egentlig kan stole på. 

Denne kommer du til å slite med å legge fra deg.  

"Dangerous Girls" av Abigail Haas:

16074758-2

Denne boken kom jeg også over i artikkelen "12 books to read if you loved "The Girl on the train" that aren't "Gone girl"". Den er et godt stykke unna den nevnte boken på alle vis, men den er såpass underholdende og lettlest at jeg ikke har noen problemer med å anbefale den som lettvint påskeferielektyre. 

Hovedpersonen Anna reiser til Aruba på en ekte ungdommelig fylletur sammen med overklassekjæresten Tate, den utagerende festløvinnen Elise og et knippe andre venner. Det som skulle være en avslappende heisatur blir noe amputert når nevnte Elise blir funnet drept. Anna blir kastet i et lugubert lokalt fengsel og beskyldt for drapet. 

Etter hvert blir vi med på et nokså klassisk rettsalsdrama med stadige tilbakeblikk som viser at ingenting selvsagt var som noen av de involverte trodde det var. Dette er en kriminalroman helt på det jevne, men den løftes av en deilig liten vri helt på tampen.

"Unravel" - Calia Read

I den nevnte artikkelen "12 books to read if you loved "The Girl on the train" that aren't "Gone girl"" leste jeg også om Calia Reads "Unravel". Den var imidlertid noe helt annet, og ikke på en god måte.

Hovedpersonen er tvangsinnlagt på psykiatrisk institusjon. Men hvor ustabil er hun egentlig? Det som i utgangspunktet kunne blitt et interessant plot drukner fort i en salig smørje av amatørpsykologi, svakt persongalleri og pinlige sexskildringer.

Den eneste grunnen til å fullføre den er at man får gleden av å tenke "ja, selvsagt var det sånn det var" når løsningen på hovedintrigen dukker opp mot slutten. De fleste oppegående lesere vil gjette hvor dette er på vei etter få kapitler. 

Styr unna. 

Mørk kyst - Peter Temple

mørk kyst

Jeg hadde ikke lest noe som helst av Peter Temple. Litt rart, egentlig. Flere beskrivelser, sannsynligvis forfattet av forlagets markedsavdeling, omtalte Temples bøker som "litterær krim". Ettersom jeg tross alt jobber ved et bibliotek spurte jeg flere ansatte om hva dette begrepet egentlig betyr. Ingen kunne gi et skikkelig svar. Det beste svaret jeg fikk lød imidlertid slik: "Litterær krim? Det betyr sannsynligvis at det er drit." Etter å ha slitt meg igjennom "Mørk kyst" skjønner jeg hva hun mente. Dette var lovlig trege greier. 

Politimannen Joe Cashin har flyttet tilbake til hjembyen etter en karriere i drapsavsnittet. Ganske snart blir han viklet inn i en drapsak som involverer rikingen Charles Bourgoyne og tre aboriginergutter. Gradvis blir landsbyens skitne fortid avdekket. En fortid preget av rasisme og overgrep. Det bør påpekes at tempoet tar seg opp den siste fjerdedelen av boka, men Temple bruker fryktelig langt tid på å komme til poengene sine. Og så spennende er ikke karakterene hans. 

Venuspassasjen - Merete Junker

venuspassasjen

Hvorfor får ikke Junker mer oppmerksomhet? Hun har jo gitt ut en rekke flotte krimbøker - bøker som ikke står noe særlig tilbake for de krimforfatterne forlagene og bokhandlerne kaster massive markedsføringsbudsjetter etter. 

Denne historien strekker seg tilbake til 1968 da Gunnar Eie forlot bilen på kaien i Skien med nøklene i. Han dukket aldri opp igjen, og hans kone og tre døtre fikk aldri noen svar på hvor han hadde blitt av. Mange år senere, i 2007, finner Eies oldebarn et lik i en innsjø. Det er starten på en intrikat og engasjerende krimhistorie du sannsynligvis kommer til å hygge deg riktig mye med. 

"Overvåket" av Glenn Greenwald

a9985cca15887bb12dc933a7f922ba784280db289778fc22ed521fb9

En skremmende bok om Obama-administrasjonens massive og ulovlige overvåkning. Bør være obligatorisk for alle som er opptatt av ytringsfrihet. 

Glenn Greenwald var Edward Snowdens kontaktperson i The Guardian, avisen som publiserte de skremmende avsløringene om maktmisbruket. Dokumentene som Snowden overleverte til Greenwald viste at USA over flere år hadde bedrevet omfattende overvåkning av egne og utenlandske borgere. 

Som andre har påpekt er en del av de tekniske beskrivelsene i noen av kapitlene rimelig avanserte, men alt i alt er dette en thriller fra virkeligheten som dessverre overgår det meste av det verdens ledende krimforfattere greier å koke sammen.

"The Lies of Locke Lamora" av Scott Lynch

the-lies-of-locke-lamora-US

Ikke la deg skremme av at denne boken er plassert i fantasy-seksjonen i bokhandlere og bibliotek. Denne første boken om Lamora & De veloppdragne kjøterne er riktignok et forfriskende stykke fantasy, men den er mye mer også. Mest av alt er den en tidløs, elegant og smart klassisk kriminalhistorie. 

Til tider føles det som om Redford/Newman-klassikeren "The Sting" er plassert i et klassisk middelaldersk fantasylandskap. Humor, snert og fenomenalt skarp dialog gjør den til en forrykende leseopplevelse. 

Roger Hobbs - Ghostman

ghostman

Forfriskende kjapp og direkte thriller som oser av innsidekunnskap uten å bli masete og belærende. Vi følger hovedpersonen gjennom to omfattende begivenheter - et tidligere ran i Kuala Lumpur og et pågående i Atlantic City.

Tempoet er det Motörhead-nivå over, og skyggemannen i hovedrollen er blant de mest underholdende skurkene jeg har vært borti på en stund.

Flere tips? Sjekk disse: 

  • "Jeg er pilegrim" av Terry Hayes
  • "Manualen" av Shane Kuhn
  • "Defending Jacob" av William Landay
  • Alle bøkene i Sigma-serien til James Rollins. 
  • Vidar Sundstøls Minnesota-trilogi. 

Sjekk gjerne krim-hyllen min på bokelskere.no for enda flere krimbøker. 

Enda flere tips? Les samlesaken med alle krimtipsene fra Sølvbergets ansatte

Google+