Hopp til hovedinnhold

Veien til 11. september 2001

Lawrence Wright (foto: flickr.com)

Lawrence Wrights bok Al Qaida og veien til 11. september er en nyttig påminnelse om startpunktet for mye av elendigheten i verden i dag.

Lawrence Wright bok

Terrorangrepene mot USA 11. september 2001 tok livet av flere tusen, og endret det politiske verdensbildet på et øyeblikk. Wrights bok forteller om framveksten av radikal islam i årene etter andre verdenskrig.

Fritt spillerom

Med tørr ironi plukker han fra hverandre verdensbildet til Osama bin Laden og kretsen rundt ham, og viser hvordan og hvorfor de radikale islamistiske bevegelsene fikk operere relativt fritt fram til 2001.

Boka er fra 2008, og noen av bisetningene hans kaster lange skygger: Han trekker fram at hensikten med å styrte flyene i World Trade Center og Pentagon var å lokke USA til Afghanistan. Akkurat som Afghanistan ble Sovjetunionens bane, ville det bli USAs, var planen. Ikke bare det: Terrorangrepene skulle i seg selv få det amerikanske samfunnet til å gå i oppløsning. Det skjedde selvsagt ikke, men bin Laden klarte å dra Vesten til Afghanistan, med like nedslående resultat som for russerne på 80-tallet.

Bin Ladens PR-evner

Wright mener bin Laden var en mytoman, selvopptatt entreprenør, hvis største talent var å få tilhengerne til å tro på hva som helst, hvor nederlag ble solgt inn som seier og fiasko som triumf.

Denne boka viser hvilke tendenser i den arabiske verden som førte fram til terrorangrepene 11. september, og mer deprimerende: At det var masse tegn på at noe av den sorten var i vente, og at amerikanerne hadde mye informasjon, men liten vilje til internt samarbeid. Å lese denne boka ga meg stadig lyst til å brøle tilbake til fortida at de måtte få øynene opp for hva som var på gang. Den smålige kjeklingen og hemmeligholdelsen av informasjon mellom instansene som skulle hindret terrorangrepet (NSA, FBI, CIA) gjorde 11. september mulig.

Uten 11. september-angrepene hadde verden i 2019 sett HELT annerledes ut. Dette er ordentlig god virkelighetslitteratur.

Lån boka på Sølvberget.

Google+